Légy észnél! – ez a fő üzenet. Nem csak mára. Mit értsünk azon, hogy légy észnél? Azt, hogy légy jelen. De ezt írhatnám másképp is, hogy együtt nézzük meg, mit is rejt még a szó. Legyél JEL-EN! Azaz: vedd észre, figyeld, olvasd a jeleket (JEL-eket). Zárójel: ez nem azonos a gyanakvó, összehúzott, lehetőleg bozontos szemöldök alól körbe forgatott, apró disznószemekkel megvalósított örökös, rosszalló pásztázással. Egyszerűen csak dekódold, fejtsd vissza, ami utal, mutat, jelöl. Különösen most.

Önmagadért teszed, ezt tudd. A szabadságodért és a biztonságodért fontos. Élő, aktuális, valódi, 2022. Magyarországáról származó példával is készültem mára. Íme:

Tűzifa. Aki nem barlangban él, hallott róla, hogy az energiaárak erőst emelkednek. A gáz és a villany olyan „termék,” amit kevéssé szokás otthon előállítani; még a napelemek terjedése sem változtatott ezen túlságosan. Fűteni viszont lehet fával is. Évezredek óta bevált, ergo a XXI. században is fordulhatunk az ősi tűzhöz. Amihez jól jön a tűzrevaló, azaz a fa (a széntől ezúton kérek elnézést, ma csak a fával készültem). Nem mindegy azonban, mennyiért veszed. Ennél már csak az a nemmindegyebb, hogy hogyan vásárlod meg. Íme, a döglött a jobblétre szenderült kutya elföldelésének helye. Pityeg a detektor, helyben vagyunk.

Közeleg a tél. Winter is coming. Kell a fa. Ennek égisze alatt született egy központi rendelkezés. Az állami erdészetektől 10 erdei köbméter fát vehet bárki magánszemély. Elméletileg. Az erdei köbméter 1,7 „mezei,” azaz sima köbmétert takar amúgy. A méter hosszú rönkök kuglizása, majd hasogatása után nagyjából egy köbméter fát pakolhatsz be a kamrába; ez a logika vezethette a névadó logikát. Valamit azonban nagyon tudnod kell a köbméterről: nem mázsa. Soha nem az.

Alaptétel: soha ne vegyél mázsára fát. Soha. Semmikor. Senkitől. A köbméter térfogatot jelöl, a mázsa tömeget (tömeget és nem súlyt, ahogyan a népnyelv számon tartja). Miért ne, ha a legtöbb apróhirdetés így kínál télire való tüzelőt? Mert át fognak ba… verni. Vaskosan mért tűzifa árban vizet is fogsz venni. Jócskán. Ennek kulcsát az emberi psziché működésében tapogathatod ki. Ha pedig kezedbe kaparintottad, örökre és duplán zárhatsz vasajtót a zsákutcába vivő tévműködésre. Ehhez a következőkkel jó tisztában lenned:

Mohóság. Az egyik legalapvetőbb emberi – vezérlő – érzelem. Benned is, bennem is ott buzog, dolgozik. Igen, akkor is, ha most csípőből tagadsz és próbálod magad jó kislánynak/kisfiúnak látni ezüstös varázstükrödben. Teréz anya, a nepáli/tibeti szerzetesek, ők talán igen. Ők mentesek az érzelemtől, de az emberiség – különösen a nyugati kultúrában élő társadalom egyedeinek – egyik vezérlő érzete. Ő az, aki próbál téged csőbe húzni, és ha asszisztálsz hozzá, sikerül is, hogy mosolyogva tapsikolhasson örömében. Valahogy így:

Miért adnék el neked csontszáraz fát mázsára? A kérdés jogos, ha egy pillanatra – szigorúan csak képzeletben – leemeled a fejed és ráilleszted a fakereskedő buksiját. Azét, akinek szívében bizony ott buzog, mocorog a mohóság. Ha frissebben kivágott, ha vizes, akkor több készpénzt nyomsz a kezébe, amint lebillentette udvarodon az illatozó, kellemesen meleg telet ígérő fakupacot. Ezen az sem segít, ha rákérdezel. Mert kiprovokálod, hogy megerősítsen az átverésben.

– Tessék mondani, friss ez a hús?

– Volt-e törve ez az autó, vagy visszatekerték a kilométeróráját?

– Nem csaltál meg?

Az ilyen típusú kérdésekkel analóg a „száraz ez a fa? tudok vele már most télen fűteni? kérdése. Szerinted mennyire éltszerű a válasz: bocs, ezen tegnap még mókusok ugráltak, szárítsd két évig, addig a kályhád közelébe se vidd, mert köhögni fog tőle? Nyertél. Előbb esik péntek 13-ra a szilveszter, mintsem ez a párbeszéd valóra váljon.

Fontos: nem áldozathibáztatásról beszélünk, de kerüld a provokációt. Légy észnél, gondolkodj! Ebben a szituációban maga a feltételrendszer tukmálja kínálja fel, hogy átverjenek. Ritka egyenes jellem kell ahhoz, hogy a másik fél ne menjen bele. A megoldás: nagy ívben, messziről kerüld el, hogy mázsára vegyél fát. Minden kísértéstől megóv a gondolatsor:

Ha térfogatot vásárolsz (azaz köbméterben mért fát), az pontosan ugyanakkora kupac lesz kopogós-szárazon is, mint a láncfűrésszel való találkozás utáni rakásoláskor. Ebből következik, hogy az idő neked és érted dolgozik, nem pedig ellened. Látod: „csak” a feltételrendszer más. Te választasz.

Védelmet alkotsz, ami az önérvényesítésedet szolgálja. Tölgy és bükk, mázsa és köbméter között megbújva ez a mai lényeg. Erről szól az egész eszmefuttatás. És igen, készültem az utolsó kérdésre is: mi van, ha távfűtést használsz?

Helyettesíts be! Szívesen és bárcsak leírhatnám, hogy ez a pár bekezdés csak és kizárólag a tűzifára érvényes. De nem így van. A fán kívül mindenre is igaz. Helyettesíts be és légy észnél, légy jelen. JEL-EN.

kép: pixabay.com

Pin It on Pinterest

Share This