Szerdáról csütörtökre virradóan, valamivel éjfél előtt egzakt a Hold-Nap szembenállás, közkeletű nevén telihold. De mitől is különleges ez a mostani?

A Nap a Bika jelében halad, a Hold pedig a Skorpió zodiákusában. Szép és varázslatos üzenetet hordoz ez a tengely: a Bika a termékenység és a biztonság alapvetően földi módon és értelemben, örömökkel átszőtten való megélését fejezi ki, a vele szemben álló Skorpió pedig az ösztönök és álmok világába kalauzol el. Oda, ahol a vágyak, a titkok és a látható mögött meglapuló rejtett minőségek laknak. Egyebekben pedig – pont ezen a misztikus mezsgyén keresztül – a belső, érzelmi biztonságot is magában foglalja. Elsőre tehát mondhatnánk úgy is, a mostani telihold a biztonság üzenetét hozza, ami igaz is, ám ez így, önmagában sokkal soványabb a lényegnél, ami izgalmas és a végtelen színskálájú lehetőségek garmadát tartogatja.

Érzékenységünk fokozódik, az érzelmek szimfóniája hangosabban és tisztábban szól lelkünkben. Ez a fajta nyitottság és befogadó készség sok olyan dologra is rányithatja szemünket, amik mellett gyalog hétköznapokon simán elsétálunk, netán látjuk ugyan, de nem értjük meg, főként pedig nem érezzük át. A beleérzés és a ráérzékelés kihegyezve szolgál bennünket a telihold idején. A megértés most érzelmi kategória, lelkünk által megvalósuló folyamat: az ésszerűséget a legjobb értelemben véve írja felül a Nap-Hold szembenállás ereje. Nem azt jelenti, hogy agyatlanul működnénk, de most megízleljük, milyen az, mikor pontosan tudja (azaz érzi, mert ez a kettő egy és ugyanaz valójában) a lelkünk, mi a jó és nem kell mindenfajta racionális chipset és wasabis-materiális mogyorót tömni elménk mohó szájába. Emlékezzünk: ami ész-szerű, az nem szív-szerű, abban hideg és csupasz logika van, lélek és érzelmek nélkül. Bármennyire is technokrata a külvilág, nekünk nem kell ebbe a (liba)sorba beállni. Az ésszerűség egy nem túl elegáns mozdulattal kiheréli a lényeget és ezt a kasztrált, eunuch-minőséget próbálja a ma emberének torkán lenyomni. Hatalmunkban áll kiköpni és megtagadni ezután a további fogyasztását, visszatalálva a valódi emberi minőségbe, ahol az érzelmek és a belső középpont a vezérlő elv, az elme pedig egy precíz, segítőkész, remek végrehajtó szervünk. Zárójel bezár.

 

A Skorpió zodiákusában ott mocorog a szexualitás is: ez az éjszaka, a telihold ideje kiváltképp alkalmas ezen a területen is a varázslatok megélésére; olyan dolgok tudnak „lejönni” földi létezésünkbe, amik „amúgy” ritkán tesznek látogatást valóságunkban. Adalék még, hogy a telihold gyógyító erőket is ébreszt és magas hőfokon sugároz, mert a Hold hátterében a Kígyótartó csillagkép Kígyó fejét kirajzoló csillagábrája fénylik. Pikáns ízfokozó a Plútó a Bak jelében: a telihold idején mind a Naphoz, mind a Holdhoz kapcsolódik egzakt fényszögeken át. A Holdhoz a megértés, a Naphoz pedig az emelő erő által, maga a Plútó pedig a megoldás jegyéből küldi a mindent megváltoztatni képes erőt. Hogy mihez kezdünk ezzel az égi energiával, csak rajtunk áll. A Teremtő, az Univerzum kitette a legeslegjobb alapanyagokat a kozmikus konyhapultra, a recepteket ismerjük, ideje valami remek lakomát összeütnünk, finomabbnál finomabb falatokkal.

kép: www.pinterest.com

Pin It on Pinterest

Share This