A Plútóra az égegyadta világon semmilyen hatással nem bír, hogy tizenöt éve törpebolygósították. Ez a lényeg, az egész írás erről fog szólni. Csak azért írtam az elejére a végét, hogy ne áruljak zsákbamacskát. Tételesen végigbeszéljük, miért érdemes öblös hahotával fogadni a „szakemberek” döntését. Ebből persze az is adódik, ami magától értetődő. A Plútót hosszú ú-val és ó-val írjuk. De ami ennél is lényegesebb: éppen úgy működik, mint eddig. Csak többet röhög.

Engedd meg, hogy bemutassam főhősünket! Igazi végletes fickó ő. Kicsi a bors, de erős. A Plútóra ez hatványozottan igaz. A Nap körül kering, mégpedig nem túl sietősen. Jókora adag türelemre van szükséged, ha végig szeretnéd nézni egy teljes körét. Meg matuzsálemi korra, mert ehhez a mutatványhoz 249 év szükséges számára.

Pályája is jelentős mértékben eltér a naprendszer többi planétáétól. Mélyen alá- és magasan fölé emelkedik. Spirituális értelemben a mélyre ható, gyökeres, radikális, azonnali változásokat jelöli. Mélyből a magasba, maximalista módon. Túl ezen hozzá tartozik a zsigeri regeneráció is. Végletes: a „kompromisszum” szó hallatán enyhén félrebillenti fejét és összehúzza szemöldökét. Éppen annyira nem ismeri a kifejezést, ahogyan te vagy én értetlenkedünk a dél-kínai dialektusban elhadart fűszeresen párolt teknősnyak receptjét hallva. Nincs középút, megalkuvás, középszer. Bántóan túlzó leegyszerűsítéssel ő a Plútó. Fantomképnek ennyi elég is.

Őt tette ki a bolygók sorrendjéből a Nemzetközi Csillagászati Unió (a továbbiakban NCSU, amúgy IAU „nemzetköziül”). Illetve hozott egy döntést. Eszerint a Plútó mostantól Pluto. Törpebolygó. Irány a bánya. Ha eddig kívülről fújtad a heteket: Hapci, Tudor, Vidor, Szende, Szundi, Morgó, Kuka – úgy állítsd a sorba a Pluto-t is nyolcadikként.

Te is hallod a sátáni az eget rengető kacajt? Igen, a Plútó hahotázik önfeledten. Valahol olvastam, hogy a második világháború során az egyik megyei hírlap öles betűkkel címlapján üzent hadat az Egyesült Államoknak és szólította fel az agresszió befejezésére. Nem gondolom, hogy ez a tény annak idején Washingtonban komolyabb székletlazulást okozott volna. Nagyjából ennyi súllyal bír az NCSU döntése a Plútóra (ú-val és ó-val!) nézve.

Nincsenek egy súlycsoportban. Nem szeretnék tiszteletlen lenni az NCSU asztronómiai specialistáival szemben. Ők az égitesteket méricskélési szempontból kémlelik. Nem mondom, hogy gittegylet. De sehol nincsenek a Plútó erejéhez. Ezért is vicces, hogy 2006-ban hoztak egy döntést. Az ok még humorosabb: az Eris nevű törpebolygót fedezték fel. Picit nagyobb a Plútónál, de a mérlegen és a colstok alatt hasonló értékeket mutat. Nosza, tegyük mán őket egy kalapba. Gondolom, így zajlott az előkészítő egyeztetés.

Asztrozófiai olvasatban rémisztő következményekkel járna, ha elhinnénk a blődséget. Ez esetben élesre fent nyeles borotvával végrehajtott kiherélés minősített esete állna fenn. A bolygók rendszere ismert. A hét ősprincípium a klasszikus rendszer. Őket látod Földünkről szabad szemmel: Nap, Hold, Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter, Szaturnusz. Itt egy határ, ezért is nevezik a Szatit a küszöb őrének. Az ezt követő három planéta már nem látható optikai segédlet nélkül. Szívvel, lélekkel azonban igen.

A messianisztikus bolygók megváltó erővel bírnak. Olyan minőségeket ébresztenek benned, amivel saját életed, sorsod megváltójaként tudsz működni. Az Uránusz, Neptunusz, Plútó hármasa ragyogóan jó trió. A sorban az „utolsó” a Plútó. A legerősebb. A maximalista. Nyilván nem rangsorolhat az asztrozófus az égitestek között. Mégis: Plútó nélkül értelmezhetetlen a naprendszer. Felborul az energetikai egyensúly. Mint mikor leszakad a vitorlás aljáról a tőkesúly. Azonnal borul a hajó. A dagadó vitorlák nem előre, hanem a pusztulásba viszik a legénységet.

Nem feltételezek összeesküvést és szándékosságot. Inkább tudatlanságot, bugyuta materializmust sejtek a háttérben. Amúgy pedig: tökmindegy. A motiváció irreleváns. Tény, hogy az asztrobürokrácia könyökvédős hivatalnokai az NCSU-nál másik ügyosztályra iktatták át a Plútót. Az MTA egyik tintaszaporítója pedig lesatírozta a Plútóról az ékezeteket, bár ez már hungarikum.

Élénken él benned gyermekkorod megannyi népmeséje. Bennük közös a harmadik fiú. Ő, aki elnyeri a királyságot. A legkisebb királyfi. Közös, hogy erőfeszítéseken, próbatételeken át vezet útjuk az üdvözülésbe. Amit a mesébe csomagolt tanítás eléd tár, az abszolút plútói. Képzeld el ugyanezen meséket a legkisebb cenzúrázásával. Illetve ott van ő, de mondjuk madárijesztőként, a szőlőskert szélén. Odakanyarintotta az illusztrátor, de nem több. Az egész mesefolyam veszítené el értelmét. Nem lenne több, mint elalváshoz monoton hangon mormolt altató zsolozsma. Akár az 1984-es budapesti telefonkönyvvel is lehetne helyettesíteni valamelyik gyakori vezetéknévnél felütve.

Ahogyan a bolygó hat az emberre, az ember nem befolyásolja az égitestet. Különösen nem egy NCSU-jellegű kompánia. Éppen ezért fogadd vidoran a történteket. Nevess rajtuk. Sírjon, akinek sara van. A Plútó attól még Plútó. Sőt. Ha akarod, még plútóbb Plútó. Ereje kophatatlan. A hideg és lélektelen tudományos méricskélés képtelen ártani neki. Az gondot okozhat, ha te nem hiszel már benne. De csak neked. Attól még működik és áramoltatja az energiákat, de megnehezíted saját dolgodat. Ezért alkalmazd kedvenc írásjelemet és kanyarítsd az NCSU megnyilvánulása mögé.

Az idő telik: mire a Plútó megtesz egy kört, az NCSU-s fiúkból és lányokból már nemhogy hírmondó, de emlék sem marad. A Plútó itt lesz. Teszi a köröket. Adja az erőt. A végtelen, kifogyhatatlan, változtató energiát. Ez a lényeg. Hogy tudj róla. Ne engedd, hogy emberi döntés a kozmikus rend benned alkotott képét megingassa. Mert másra nem alkalmas, mást nem tud okozni. De a tükröt jó tisztán tartanod önmagadban.

kép: pixabay.com

 

– ha tetszett a bejegyzés,

– ha szeretted olvasni,

– ha örömet okozott,

 

megköszönöm, ha támogatod a munkám és a következő bejegyzések elkészülését:

https://www.donably.com/ladonyi-janos-asztrozofus

nézd bárhonnan: a Plútó mindig is Plútó marad

a rá tapasztott címke pedig nem érdekes

Pin It on Pinterest

Share This