A név szimbólum, erő, hatalom.

A név éltet és kifejez.

A név névjegyként ad előzetest magából az emberből.

A név mágia, ma pedig ezt a névvarázst járjuk körül, szigorúan dióhéjban.

Amikor nevet adsz, azzal erőt is társítasz. Túl a néven, minden, ami benne és mögötte van, a nevet kapott erőterébe kerül. Nem csak gyermekre igaz, akár kutyát, hajót, lovat, ingatlant is elnevezhetsz. A következők miatt nagyon nem mindegy, hogyan és miként teszed.

Festő, szobrász, ötvös. Mindhármukra igaz, hogy valódi, magasan jegyzett művészek.

Eötvös József szobra a Lánchíd pesti hídfőjénél.

A behavazott város.

A Szent Korona kijavítása az 1867-es koronázásra.

Ez csak három kiragadott nagy mű a fenti urak életművéből.

Mindhárman az Adolf nevet kapták a keresztségben, sorrendben: Huszár Adolf, Fényes Adolf és Laky Adolf.

Művészetük időtállósága vitán felüli. Ha bármelyikük is mélyen megérintett és születendő fiúgyermeked esetében – tiszteletből – ezt a nevet adod, a legszűkebb környezeteden kívül vélhetően mindenki másnak teljesen eltérő asszociációi támadnak. A gondolatszálak a művészet világából fénysebességgel röppennek a történelem viharos kavarodásába, a következményeket (előítélet, magyarázkodás és társai) nem ragozom. De nem is kell ilyen messzire visszanéznünk időben:

Ronaldo. Magyarországon is gyökeret eresztett keresztnév. Aki hallja, vélhetően nem a brazil Fenoménre – teljes nevén Ronaldo Luis Nazário de Lima-ra – gondol. Pályafutásába két világbajnok cím és megszámlálhatatlan egyéb trófea belefért. Mégsem ő ugrik be, hanem portugál druszája, Cristiano. Mindazzal, ami az ő személyiségéhez tapad, előjeltől függetlenül, tehát mindegy, isteníti, vagy gyalázza valaki. Azonos név, eltérő személyek, azonnal beinduló képzettársítás. A sort folytathatnánk, de már látod, miért lényeges a név erőtere.

A név egyben identitás is. Az idő múlására, a bekövetkező változásokra, a korszellem alakulására nincs befolyásod. A reakcióidra azonban száz százalékosan ráhathatsz. A férfi, akit szülei Puskás Ferenc után Ferinek neveztek el, ma talán kényelmetlennek találja a nevét, mert sokszor hallhatja kellemetlen kontextusban. És nem, nem az a megoldás, hogy irány lóhalálában az anyakönyvi hivatalba újítani. Célérték, hogy emlékezzen: a Ferenc, aki után a nevét kapta, a labda zsonglőreként vonult a halhatatlanság világába. Még az is kivitelezhető, ha emberünk herótot kap a focitól. Valahogy így:

Szent Ferenc. Kölcsey Ferenc. Erkel Ferenc. Zenthe Ferenc. A google azonnal és készségesen siet segítségre, tucatszám kínálva fel híres Ferenceket. Mi célból? Behelyettesíteni, lecserélni; ideált, eszményképet formálni, ha az eredő elhalványult, megkopott. Fontos átlátnod: nem ásod alá önmagad alapjait. Csupán máshová kötöd be a neved, azt a minőséget erősítve. Ha megengedsz egy személyes példát:

János. Ezt dobta a gép, a sorban a harmadik voltam, apám és nagyapám is ezt a keresztnevet kapta. A köztudatba vonult Jánosok közül például Kádárral semennyire sem azonosítom magam, ellenben Arany János, Gundel János, Hunyadi János büszkévé tevő párhuzamokat kínál. Mindez azonban olyan, mint a ruhád: nem vagy azonos vele, ám őt látják belőled elsőnek. Ne hidd el, nekem, nézd meg ezt a rövid, alig két és fél perces videót:

https://www.youtube.com/watch?v=hnOPu0_YWhw

Joshua Bell. Így hívják a bazseváló úriembert. Nem teljesen ismeretlen szakmai körökben. Na jó, félre a tréfát: korunk egyik legkitűnőbb hegedűművésze kinyúlt pulcsiban és kopott bézbólsatyiban állt neki lelket érintő játéknak egy New York-i metróállomáson. Le se szarták. Bocsánat, hogy így, az ürülék trágár nevén nevezve írtam, de győződj meg róla magad is: ez történt. A végén pár ember ácsorog és hallgatja, de ennyi. És nem, ez a videó nem az amerikaiak eredendő bunkóságáról szól. A lényeg a ruha és a környezet. Akik fejüket oda sem fordítva siettek el, máskor talán tülekedtek is a Carnegie Hall-ba jegyet foglalni több száz dollárért.

A név olyan, mint a ruha. Joshua Bell ugyanaz, aki, semmivel sem játszott gyengébben vagy hamisabban a metróban, mint bármely színpadon. Nem azt a ruhát viselte nem abban a környezetben, amit megszoktak és elvártak. Álruhás Mátyás király a XXI. században.

A név több, mint pár betű véletlenszerű sorrendben leírva. Az is létezik, igen szórakoztató játék, ki ne hallott volna a Scrabble-ről? Te azonban nem így kaptad a neved (a vicc szerint a lengyeleknél dívott a módszer…).

A név szimbólum, erő, hatalom.

A név éltet és kifejez.

A név névjegyként ad előzetest magából az emberből.

Csak tudj róla.

kép: pixabay.com

– ha tetszett a cikk,

– ha szeretted olvasni,

– ha örömet okozott,

 

megköszönöm, ha támogatod a munkám és a következő bejegyzések elkészülését:

https://www.donably.com/ladonyi-janos-asztrozofus

Pin It on Pinterest

Share This