A Skorpió asztrológiai jelében látszólagosan hátráló Jupiter nemrég hagyta el a Mérleg csillagkép béta csillagát, a középpontot. Ez az a kozmikus „felfüggesztés”, amiből kiindul a múlt és a jövő serpenyője. Mivel retrográd mozgású bolygóról van szó, most a múlt felé lépdel a Jupiter, rámutatva, mit találunk saját múltunkban, aminek tudása által többé válhatunk. Olyan igazságok bukkannak elő, melyek túlmutatnak az emberi ítéletesség kategóriáján, hiszen a Mérleg – csillagképi értelemben – az isteni ítélet mérlege, mértéke.

Itt érdemes picit lefékezni és megállni. Kulcs elfordít, motor kikapcsol, csend megérkezik. A napi rohanásban nehezen értelmezhető és emészthető minőségnek tűnik az igazság azon fajtája, ahol már nem emberi szűrőinken keresztül ítéljük meg, mi a jó és a rossz. Most szentelhetünk időt és figyelmet tetteinkre, mennyire voltak összhangban ezzel a bizonyos magasabb mércével, isteni ítélettel. Attól, hogy a hatályos Btk. nem bünteti egy-egy cselekedetemet, még viselkedhettem alávaló módon bizonyos szituációkban, a kozmosz ugyanis örök és állandó értékekre „van bekalibrálva”, míg a jog a szél szeszélyességéhez hasonlatosan változik. Figyeljünk befelé, mert könnyedén csíphetjük nyakon, mikor bizonyultunk könnyűnek: eszünket/elménket/tudatunkat ugyan meggyőzhettük életerős, frappáns észérvekkel, hogy rendben volt, amit tettünk, ám a belső, mély rossz érzés (ami magyarázat nélküli, indokolatlan az agy számára) mégis jelzi, nem az örök értékek és az isteni igazság szerint végeztük dolgunkat.

Ha már megtörtént, hát megtörtént, visszacsinálni nem tudjuk, de egyrészt tanulhatunk belőle, másrészt a tanulságok levonása után újratájolhatjuk magunkat. A Jupiter segít ezeket a tanításokat meglátni, felfedezni a múltban. Segít, hogy objektíven lássuk önmagunkat és tetteinket a mérlegen. Soha nem késő bocsánatot kérni magunktól, társainktól, az égiektől, ha rábukkanunk egy-egy, utólag hitványnak minősített cselekedetünkre. Emlékezzünk, nem dolgunk saját magunkat ezért elítélni, sem megítélni, hiszen akkor, abban a pillanatban az volt a legjobb döntés. Ám a tanulságok levonása mostani, bölcsebb énünk dolga, aki bátor és hajlandó volt visszamenni a leckéjéért abba a sötét szobába.

 

kép: www.pinterest.com

Pin It on Pinterest

Share This