Ha nincs jó művésznév, szinte lehetetlen érvényesülni. Régi, máig működő tétel. Remeket alkothatsz, teljesítményeddel helyet bérelhetsz (bérelhetnél…) a művészvilág trónusán. Ám ismertséget és széles körű megerősítő visszajelzést ütős, működő név nélkül soha nem érhetsz el. Pár példa, miért is funkcionál a név, mint védjegy, brand-jelölő, vagy értékpapír:

Farrokh Bulsara – Freddy Mercury

Gordon Matthew Thomas Sumner – Sting

Saul Hudson – Slash

Paul David Hewson – Bono

Alecia Beth Moore – Pink

Marshall Bruce Mathers – Eminem

és hogy korszerű is legyek:

Baukó Attila – Azahriah

Csak a legelvakultabb, már-már fanatikus rajongóknak mond valamit az első név. Amit a születési anyakönyvi kivonatra nyomtattak és máig a zenehősök igazolványaiban díszeleg. Bármennyi pénzt rappelt is össze Dr. Dre, amikor másfél milliós Bugattijával megállítják a rend éber őrei, mégis csak André Romelle Young igazolja magát és magyarázza ki, ha kissé gyorsabban hasított a megengedettnél. De mi van akkor, ha nem emberről van szó? A név akkor is meghatároz?

Regulus, Antares, Capella, Sirius, Arcturus, Bellatrix, Spica. Hét csillag. Pillanatnyilag másodlagos, hogy micsoda kozmikus ligában játszanak; de ha hét embert citáltam, égi ékkőből se érjük be kevesebbel. Egyvalami közös bennük:

Könnyen megjegyezhető és kiejthető név. Nem mondom, aki hozzám hasonlóan raccsol, annak meggyűlhet a baja a Regulussal és a „r”-betűsekkel, mint ahogy a Bellatrix kimondásába is beletörhet egy selypítő vagy kissé pöszítő embertársunk bicskája (nem bírtam ki, hogy ne linkeljen ide a Brian életének ikonikus jelenetét: https://www.youtube.com/watch?v=vVHW3S68gw8). De ez csak a beszédtechnika. Ettől még mind frappáns és gördülékeny névvel fényeskednek a végtelen kék égbolton. Ott, ahol azért kevésbé szerencsésen elkeresztelt csillagok is ragyognak. Mai történetünk főhőse éppen ilyen:

Rasalhague. Ezmegmiez? Eszik-e, vagy megisszák? Olyan, mint a Charmant Doux? Pezsgő, kaviár, vagy curling-béli szakkifejezés? Nos, egyik sem. Csillag őkelme, nem is akármilyen.

Gyógyítás és beavatás. Ez a két szó díszeleg a Kígyótartó cégérén. Írhatnám, hogy a barlangja előtt, mert a mitológiában Aszklépiosszal tekintik egylényegűnek. E csodás – nem mellesleg: a Tejúton, azaz az Istenek Útján fényeskedő – csillagzat legfényesebbike, tündöklő alfája kapta a magyar fül számára kissé idegenszerűen csengő Rasalhague nevet. Ez a meg nem értettség gyökere.

Amit nem tudok nevén nevezni, azzal közelebbi kapcsolatba sem szeretnék kerülni. Ez a tézis, amit szeretünk csípőből letagadni. Ha kérdéses a kiejtés és bizonytalan vagyok, nem nevetnek-e ki egy esetleges baki esetén, inkább körülírom, vagy mást mondok. Ennek a megszégyenüléstől és nevetségessé válástól való félelemnek esett áldozatul derék Rasalhaguénk. Pedig semmi oka bujdokolni. Sőt.

Javuló életminőség, működő megoldások, könnyebb lét. A gyógyítás kígyótartói olvasatban nem egyszerű orvospótlás. Eszközmegkötés nélkül funkcionál. A lényeg a javulás. Tartósan és visszacsúszás nélkül. Egészen halványan ott mocorog benne a véglegesség is. Erről az emberalak két vállán átvetett hüllő szimbolikája mesél:

Időszakos megújulás. A kígyó ugyanis ciklikusan, újra meg újra levedli régi bőrét. Alatta már fényes, tiszta, erős és egészséges „burkolat” várja, hogy napvilágra kerüljön. A régi bőr ott marad, elszárad, lebontja az anyatermészet. Magával viszi az adott időszak sérüléseinek lenyomatát, emlékét is. Azaz: a kígyó időről időre új, a szó legszorosabb értelmében tiszta lapot kap. Fizikai képtelenség, hogy később visszacsuszizzon egy levetett bőrhüvelybe. Azaz: végleges megújulással működik, élete legvégéig. És nem csak fizikai értelemben.

Hármas tagolás. Szentháromság. A spiritualitás – a világ számos egyéb területéhez hasonlóan – hemzseg a hármas szám mágiájától. Ilyen a Kígyótartó (latinul: Ophiuchus) is. Ő az emberalak, a főszereplő. Egyik oldalán a Kígyó Feje (Serpens Caput), a másikon a Kígyó Farka (Serpens Cauda) fényeskedik. Előbbi a szellemi-, utóbbi az ösztönerők uralását jelképezi.

Nem megy ki a gyógyszer hatása, nem merül le az elem a pészmékerben és nincs kieső fogtömés. A Kígyótartó energetikájában az érdemi és végleges rehabilitáció szerepel; se megalkuvás, se középút nem játszik. Különösen most:

Centrum, középpont, erőeredő: talán így lehet egy-egy fényábra alfa csillagához közelíteni. Amiről maga a számos csillagból felépülő alakzat szól, itt a legintenzívebb. Azaz: a Rasalhague a gyógyítás és beavatás esszenciáját kínálja fel. Hoppá, már majdnem elsétáltam a „beavatás” barna kartondoboza mellett. Nosza, kézbe a sniccert és csomagoljuk ki!

Felismerés. Összeálló képkockák, megérkező rácsodálkozás, olykor rádöbbenés. A beavatás mindig égi eredetű és feltétlenül egyéni élmény. Ember embert soha semmibe be nem avat; illetve teheti, de az „csak” ceremónia. A Kígyótartó esetében életminőséged javulásának mikéntéjre, hogyanjára, illetve az itt éktelenkedő akadályokra (már ha vannak) látsz rá. De úgy, mintha tízezer luxos, Hollywood-i filmek forgatásánál használt lámpákat kapcsolnának fel. Nem rossz, nem rossz. Különösen az időzítést is szem előtt tartva:

December 13 – 16. Ez a mágikus intervallum, a gyógyítás és beavatás ideje. Ekkor áll együtt központi csillagunk, a Nap és a Rasalhague. Érdemi változás és javulás, amit okkal írok:

Cselekvő én – őt szimbolizálja a Nap. Meg persze rálátást, uralást és vezetést is. Ha és amennyiben szándékodban áll (testi-lelki-szellemi-mentális síkon) egészségesebbé válni, úgy remek napok virradnak rád. Ez a találkozó kitűnően alkalmas bármely úton és módon támogatni életminőséged javulását. Egyvalamit azért kerülj el:

Ne ringasd magad irreális illúziókba. Ha lefőzöl mondjuk csütörtök reggel egy erős kamillateát, nem garantálom, hogy két-három évtized egészségtelen életmódjának valamennyi következménye csettintésre múlik el az utolsó korty gyógytea leérkezését követően. Ez hamis, hazug sugallat lenne. De tehetsz lépéseket, megfogalmazhatsz elhatározásokat és hozhatsz döntéseket.

Minden időszerű, amitől jobb lesz. Benned és veled, az égi fényesség ezüstös tükröződésében.

kép: pixabay.com

– ha tetszett a bejegyzés,

– ha szeretted olvasni,

– ha örömet okozott,

megköszönöm, ha támogatod a munkám és a következő bejegyzések elkészülését:

https://www.donably.com/ladonyi-janos-asztrozofus

Pin It on Pinterest

Share This