Az alapvető létszükségleteket nem sokkal lemaradva követi a humor speciális fajtája. Ha eddig még nem hallottál róla, vagy – még – nem része életednek, érdemes végigolvasnod a totálisan kikapcsoló nevetés hatalmáról szóló cikket. Persze itt is akad két kivétel:

Élsportoló és buddhista szerzetes. Ők képesek és hajlandók heti hét napon át, napi nulla-huszonnégyben megfeszítetten koncentrált, összeszedett életet élni. Számomra borzasztó nehéz lenne, de úgy gondolom, a legtöbbünknek úgyszintén. Más szóval: ha egyik kalapba sem tartozol, ne tedd ilyen – megugorhatatlanul – magasra a lécet. Több okból sem.

Az még hagyján, hogy folyamatos, borítékolt kudarcélményre nevezel be, mert elbuksz. Hiszen valójában nem is célod, hogy katonai fegyelemmel éld napjaidat. Emellé túlzott bűntudat is társulna, úgyhogy intsünk is búcsút az utópiának. Ha nem bánod, a magam példáján keresztül mutatom be, hogy látom és élem meg a témát.

Imádok írni. Cikket, hírlevelet, novellát, néha verset, meg persze könyvet is. Szuper dolog. Mégis: időről időre abbahagyom kicsit az ihletett folyamatot. Zsigeri igényem ciklikusan kizökkeni. Próbáltam nem engedni a hangnak, csúfosan belebuktam. Azt ugyanis kibírtam, hogy a hátsómon ülve dolgozzak, ám az eredményességem exponenciálisan kezdett a mélybe zuhanni. Ültem és egyre üresebbé váltam; végül már a kifordított és tisztára nyalt baracklekváros üveg szintjéig jutottam. Aztán rájöttem: mi a fenének akarok lehetetlent elvárni magamtól?

Felálltam, nyújtóztam, sétáltam kicsit. Aztán a humorhoz fordultam. Csak három forrást írok le: TrollFoci, Tibi atya és a régi barátokkal közös zárt messenger csoport. Megbízható röhögés-lelőhelyek. És itt álljunk meg egy pillanatra, ha netán homlokodra szökött a szemöldököd:

Igen, a fenti fórumok nyomokban sem tartalmaznak spiritualitást. Nem is kell, mi több: nem elvárás. Nem azért megyek oda. Hanem tényleg és önfeledten nyeríteni. Elképesztően kizökkent, egyúttal szórakoztat például, hogy a megye kettőben milyen turpisságok esnek meg. Vagy Arató András (a méltán legendává lett Hide the Pain Harold) mémjei. Esetleg a cimboráim napi megélései, ahol nem ritka (sőt!) a röhely és a nevetnivaló. Azt is elmondom, miért jelentős mindez:

Átkapcsol. Ajtót nyit az önfeledt szórakozás, a pillanat alatt megélt dimenzióváltás világába. Mivel ezerszer tapasztaltam, nem kételkedem benne. Mindig, mindenképpen működik. És igen, ezt a hatást el is várom. Persze ennek ára van.

Szabó Ervin könyvtár a róla elnevezett tér 1. számú, szemet gyönyörködtető épületében. Régebben több cikkben is írtam, hogy két könyvtár áll a szívemhez közel, ezek egyike pont ő. Zárójel: a másik a hazai pálya Harasztiban. Megesett, hogy a Szabó Ervinben (a tudomány temploma, áhítat, csönd és még a görnyedt testtartás miatt is kellemetlenül érzem magam…) navigáltam ilyen oldalra. Ahol övön aluli találat ért és fuldokolva kellett kirohannom, mintha a vécére igyekeznék, mert nem bírtam már a kiszakadni vágyó hahotázással. Túléltem.

Teljes, tökéletes ki- és átkapcsolás. Ez a célérték. Emiatt nem érdemes munka közben, „csak úgy” lefetykedni. Szentelj dedikált perceket a szórakozásra, a nevetésre. Így előzöd meg a szétszórtságot, a hasztalan forgácsolódást; a „se itt, se ott nem vagyok” tétlen és frusztráló rossz érzetét.

Humor. Ő segít neked. Humor nélkül nincs élet. Vegetálni lehet, nem állnak le a biofizikai funkcióid, de nem élsz. Erről bő öt éve már írtam egy cikket, ma is aktuális. Mi több, örökérvényű: https://ladonyijanos.hu/lehet-humor-nelkul-elni/

A vihorászás, a kacaj, a derültség több szórakozásnál. Igenis tetten érhető, markánsan megjelenő kozmikus huzallal bír. Éppen emiatt lovagolok rajta és értekezek róla. Ismerd meg és látni fogod: tényleg igaz. Íme, eddig rejtőző főszereplőnk:

Uránusz. Akit szabad szemmel már nem látunk a Földről, mégis: messianisztikus bolygó, megkérdőjelezhetetlen hatásokkal. Ő a humor cégérplanétája. Meghökkent és kizökkent. Pont, mint a viccek. És igen, ez kell neked. Éppen ez:

Indirekt módon járul hozzá, hogy eredményesebben oldj meg problémákat, feladatokat. A humor ugyanis mindig tartalmaz csavart. Elengedhetetlen a görbe tükör, az ugratás, a tények csűrése. Ettől válik nevettetővé. Az Uránusz a zsenialitás jelölője is egyben. A kettőt összeolvasni immár gyerekjáték:

Azáltal, hogy tudatosan életed részévé emeled a nevetést, a dedikált humor-perceket, egyúttal jegyet váltasz a zsenialitás napi megélésére is. Business classon, ahogy kell. A kettő elválaszthatatlanul, kéz a kézben jár. Ehhez azért tisztázzuk a bolygó (és a mókázás) alapvetéseit:

A humor se nem prűd, se nem álszent. Ha ismeri is a PC fogalmát, kiröhögi és inkább a régi asztali számítógépekre (personal computer) asszociál. Tehát: igenis merj mulatni olyan viccen, ami őszintén megnevettet. Ezzel senkit nem bántasz meg. Nem, nem muszáj terjesztened, amennyiben az már rossz érzést kelt enned. Ám hiba volna elfojtanod a feltörő nevetést, ha a poén mondjuk egy keményfába beletörő hódfogról szól, te pedig imádod a faevő emlősöket. A vicc az vicc, a humor pedig humor. Ha még mindig csóválod a fejed, hadd hozzak a sport világából találó analógiát:

Erőfeszítés és nyújtás harmóniában kell, hogy legyen. Hiába edzel, mint a güzü, semmire nem mész, ha merev vagy, mint a rozsdás Jancsi kályha. Ruganyosság, hajlékonyság pedig csak nyújtással érhető el. A kettő együtt adja ki a kerek egészet. Ezt a testmozgáshoz nem értők is ismerik, olyannyira közhelyes alapvetés. És igen, ez vág egybe a komoly, elmélyült alkotó munka és az önfeledten szórakoztató humor együttesére is. Kell mind a kettő.

Érdemes és időszerű változtatnod, ha így, a cikk végére a csodálkozás maradt benned. Tegyél egy próbát. Nem kérek se lehetetlent, se osztrigás pacalevést velős eperszósszal. Csak légy nyitott és emlékeztesd magad az emberi létezés origójára:

Humor nélkül nincs igazi élet.

Vele viszont bármit elérhetsz, ahogy láttad.

kép: pixabay.com

– ha tetszett a cikk,

– ha szeretted olvasni,

– ha örömet okozott,

megköszönöm, ha támogatod a munkám és a következő bejegyzések elkészülését:

https://www.donably.com/ladonyi-janos-asztrozofus

Pin It on Pinterest

Share This