Minden akciót reakció követ. Az ikonikus idézet Guy Ritchie korai, gyémántfényűen zseniális filmjéből, a Blöffből származik. Itt ugyan nem ér véget, de a gondolatmenet folytatását 2023-ban már nem írhatom le. Ami 2000-ben még simán elment és kimondható volt, azt ma már talán a filmben sem vállalnák be. PC – ez a rövidítés napjainkban elsődlegesen nem személyi számítógépet (Personal Computer) jelöl. Ha ismered, tudod, mit mondott Török – egyben narrátor – karaktere. Belőle indulunk ki.

Minden akciót reakció követ. Ez a tétel cáfolhatatlanul igaz. London kevéssé csillogó részében épp úgy, mint az ősi, védikus tanításokban. Legfeljebb a megfogalmazás tér el némiképpen. Megesik, hogy eldobott kaviccsal állítják párhuzamba a jelenséget. Röppented és a hatása jóval több, messzebbre mutat, mint a hullámzó víz hamar csillapuló gyűrűi. A hatás-ellenhatás, erő-ellenerő, tettek-következmények/eredmények szövedéke földi életünk egyik alapvetése.

Minden akciót reakció követ. Az én személyes hitvallásom szerint a reakciókat – a kevéske semleges kémhatásún kívül – jóra és rosszra osztjuk fel. Nem azért, mert jók és rosszak lennének. Ezt adott pillanatban ritkán tudhatod – ehhez se te, se én nem nagyon ugorjuk meg a bölcsesség gandalfos magasságait. A megélést viszont tűpontosan beárazhatjuk. Ami tetszik, kellemes, hasznos – jó. Ami bántó, sértő, galibákat okoz – rossz. E duális osztályozás a kiváltott válasz-hatásokra is igaz.

Minden akciót reakció követ. Amikor örülsz neki, nevezd bátran „eredmény”-nek. Amikor bosszant, szenvedsz tőle, és fáj – címkézheted „következmény”-ként. Eredmények és következmények. Belőled indultak ki. Visszahatás, visszacsatolás egy-egy döntésed, elhatározásod, tetted okozataként. A választás könnyű: tetszetős okozat esetén jogosan lehetsz büszke magadra, mert a kiváltó okot méltó módon hoztad létre. A másik eset remek alkalmat kínál a mélyebb átgondolásra.

Minden akciót reakció követ. Eredmény vagy következmény. De nem büntetés és nem jutalmazás. Szükségszerű folyománya annak, amit tettél, vagy elmulasztottál megtenni. A Természet egyik legalapvetőbb törvénye, nem más. Még ha egy ízig-vérig Guy Ritchie-s örök klasszikusba csempészik bele Epres Attila érces hangján is. Jó, mert mélyebben vésődik be: minden akciót méltó és valódi reakció követ.

kép: pixabay.com

– ha tetszett a bejegyzés,

– ha szeretted olvasni,

– ha örömet okozott,

megköszönöm, ha támogatod a munkám és a következő bejegyzések elkészülését:

https://www.donably.com/ladonyi-janos-asztrozofus

Pin It on Pinterest

Share This