Hogyan csináljam? Mert az Algol csillaggal együtt álló Uránusz üzenetéről embert próbáló úgy írni, hogy az ne tűnjön öncélúan hatásvadásznak. Fel kell kötni a gatyát, mert még a végén azt érzed, ez most egy elszalaszthatatlan lehetőség. Egyébként pedig az. De vegyük is sorra az összetevőket, majd a csillagmágiát.

Algol. Úgy tartják, az egész égbolt leginkább ártó, veszélyes, kártékony csillaga. Ordas tévképzet, mi több: hamis károgás. Terjedelmi okokból nem másolom be, csupán idelinkelem: https://ladonyijanos.hu/mindent-az-algolrol/

Ez az a cikk, amiben alaposan, minden oldalról, valamennyi ismérve alapján helyre tettem az Algolt övező bugyuta félreértelmezéseket. Kérlek, szentelj rá – némi minőségi – időt és most olvasd el; segíteni fog a továbbiak mélyebb megértéséhez.

Tényszerűen: a Perseus csillagzat második legfényesebb, béta csillaga. Mitológiai megfelelője Medusza Gorgó levágott feje. Innen ered a temérdek rohadt krumpli-szagú riogatás. És most ide érkezik el az Uránusz bolygó.

Nyolcvannégy év. Leírom számokkal is; van, akinek jobban bejön az arab szám a latin betűnél: 84.

Ennyi idő alatt kerüli meg a Napot az Uránusz. Jóléti társadalmakban pedig – elnagyolt átlagában – eddig él várhatóan az ember. Innen ered a „lassú mozgású” címke a planéta személyleírásában.

Semmi tohonyaság, nulla lajhárkodás, sőt. Az Uránusz kapcsán ezek kisikló fogalmak; mindössze az égen való haladási tempója lassúcska. Minden másban villámgyors. Ám a 84 év/kör tempóból egyvalami adódik. Ennek átlátásához nem szükségeltetik komolyabb matematikai tudás, csak egy kis – többé-kevésbé józan – paraszti ész:

Sokáig tart megtennie egy-egy ívfoknyi távolságot is. Azaz huzamosabb ideig tartózkodik az ég némely pontján. Most éppen az Algolnál, ám van valami, amiről érdemes tudnod:

Egészen november közepéig, azaz közel fél évig egzakt módon együtt áll Uránusz és Algol. Ennek oka a bolygó látszólagos hátrálása; erre nem is kell túl sokat várni. Természetesen írni fogok róla a maga idejében. Jövőre pedig újabb fejezettel gazdagodik az Uránusz-Algol együttállás csillagkrónikája; 2025. tavaszán ismét találkoznak majd. Ám térjünk a – spirituális – lényegre:

A végleges megszabadulás lehetősége. Mitől is? Mindattól a félelemtől, rettegéstől, pániktól, szorongástól – nevezd őket bárhogyan is -, amik kővé dermesztenek.

A végleges megszabadulás lehetősége – direkt használtam ezt a szófordulatot. Mint oly sok kozmikus eseménynél, itt sem végez el helyetted senki semmit. Helyzetbe hoz, igen. Lehetőséget kínál, felismertet, megmutat. Ám a döntés – szokásosan – a tiéd. Csupán az árazás szalad el. Valahogyan így:

Majré a fogorvosi székben. Saját magamat hozom példaként, ám hallottam olyanokról, akik rajtam kívül még bizonyos frásszal ülnek a dönthető ülőalkalmatosságba. Sajnos vagy sem, én abnormális félelmi reakciókat produkálok ilyen élethelyzetben. Illetve ez így nem igaz: az elmúlt pár év jelentős javulást hozott. Gondos és jó kezekben vagyok, amiért nem győzök eléggé hálásnak lenni. Más szóval: oldódott, erodálódik az amúgy totál irracionális feszengő izgalom. Ezzel együtt nem mérnék magamon vérnyomást a rendelőbe való belépéskor.

A csúcseredményemet tavaly értem el. Egy kiadós futóedzés közel húsz kilométeres etapja után érkeztem meg kezelésre és a véremben buzgó endorfin szövetkezett a megélt figyelmes törődéssel. Következésképpen egyfajta félálom-szerű, kissé meditatív állapotba kerültem. Ezzel együtt nyakon csípem magam a zárt testtartásomon, az önkéntelenül egymásba font, markoló erővel kapcsolódó ujjaimon. De már nem sokáig, ha az égre nézek és nem vagyok túlságosan hülye.

Az eddig részletezett tünetegyüttes csak példa. Dönthetek úgy, hogy a következő fél évben életem végéig, azaz örökre, ahogy szoktuk mondani, megszabadulok mindettől a nem normális frász maradékától is. Rajta leszek. Ezzel szemben bele is kapaszkodhatok. Ez pedig így működik:

Elkezdek újra elmerülni a rémületben. Emlékeztetem magam, mennyire kiszolgáltatott élethelyzet, milyen tized- vagy akár századmillimétereken múlhat a viselhetetlen fájdalom berobbanása. Felidézhetem, milyen volt elsős általánosban megélni az iskolafogászat borzalmát. Hogy csak vizsgálattal hitegettek és már az első gyereknél felsikított a fúró, felharsant az ordítva sírás, mi pedig úgy ültünk kint megszeppenten, mint kivégzőosztagra váró hadifoglyok, akik előtt röhögve égették hamuvá a Genfi egyezményt a cinikus, szőrős szívű lágerőrök. Ebben az esetben életre szóló acélsodronyokkal erősítem meg a fogorvos-fóbiát. Innentől kezdve napokig nem aludnék előtte és a halálba menetelőkétől bőven elmaradó férfiatlansággal lépnék be a rendelőbe.

Szabadság. Az Uránusz egyik alapfogalma; igazsága most felerősödik. Mert szabadságomban áll így is, úgy is dönteni. Okosan cselekedve kitehetem – és igen: te is saját ordas félelmeid végére – az utolsó pontot. Ostobán választva pedig behuzalozom magam a parába. Itt azonban nem érdemes leragadni; ennél többet kínál ez a príma égi kézfogó.

Megfelelési kényszer. Álmaid véres kezű gyilkosa. Elárulok egy nyilvánvaló titkot:

Minél többet áldozol a megfelelés oltárán, annál kevesebb marad önmagadra, valódi vágyaid, igazi életed megélésére.

Kivétel persze mindig akad, ahogyan alapszint is. Azaz az utcára felöltözve lépj ki, ne kiabáld be a színházban az antihősnek, hogy tudod, ő keveri a kalamajkát. Létezik egy társadalmi alapvetés. Ha nem barlangban élsz, ennek igenis felelj meg, ellenkező esetben nehéz életre és komoly, folytatólagos hatósági vegzálásokra számíthatsz. Minden másra ott a szíved és a benne cirkuláló álmok.

Az Algolnál járó Uránusz emlékeztet: ideje lejönnöd a szerről. Arról a hamis és téves irányzatról, hogy neked mindig mindenben a járt utat kell taposnod. Hogy ne lógj ki a sorból, add fel a célszerű praktikum nevében a fentebb megpillantott álmaidat. Hogy legyél jó fiú, jó kislány és élj példamutatóan átlagos életet. Hát egy nagy lópikulát!

Talán ideje a szabadságodat és függetlenségedet megbéklyózó kötelékeket karakán mozdulattal elnyírni. Nem, ezzel nem szigeteled el magad, sőt. Gondold át: kizárólag akadályozó, polipkarként rád tekeredett viszonyulásokat vágsz le, mint tette azt Perszeusz a Gorgó fejével. Ha meg is hökken a környezet, hamar napirendre tér. Főleg, hogy látja rajtad a végtelenül megkönnyebbült életmosolyodat. Megéri. Most se hidd el, inkább tapasztald meg.

Az Uránusz-Algol kozmosznász nem fordít ki magadból. Inkább felfedi, hol és merre érdemes határozott módon nyesned mind a gyomorszorító érzelmeket, mind a téged vanásodban korlátozó bármiket.

Ha szeretnétek, később írok újra és nagyon szívesen a témáról (az igény jelzésére egy komment remek eszköz). Az egyik szívügyem. Nyilván nem a mai gondolatokat akarom okleveles papagájként visszacserregni. Jó pár érvényes, működő analógia mentén bontható még ki ez a kézfogó.

És igen, direkt volt. Ha néha úgy érezted menet közben, ezúttal nem olyan könnyen emészthető a fogalmazásmód, igazat adok neked. Szándékosan szerettem volna kissé átcsócsálósra, végig-gondolósra írni, hogy több időt szentelj rá – ezáltal mélyebb figyelemmel fogadod be a következő hónapok egyik emblematikus égi eseménynek információját.

kép: pixabay.com

– ha tetszett a cikk,

– ha szeretted olvasni,

– ha örömet okozott,

megköszönöm, ha támogatod a munkám és a következő írások elkészülését:

https://www.donably.com/ladonyi-janos-asztrozofus

Pin It on Pinterest

Share This