A mai poszt témája a függőség, elsősorban spirituális értelemben. A négy sarokpont:

mit jelent,

hogyan tudod felismerni,

milyen veszélyekkel jár,

hogyan tudsz kitörni belőle.

A függőség hármas definíciója:

  1. Beteges szenvedély; leküzdhetetlen belső kényszer egy ártalmas szer fogyasztására, egy káros szokás művelésére.
  2. Rászorulás segítségre; más személy vagy szervezet támogatásának kényszerű elfogadása, amely nélkül egy személy nem tudna önállóan megélni.
  3. Alárendelt beosztás; más hatalmától, parancsától függő állapot.

forrás: https://wikiszotar.hu/ertelmezo-szotar/F%C3%BCgg%C5%91s%C3%A9g

A meghatározás első pontjának első részével most nincs dolgunk. Ide tartozik a közismert sor: alkohol, nikotin, drog, szex, kapcsolat, szerencsejáték, munka és sok egyéb, „klasszikus” függőség. A mi szempontunkból a „káros szokás művelése” az 1. pontból, valamint a 2. és a 3. érdekes. Hadd mutassak egy képet hozzá:

Tanulsz biciklizni. Már egész jól megy, egyre kevésbé van szükséged a két segédkerékre. Érzed, menne azok nélkül is. Jó-jó, nem kell letámasztanod a lábad, de az a két kis műanyag vacak csak visszafog. Mikor nyerted el a szabadságodat? Amikor édesapád fogta a csavarhúzót és megszabadította a bringádat a régi segítőtől, aki újabban már csak koloncként akadályozott. Igen, billegtél, bucskáztál, imbolyogtál. Eleinte. Megeshet: el is dőltél. Még az is lehet, szereztél pár sebet. De soha többet nem kellet visszaerősíteni, mert kinőtted, (ebben az életeben örökre) magad mögött tudtad a szárnyra kapás stációját. Ez az aktus három-öt éves kor között jellemző. Sokan a nyolcadik, kilencedik ikszben is tekernek – pótkerekek nélkül. Ha megy a kerékpáron, miért működne másképp a spiritualitás világában?

Nem kell egyedül botorkálnod.

Nem kell minden segítség nélkül eligazodnod egy önálló világban.

Nem kell saját károdon felfedezned például, mi a különbség ezotéria és spiritualitás között.

  1. Mit jelent a spirituális függőség? Egzakt meghatározás helyett ilyesmikre érdemes odafigyelned:

más mondja meg, hogyan kéne érezned magad/minek jött el az ideje/miről milyen véleménnyel kéne élned,

más áraz be, hol tartasz, mire vagy hivatott – egyáltalán – ki vagy, kivel barátkozhatsz,

attól, amit más mond és rád erőltet (azaz hagyod magad), egyre kevésbé érzed, hogy szabad vagy.

Ha ebből a háromból ez-ez klappol, akkor érdemes hegyezned a füled. Mert belesétáltál. De jó hír: van kiút. Mindenkinek, neked is. És igen, sose késő, neked se, most se.

  1. Hogyan ismerheted fel? Egyre kevésbé vagy el írások, videók, a „mester” véleménye nélkül, hogy mi mit jelent. Apropó, mester: régebben írtam arról, hogy ahol a mester, ott megjelenik a mesterkedés. A linkelt írásban fel tudod eleveníteni, forrással együtt. Nem vagyok ellenére, hogy legyen olyan ember, emberek az életedben, akikre azt szokás mondani: mester. De! Ideig-óráig. Kísérjen és támogasson, ha úgy van, adjon támpontokat, amivel nyílhat a szemed, élesedhet a látásod. Erre kitűnő. Zárójel: jó, ha csalódsz benne. Ellenben soha, de soha ne kerülj függő viszonyulásba, a szó egyik értelmezésében sem, még ha a kísértés elefántnyi is.

Bárki bármit ír, mond, az nem szentírás. Amit én írok, természetesen az sem az. Mindig kanyaríts egészséges kérdőjelet, ami nem gyanakvó tamáskodás, csupán az éber szellem jelenléte. A cél: ne legyen függőség. A mester nem gazda, nem földesúr, nem pásztor. Te pedig nem vagy tulajdon, sem jobbágy, még kevésbé birka. Az emberi testben élő segítő-támogató energia jó, de kezeld a helyén, még ha a mély hála miatt ez nem mindig habkönnyű. Manapság az ilyen törekvések általában erős ellenszélre találnak, de sebaj. Annál nagyobb az értéke, az pedig elvehetetlenül a tiéd.

Most ki fogom húzni a gyufát, de vállalom. Női körök. Reneszánszát, divatját éli, amivel – önmagában – semmi baj. Sőt. Pár dolgot azonban jó tudnod. A kör, mint olyan, a Nap jele. Központi csillagunk szimbóluma egy kör, benne, középütt egy ponttal. Teljesség, kiteljesedés. Amúgy pedig: abszolút és vegytisztán férfi minőség. Nyilván: ahogyan a Hold és a Vénusz is minden egyes férfiban ott munkálkodik, így valamennyi hölgyben is van több-kevesebb Nap-ság. Mire érdemes odafigyelned?

A kör soha, semmikor ne zárjon be. Adja meg, kínálja fel a teljességet, de nem válhat börtönöddé. Egy ellenpont, mert a csillagos égen ott a be nem zárt teljesség formája is. A Serleg (Crater, de Kehelynek is hívják) két, egymásnak hátat fordító, középütt összeillesztett félkörbe (azaz félgömbbe) gyűjti az örök élet italát. Teljesség, de nyitott – felefelé és lefelé egyaránt, ezzel téve elérhetővé a végtelen döntési szabadságot. Ha feszít egy kör energetikája, csak gondolj a Serlegre – és tedd fel a kérdést: vajon valóban helyed van még itt?

Legalább három ember. Ennyi minimum kell egy körhöz. Az egy az egyén. A kettő pár. Három vagy több ember együtt tud kört alkotni. Jellemzően azért egy triónál többen gyűlnek össze önismereti, női kör égisze alatt. Az ember egyik alapvető tulajdonsága a változás. Amíg él, változik, addig ember. Utána már csak holttest, halott, de még akkor is változik (ezért kell például a nyitott koporsós temetéseknél megborotválni a férfi elhunytat, mert napok alatt derekas borostát növeszt – holtában).

Egy körben ritka, hogy minden résztvevő/tag végig, egyszerre, egy ütemben fejlődjön. Olyan ritka, hogy az életszerűtlen.

Az önismereti kör nem

hagyományőrző egyesület,

szurkolói klub,

hímzőegylet.

Ezeknél ugyanis szinte mindegy, milyen a humán háttér. Az önismereti kör célja az együtt fejlődés. Ez abszolút rendben van, de kerüld el, hogy azt hidd, hűségeskü köt. Mármint valódi. Van úgy, hogy be kell lépned egy körbe, de az is legalább ennyire egyértelmű kell, hogy legyen, amikor felvirradt a kiszállás pillanata. A bölcs (kör)vezető tudja ezt. Tudja és segíti – és nem sértett önérzettel durcizik. Kör: befogadás és elengedés. Igen, kicsit hasonlít a majális körhintájára, csak itt – optimális esetben – nem körbe-körbe pörögsz, érdemi haladás nélkül, de beleszédülve. Tudnod kell, mikor érkezett el a pillanat. Ha ez megy, nem tudsz függőségbe kerülni.

  1. Milyen veszélyekkel jár a spirituális függőség?

Elbizonytalanodsz, tudsz-e egyáltalán önállóan dönteni. Mintha megkérdőjeleznéd, hogy felnőtt létedre képes vagy-e segédkerekek nélkül biciklizni. Ebből ered a legordasabb rákfene: a kiszolgáltatottság. Ami csorbítja a létezésed minőségét; emberi voltodra csúszik rá – páros, nyújtott lábbal. Csak itt nincs spori, hogy azonnal villantsa a piros lapot. Azt neked kell kiosztanod.

  1. Hogyan tudsz kitörni?

Felismered. Érdemes visszagörgetned a 2. ponthoz, ami éppen erről szólt. Amint felismerted, elismered. Elismered, azaz – önkéntelenül is – felállítod a diagnózist, tehát már nem akarsz kapálózva tagadni és kimenekülni a kellemetlen szituációból. Gratulálok, innen nyílik reális nyerési esélyed! A következő lépések pedig sziklaszilárd eltökéltséggel végrehajtva sikert hoznak. Spirituális függőséged jellegétől, mélységétől és milyenségétől függően elnyesed a fojtogató szálakat. A beáramló oxigén többleterőt ad. Csak arra fókuszálj, hogy erősödik-e a szabadságod? Eleinte megeshet, hogy bizonytalankodsz, de nem teszel mást, mint édesapád, hosszú évtizedekkel ezelőtt. Ha hátranéztél volna, ott állt, kezében csavarhúzóval, segédkerekekkel és mosolygott, hogy végre önállóan tekersz. És igen, az arcán talán örömkönny is folyt, de a büszkeség biztos, hogy sugárzott róla.

Ez vár rád. Hajrá!

kép: pixabay.com

– ha tetszett a bejegyzés,

– ha szeretted olvasni,

– ha örömet okozott,

megköszönöm, ha támogatod a munkám és a következő bejegyzések elkészülését:

https://www.donably.com/ladonyi-janos-asztrozofus

Pin It on Pinterest

Share This