Lassan a kör végére érünk, ma a tizenegyedik asztrológiai jelet járjuk körbe, megvizsgáljuk, mennyire zavaros a Vízöntő és – a sztereotípiák átnézését követően – megtisztítjuk a badarságok hordalékától, mert azokból aztán akad bőven. Például az, hogy a Vízöntő makacs, önfejű és öntörvényű; azt teszi, amit jónak lát (ebben amúgy mi a kivetnivaló?). Könnyelműnek, sőt felelőtlennek tartják, mindemellett lázadó mivolta kifejezetten önös jellegű. Magának való, lesz@rja a környezetét és még bizony perverz is. Az ötleteitől pedig a kegyelmes Jóisten mentsen meg, mert annyi lehetetlen marhaságot összehord, amit még senki nem hallott, hogy minden fül kettéáll. Nos, ő a Vízöntő, tessék jól megvetni – már ha kifejezetten alacsony szintű, cuppanós-marasztalós asztrodagonyából tekint rá a tisztelt olvasó.

A Vízöntő téli, fix és levegő elemű jel, alapvető indíttatása – már a neve is errefelé mutat – a tisztítás és a felszabadítás. A Vízöntőben ott a jobbá tétel szándéka, a segíteni akarás; a másoknak való, értük tett, leggyakrabban önzetlen adás és felkarolás. Hozott programja szerint a jobb és szebb élet a korlátokon túl található, ezért egyrészt nem tiszteli őket, hiszen béklyónak, börtönnek éli meg, másrészt jelentős energiákat fektet a meghaladásukba/átugrásukba. Ami a karámléceken túl van, az hozza lázba, az indítja el határtalan fantáziáját; szíve vágya kijutni és megízlelni a szabadság mindennél finomabb ízét.

A szabadság elérésére való törekvése ikertestvére az újító inspirációjának: számára az új, a váratlan, a szokatlan az izgalmas; igazi felfedező alkat. Paksi Zoltán után szabadon a mottója imígyen szól: „a járt utat a járatlanért azonnal hagyd el!” Tudnunk kell, hogy a Vízöntő nem polgárpukkasztásból viselkedik időnként meghökkentő módon: egészen egyszerűen számára ez a normális, a megszokott pedig az érthetetlen. A sorozatban már többször leszögeztük, ám újra rögzítsük: az eltérő huzalozás és „bekötöttség” nem jobb vagy rosszabb a másiknál, csak más. Ugyanarról a dologról nyilvánvalóan más véleménye van például egy Bak-energiájú létezőnek, mint egy Vízöntő típusú embernek. Ja és jelenleg nem Vízöntő világkorszakban vagyunk, ezt is érdemes észben tartani (hanem Halakban). A perverzió vádpontja is a szokottól való eltérésből fakad, ám itt is íz ítéletesség mondatja ki a billogot. Kivétel a viccbéli eset: egy tollpihe erotikus, egy egész csirke perverz: utóbbi esetben a Vízöntő energiájának alacsony szintű megéléséről van szó (az én ítéletességem szerint – tegyük hozzá gyorsan).

A Vízöntőnek tulajdonított nemtörődömség eredeztethető az egó (önén) kevéssé fontos mivoltából: amit ő alkot, az nem róla szól; az általa megteremtett dolgok a lényegesek, hiszen tudja, alkotóként éppen ő vette az égi adást, amit bárki más is megtehetett volna. Újra Paksi mestert idézve: ő az oroszláni kreatív-alkotó energiát úgy jellemezte, hogy a festő szignózza a képet, mert az a kézjegy szerves része az összhangzatnak, a Vízöntő megfesti, de már a neve nem kerül fel, mert a kép szépsége, a nézőkre gyakorolt hatása a fontos, nem a személy, aki az ecsetet fogta. Uralkodó bolygója a Szaturnusz és az Uránusz. Utóbbihoz a csillogó értelem és a zsenialitás is tartozik, emiatt a Vízöntő jegy szülötte ritkán tompika; vág az esze és átlátja a lényeget. Az uránuszi elv miatt nagylelkű, bőkezű, a Vízöntő önti a vizet, nem csurrantja-cseppenti. Ugyanerről a tőről fakad elengedésre való képessége is: nemigen görcsöl három dimenziós tárgyakon, könnyen túllép látszólagos veszteségeken, olyan dolgokon emelkedik – rövid időn belül – felül, amiben más akár évekig tipródna és őrlődne.

Testi szinten az alsó lábszár, az idegrendszer és a vénás keringés tartozik a Vízöntő asztrológiai jeléhez. Analógiás gondolkodás mentén haladva az idegrendszer az áramszedőnk, amivel a folyamatosan érkező kozmikus ötleteket „levesszük” és megkapjuk, a lábszár pedig a haladás, az újítás, a cselekvés eszköze, amivel megvalósítjuk. Lábszár – továbblépés. A vénás keringés pedig felfrissíti a vért, segít az „elhasznált” vér oxigénnel való feltöltésében. Lehet, hogy a Vízöntő egészen különös jószágnak tűnik, de róla is elmondható: csodabogár, és a hangsúly az összetett szóban nem a bogáron van.

 

képek: www.pinterest.com

Pin It on Pinterest

Share This