A spiritualitás útját járó ember tudja, hogy test, lélek és szellem szintjén egyaránt illik rendben lenni. Ezt a hármasságot elképzelhetjük egy háromszögként: az ideális állapot szerint triangulumunk egyenlő oldalú, mind a három sík azonos súllyal jelenik meg életünkben, harmóniában élünk. Minél jobban elcsúszunk valahol, ez a bizonyos síkidom annál torzabb, annál messzebb sodródunk az egység élményétől.

Trendi a fizikai síkot lenézni és háttérbe szorítani, de Paksi Zoltán örökbecsű mondása szerint éhesen (korgó gyomorral) nem lehet megvilágosodni. Hogyan tudnál a lélek és a szellem világában szárnyalni, amikor a sárga csekkeken aggódsz és zsonglőrködsz a megélhetés miatt? Amikor a tested nem szolgál, amikor elégedetlen vagy a testképeddel és érzeteddel, akkor az a fizikai porhüvely valóban a lelked temploma?

Egészséges, sportos testben élve, de gyűlölettel, nehezteléssel, a régi sérelmek dédelgetésével ugyan miként gondolod a kiemelkedést? Nem tudod nem érezni a megbocsátásra képtelenség visszahúzó erejét; mint egy inda, tekeredik bokád köré és húz vissza minden egyes lépésednél. Elég a tükörbe nézned és látod arcodon, szemedben a lelked állapotát (a tükörben nézed lelked tükrét…). Amikor a szellem síkján csúszol el, azonnal észreveszed, hogy nem úgy működnek a dolgok, mint ahogy vágynád őket. A gondolatok, a benned pörgő gondolataid határozzák meg a szavaidat, a szokásaidat, ezek pedig az egész életedet. Ha nem elég tiszta és világos, merre vezet az utad, miért vagy itt, mik a céljaid, úgy nehéz az utat is meglelned és folytonos el-elkanyarodás nélkül járnod rajta.

A spiritualitás útját járó ember háromszöge lehet, hogy most, ebben a percben még nem egyenlő oldalú, de azon munkálkodik, hogy ezt a képzeletbeli síkidomot elérje. Nem próbálja, hanem teszi. Nem tökéletesnek kell lenni, de a tőled telhető legjobbat tenni az asztalra. A cél, hogy abba a bizonyos tükörbe sunnyogás nélkül belenézhess, elmondhasd magadról, hogy mindent megtettél, mindent megteszel, mindent kihozol magadból. Test, lélek és szellem szintjén egyaránt. Adalék, ami segíteni fog: cseréld fel a „miért nem”-et a „hogyan igen”-re.

 

kép: pixabay.com

Pin It on Pinterest

Share This