Nemrég megütötte a szememet egy mondat, amivel az elektronikus sajtóban találkoztam: „nincs két valóság.” Meglehetősen érdekes és sajátságos gondolat, egy kicsit hasonlít a vallási mindentudásra, érdemes némiképpen körüljárnunk. A cél nem más, mint rávilágítani, hogy végtelen sok valóság létezik (Richard Bach könyveit ajánlom annak, aki e témában kíván elmerülni).

Amennyiben belső tiltakozás ébred e gondolat ellen, erősen javaslom a bejegyzés olvasását abbahagyni. Nyilván nem szerencsés előre lelőni a poént, de zsákbamacskát árulni sem korrekt. A tuti megmondásának a szubjektivitás a rákfenéje. A tény, az tény, állítólag Sztálin mondta róla, hogy makacs dolog, csak többes számban (a Tanú című időtlenül örökbecsű film logopédus hölgye is így vélekedett róluk). Ahogy az ördög nem a pokolban, hanem a részletekben lakik, úgy a tények önmagukban nem okoznak, nem okoznának értelmezési nehézségeket.

Vegyünk egy fotót, ami, a példa kedvéért, egy rettenetes tömegmészárlásról készült, végtelenül naturalista, profi ábrázolásmódban. Ha szemtől szemben nézzük, akkor azt a valóságot látjuk, amitől elborzadunk, netán öklendezni kezdünk, esetleg éjszakákon át kísért bennünket és sikítva ébredünk fel. Ha ugyanezt a fotót hátulról nézzük, csak egy fehér téglalap, alulról, felülről és oldalról pedig mindössze egy-egy vonal. Tudom, hogy ez egy végtelenül lebutított példa, de ugyanarról a fényképről egészen máshogy vélekedünk attól függően, honnan szemléljük. Ha belevonjuk az érzelmi érintettséget is, jóval több árnyalat jelenik meg.

Vegyük a vallást. A Kiskanál hívői szerint a kiskanál imádata az egyetlen igaz hit, a többi gyaur, hitetlen, rosszabb esetben máglyára való. Hasonló nézeteket vall a Nagykanál egyháza, azzal a kitétellel, hogy a villahívőket és a késimádókat még érdemes megtéríteni, de az átkozott kiskanalasok bizony megérettek az evőeszközök poklára. Ugye nem érdemes folytatni a sort?

Mindegyik vallás kitermeli a maga valóságát, mintegy szemüvegként alkalmazva a paradigmáját; mindenhol kétségtelenül meggyőződhetsz, hogy az az egy igaz Isten és hit és út. Létezik már ár-összehasonlító oldal, olyan is, ahol banki szolgáltatásokat, biztosításokat mérhetünk egymáshoz, de vallási jelenleg és tudtommal még nincs; tehát nem készült el egy “objektív” szempontrendszer, hogy valójában melyik az igazi, melyik valóság kapja a legtöbb pontot. Természetesen ebben az analógiában a vallást helyettesíthetjük focicsapattal, zenekarral, divatmárkával, bármivel.

Ha úgy szemléled ezt a mai világot, egy mindennél kegyetlenebb valóság rajzolódik ki, ember embernek farkasa, lassan belepusztulunk a saját sz@runkba szemetünkbe, szennyünkbe. Nincsenek értékek, nincs remény (helyette jutott nihil dögivel), a fiatalokról jobb nem is beszélni, kár, hogy már betiltották a Taigetoszt. Valóságosan festhetsz egy sötétnél sötétebb képet, szíved joga. Ám ha fordítasz egyet, akkor láthatod, hogy talán soha nem fogott még össze egymással ennyi ember, kéz nyúl a kézért segítő szándékkal, ismeretlenek adnak össze energiákat nemes célokra, gyémántok tömkelege bukkan elő a sárból, csak le kell őket slaggal veretni, lehetőségek korábban elképzelhetetlenül végtelen tárháza nyílik meg bárki számára; soha olyan jó és izgalmas nem volt még az élet a Földön, mint most. Ez is valóság.

Ha te a zöld-fehér csapatnak szurkolsz, akkor tragédiaként éled meg, hogy kikapott a csapatod, míg a lila-fehér hívők valósága egy mámorító győzelem. A tény azonos, a végeredmény számai kérdőjelek nélkül ugyanazok, mégis egyik oldal szégyenletes vereséget él meg, a másik diadalmas, világra szóló győzelmet. A foci megint csak kiindulás az analógiás gondolkodásban, a politikától kezdve (ami szintén érzelmi döntés jelen korunkban) bármire érvényes. Ha elejtesz egy húszezrest és csak otthon szembesülsz vele, talán napokig rossz a szájízed a veszteség miatt. Aki megtalálja, lehet, hogy életre szóló élménnyel gazdagodik, mert a Jóisten/Fortuna istenasszony/a Sors területi képviselője fültől fülig rámosolygott. Ugyanaz a tény, két, homlokegyenest eltérő valóság. Akkor valóban nincs belőle kettő?

 

kép: pixabay.com

vajon tényleg nincs ráhatásod, a tényekből milyen valóságot alkotsz?

Pin It on Pinterest

Share This