Jelen korunk sokkal többet kínál annál, mint azt a harsogják. A legtöbb hangszóró túlélés-centrikus szólamokat zeng. Éld túl a nehézségeket, vackolj be, majd csak elmúlik. A bárányhimlőt is kifeküdted. Viszketett, piros pöttyök nőttek rajtad, de az ecsetelővel lehetett autót/virágot rajzolni a hasadra. Elmúlt és már nem is térhet vissza. Ezt az érzetet, a gyerekkor egyik emblematikus nyomógombját kínálgatja föl a hírközlés.

Alaptétel: a féligazság a legveszélyesebb. A tőhazugság őszinte, mert a valós igazságot nyomokban sem tartalmazza, könnyebben fel- és kiismerhető. Amit a bárányhimlőről hallójárataidba csöpögtetnek, az színigaz. De nem az egyetlen és kizárólagosságában üdvözítő valóság. Emlékezz Szepes Mária gyermekkönyv-sorozatára. A legelső kötet első fejezetében tudjuk meg az igazságot. Panni azért kapta Kockás Peti „keresztapaságának” köszönhetően a Pöttyös nevet, mert bárányhimlős volt.

A karanténban töltött egy hetet nagymama feldobta, minden nap más játékot talált ki. Panni konklúziója szerint nem is rossz ez a himlő-dolog. Ha még jobban eltávolodunk a mesétől, már rá is láthatsz: egy gyermekbetegségből lehet mesefolyamot írni. Zárójel: azért a sorok között ott a magas tanítás, de olyan elegánsan, hogy megemelem a kalapom. A cenzorok orra előtt a bugyutácskának tűnő mese a legmagasabb minőségeket plántálta el a gyerkőcök generációiban.

Magyarán: van élet a viszketésen túl. Dédelgethetsz a túlélésnél magasztosabb célokat is, nem csak a pöttyöződés korában. Visszanézve olyan egyértelmű, de az igazi menet közben elcsípni a fonal végét. Még ha alig látszik is, jellemzően ott tekereg előtted. Akár a csillagos égen is észreveheted a rejtett értékeket.

Hallani azt is, hogy a mostani égi helyzetek erősek, nehezek és ember legyen a talpán, aki károsodás nélkül átvészeli őket. A Kozmosz azonban nem bárányhimlő. Tudnod kell, hogy az ilyen egyoldalú közlés finoman szólva is torzítás.

Az egyik közkedvelt bűnbak a Szaturnusz. Gátló, akadályozó tényező; megnehezíti, ha egyenesen el nem lehetetleníti a boldogulásodat. Csak akkor, ha elhiszed és hagyod neki magadat meggyőzni, hogy esélyed sincs ötről hatra jutni. Jelenlegi hátráló mozgása pedig legalábbis a patás ördögtől való.

Ha láttál vízből kilépő kutyát, amint bundát rázva fröccsenti ezerfelé a folyó nedűjét, pont úgy hagyd magad mögött az ilyen típusú ordas baromságokat vaskos ferdítéseket. Éppen a gyűrűs bolygó siet segítségedre, nem is akármilyen módon. December elejéig áll szemben a Méhkas csillaghalmazzal.

A Méhkas másik neve Jászol, tudományosan az M44 prózai nevet kapta. A Rák csillagkép egyik legszebb porcikája. Hozzá tartozik a (meg)születés. Ez egy végtelenül termékeny minőség, gondolj csak bele: születés termékenység nélkül még ritkább, mint az igazmondó politikus a fehér holló, négylevelű lóherével a csőrében, péntek tizenharmadikán lencsevégre kapva.

A szemben álló Szaturnusz üzenete egyértelmű: a próbatételek segítenek új készségekhez. Próbatétel, nem megpróbáltatás, erről már beszéltünk korábban. Világosan mutat rá: az erőfeszítéseid, az általad kifejtett energia nem vész kárba. Ezt nem én mondom: az energiamegmaradás egyetemes törvénye olyan fajsúlyos, hogy csak a balga áll le vele vitázni. A látszólagos káosz, a hiábavalóság csak álca. Mögötte látod meg a lényeget. Ezért kell tudnod róla, hogy van ott lényeg. Ellenkező esetben örülnél, hogy elmúlik a viszketés és túléted a bárányhimlőt.

Következzen néhány kapaszkodó, amivel a december elejéig tartó hónapokból (eddig áll szemben a Szaturnusz a Méhkassal) a legtöbbet tudod kihozni. Tanulj meg (még jobban) koncentrálni. Tartsd szemed előtt erősségeidet, mert rájuk támaszkodva mászol át a falon. Azon a falon, aminek a többiek nekiszaladnak, összetörik magukat, eszükbe sem jut, hogy át lehet jutni a túlsó oldalára, ahol csodavilág vár.

A szaturnuszi energiák magas szintű működtetése segít új éned megszületésében. A jobbik változatod, akit ismersz – ha máshonnét nem, hát álmaidból. Az eljövendő hónapok letisztulást hoznak. Nem lecsupaszítanak: a vadhajtásokat nyesik le. Tisztábban és karcsúbban, fölöslegek nélkül lépsz tovább. Ezért kerülendő a problémafókuszú létezés. Úgy ugyanis meglehetősen nehéz. Nem mondom, az összedrótozott szárnyű főnix is képes lehet emelkedni, de nem ez az optimális munkakörnyezete.

Alapvetően érzelmi változásokra gondolj. Olyan belső erősségeid kristályosodnak ki, amik mostantól tartósan veled és benned lesznek. A Szati hátráló mozgása a visszatérést is magával hozza. Ha korábban nem éltél egy-egy lehetőséggel, most pótolhatsz. Elképzelhető, hogy élesebb szemmel pillanthatod meg, talán több figyelmet igényel az észrevétel, de kínálkozik. Javító vizsga: tekinthetsz rá így is, ha könnyebb visszaidézned, milyen jó érzés volt sikeres jegyjavítót írnod.

Érzelemvilágod minőségi változása tartást ad, gerincszilárdító módon támogat. Történjen bármi, ami a Szaturnusz-Méhkas szembenállás közel öt hónapjában megszületik benned, az a tiéd. Nem más plántálja el: belőled fakad. Addig is ott volt, de tettél érte. Felismerted, tudatosítottad, felszínre hoztad. Akkor és ott teszed mindezt, mikor a tömegek hangja a kacsahápogást idézi. Egy ideig tán szórakoztató, de túl soká hallgatva kezd fülsértőbe fordulni.

A jó hír az, hogy munkád jutalma az összpontosítás erősödése is. Hangok ide, hangok oda: bár hallod, nem befolyásolnak. Többet tudsz a lehetőségeidről – és élsz is velük. Ismered az egyik legaktuálisabb titkot: ahol más nem látja a kincset, te tudod, ott található. Ezért születik meg egy jobb verziójú önmagad a következő hónapokban, de ehhez te is kellesz.

kép: pixabay.com

ahol más káoszt lát, te lehetőséget – önmagad jobb verziójának megszületésére

Pin It on Pinterest

Share This