A tavasz mindig új kezdetet jelent, erről az elmúlt napokban-hetekben számtalanszor hallhattál, olvashattál. Ez a természetes megközelítés, hiszen központi csillagunk, a Nap, a Halak asztrológiai jeléből megérkezik a Kos zodiákusába. Nézzük azonban fordítva, mert ez különleges, ám rendkívül sok lehetőséget tartogató aspektus!

A klasszikus megközelítés szerint minden véget érés magában hordozza az új kezdetet, a csírát; a Halak-féle felkészülés, összegzés – a leltár készítése jelöli ki (legalábbis rengeteget segít) az új irányt. De mi van akkor, ha tavasszal, azaz március 20-án (vagy utána napokkal, hetekkel, netán hónapokkal) döbbensz rá: akadnak szálak, amiket nem varrtál el, netán nem kívánatos rögöket görgetsz?

Nyugalom, aggodalomra semmi ok (ha rendőr kiáltja, akkor legkésőbb ekkor kezd a tömeg visítani…), más módon, de a ziccer a tiéd. A beköszöntő tavasz fényt és hőt hoz (mind a Kos jele, mind cselekvő énünk égi szimbolizálója, a Nap, tüzes princípium). Ez az energia kételkedés nélkül mutatja meg, hol lappang még sötétség. Gondold végig: te mindent megtettél a Halak időszakában, becsülettel leltároztál, befelé fordultál, most mégsem százszázalékos minden.

Talán az elmélyülés maga az ok. Tudom, ez – elsőre – disszonánsnak tűnik. Mégis, szentelj egy gondolatfutamot rá: talán a kevesebb külső inger, a látható fény kisebb mennyisége miatt bújhatott el előled az, ami most mutatja meg magát. Analógia: az ágy lába mögé bújt porcicát a vendégszoba gyenge villanykörtéje nem tárja fel, csak ha Nancsi néni odapörköl modern ledes rúdlámpájával, abszolút korszerűen.

A Halak-Kos átlépés nem olyan pendülés, amivel elmegy az utolsó busz és egy évig malmozhatsz. Fontos, jelentős, de tudnod kell az alapvetést: a csillagos ég soha semmit nem vesz el tőled, csak és kizárólag ad; pontosabban adhat és kínál, mert te is kellesz a ziccer értékesítéséhez, avagy a gólvonalon keresztbe guruló labdából is csak akkor születik gól, ha a csatár beleteszi a lábát.

Tudd, mikor minek érkezik el az ideje. Így jóval könnyebb. Könnyebb és eredményesebb. A kozmikus történések földi leképeződéseiről jó olvasni. A fent munkálkodó erők fénye világítja meg a földi erővonalakat. Nem dróton rángat, de ösztönzést, késztetést kínál. A Hétrenézőben az elmúlt és az előttünk álló hét történéseit és írásait összegezzük vasárnap esténként. Mert a heti kitekintés nem csak rálátást, de biztonságot, stabilitást is ad.

A Szűz telihold – mint mindegyik telihold, persze – különleges volt. Szép és a mélységek szintjén megmozgató energia. A gyakran hangoztatott múltpucolásnak adott új színezetet.

A Vénusz és az Uránusz aktuális kapcsolódása igazi szerelemszabadító energiákat ébreszt. Kérdőjelek torlódnak: tényleg úgy van? Miért ne mondhatnám ki? Miért ne élhetném meg? Izgalmas, mellkasfeszítő mintázat.

A közelgő tavasz miatt érdemesnek tartottam az égi fordulati pontok jelentőségét a szokásos értekezésekhez képest kicsit más szempontból megközelíteni. Láttatni, miért is bírnak fontossággal, hogyan hatnak mindennapi életünkre.

És igen: vasárnap délután kitavaszodott. Az égre nézve nem történt más, mint a Nap belépett a Kos asztrológiai jelébe, ezzel pedig széthúzta a kétszárnyú bársonyfüggönyt, hogy indulhasson a tavasz.

Igyekeztünk tisztázni, mi a különbség a verseny és az együttműködés között? Hogyan engedhetjük el a káros iskolai kondicionálást a gyümölcsöző együttműködésekért?

A hős és a hősiesség fogalma nem egzakt; egészen mást jelenthet itt és ott. Mégis: maga a minőség örök. Egy gondolatfüzérben néztük végig, mit jelent és e magad hogyan működsz hősként saját életedben.

Pár éve írtam a gyakran felbukkanó kérdésről: melyik az erősebb harmincon túl? A Nap pozíciója vagy az ascendensé?

A tavasz első hetében pedig a következő égi történések és témák kapnak teret:

Merkúr-Jupiter együttállás. Nem csak az igazság kimondásáról szól, bár kétségtelenül az is játszik.

Ide kapcsolódik egy régi vesszőparipám, mi szerint van, amivel önmagadnak tartozol.

Ha már Merkúr: a héten a Neptunusszal is találkozik. Merülés a javából, ám mindenképpen minőségi változatban.

Kedvencünk a két bolygópacsin kívül még egy jelentős lépést tesz, ez pedig a Kos cikkelyébe vezeti át. Ferdére csavart fogalmazással: a Nap után egy héttel a Merkúrnak is kitavaszodik, megvilágosodnak a gondolatok. Bár ilyen egyszerű lenne… Ellenben nagyszerű, csak éppen sokrétű.

Leírok majd pár gondolatot az ihletről, mégpedig egyes szám első személyben.

Ha pedig tavasz itt, tavasz ott, akkor magáról a bőségről, mint a tavasz egyik emblematikus minőségéről is illik szólni.

Végezetül az oly sokszor pufogtatott elfogadásról is lerántjuk a leplet. Éppen ideje.

A tavasz tehát beköszöntött. A következő három hónapban, egészen a nyári napfordulóig, minden egyes nappal több a látható fény mennyisége. Ez az időszak kifejezetten emelkedő pálya, mégpedig kozmikus alapozással. Érdemes ennek tükrében gondolkodnod, döntést hoznod, cselekedned. Mert van, aminek talán éppen most érkezett el a legjobb, azaz: várva várt ideje.

kép: pixabay.com

itt a tavasz, nyílik a természet

Pin It on Pinterest

Share This