Talán a szegecses bőrdzseki tehet róla. Azzal, hogy ma is ezt a régi, de meg nem kopott darabot hordja, világossá teszi: tojik minden megfelelési kényszerre. Ahogy mindig, most is öntörvényű. Kimondja, amitől más sikítófrászt kap. El is nyeri a jutalmát érte: nem éppen népszerű. A tömegek, ha tehetik, elkerülik. Összesúgnak a háta mögött. Nem csak különcnek tartják, de hírnevét is kitárgyalják. Ahogy szájukra veszik, egyre inkább hírhedt rosszfiú formálódik amúgy is ellentmondásos alakjából.

A fekete bőrre tűzött krómacél szegecsek nem hagynak kérdőjeleket. Viselőjüknek nem áll szándékában betagozódni a konszolidált társadalomba. Nem enged lehetőséget sem a félreértésre. Aki rocker, az rocker is marad – gondolja. A tekintetek azonban meg sem próbálnak koponyáján belülre hatolni, jellemzően ledermednek a külsőnél és a múltban megesett dolgok hírénél. Fel sem merül annak a lehetősége, hogy meg kéne, akár meg is lehetne őt ismerni.

Hosszú hónapok óta nem látta senki. Mintha itt lett volna, de nem úgy, mint szokott. Biztos bevarrták, vagy meg kellett húznia magát – kelepelik a rossz nyelvek. Aki huligán, az huligán – hallatszik a megfellebbezhetetlen verdikt. Felborult kukák, letépett plakátok, virágágyásban landoló hányás – mind őrá gyanakodnak. Mert télen-nyáron, ha esik, ha fúj, hordja a bőrdzsekit.

Van azonban egy apró, de lényeges észrevenni való a ruhadarabon. Egészen pontosan a szegecseken. Minő „véletlen:” mind-mind apró piramist formáznak. Négyzet alapú, égbe törő krómacél építmények. A fény megcsillan lapjukon, csúcsukon. Ehhez azonban nyitott szemre, szívre van szükség – és bizonyos szemlélési közelségbe kell menni. Oda, ahol az előítéletek füstös-ködös aurája már nem véd meg. Azon belül és túl, a figurához közel érve pillantható meg teljes valójában.

Ha elképzeljük őt a csillagos égen, egyértelműen a Plútó lenne. Visszatért. Mint komor arcú Schwarzenegger, aki „I’ll be back”-et mormolt, be is tartotta. Újra itt van. Kétségbevonhatatlanul. Dörgöld meg nyugodtan a szemed, se csipa, se kötőhártyagyulladás nem torzíthatja a látványt: visszatért. Nem is akárhonnan.

Határtalan felszabaduló erő. Ez társul a direkt irányba forduló Plútóhoz. Jobban teszed Mindenképpen célszerű a félreértett rockert mélyebben megismerni. Április 28-án indult el látszólagosan hátráló útjára, most tesz pontot rá. Az újra előrefelé haladó planéták cselekvő erőt mozgósítanak. Nincs azonban patikamérleg és miniatűr plasztikspatula a kezükben. Nem méricskéli milligrammra, óriási dózisban kapod, több mint elegendően, bőségesen. A hozzá társított kép a repülőről indított rakéta – a leoldás pillanatában. A másodperc töredékééig mintha lepottyanna. Ez csak a géptől való eltávolodást szolgálja. Ekkor gyújtja be a hajtóművét és elképesztő erővel és tempóban indul meg célja felé, szem elől nem tévesztve azt.

Megoldás, előrehaladás, fejlődés. Ugrásszerűen, leomló falakkal, porrá aprózódó akadályokkal. A tank és a vályogház esete. Éppen így tűnik el előled mindaz, ami hátráltatott. Már látod: végtelenül intenzív erő, ezért kezeld és használd felelősséggel. Mint egy profi szerszámot vagy egy sportautót: teljesítménye lenyűgöző, kezeléséhez tudás és józan ész való. Apropó, tudás: abból is jut, kosárszámra. A Nyilas csillagzatában éri a Plútót a fordulat. Magas eredetű és minőségű bölcsesség vezérel. Az áramszedőid most egyértelműen fölfelé vannak kalibrálva. Hogy mennyire magasra, azt az égi egyenlítőn röppenő Sas fényábrája mutatja meg. Kompromisszumokat nem ismerő, radikális reformtörekvéseid a szárnyalás, a fölé emelkedés égisze alatt kapnak töltést. Nincs öncélú vagdalkozás és szicíliai recept. Ne keresd a lófejeket, hogy mások ágyába tömködd őket. A direktbe forduló Plútó nem erről szól. Alapvetően belső minőség: benned szabadítja fel a megváltó erőt. Kioldja önmegvalósításod, önérvényesítésed berozsdált kézifékjét. Még az is megeshet, hogy végleg elszakad a bowden, de ne bánd. Már nincs rá szükséged.

Tudod, mit akarsz. Világos, egyértelmű képet alkottál róla. Beleállsz, teszel érte és igen: elfogadod a támogató erőket, még akkor is, ha elsőre nehéz megemészteni, milyen hatalmas átalakító volument hordoznak magukban.

kép: pixabay.com

van, hogy a külsőből levont következtetés üres ítélet csupán

– ez a helyzet a direkt irányba forduló Plútóval is

Pin It on Pinterest

Share This