Elefánt-comb vastagságú fatönk. Gyökerei mélyen a földbe kapaszkodnak, felülete asztal-simaságúra gyalulva. Masszív, megingathatatlan. Nem pusztán sugallja: tudod róla, jóval több üres ígéretnél; elég csak rápillantanod. Lassan, kimérten balra fordulva pár rövidebb, vékonyabb és valamivel több vastag, koromfekete szőrszál hever a földön. Látod magad előtt, ahogy nemrég életvidám, loboncos puli dörgölőzött rövidnadrágos, szigorúan gyantázatlan férfilábhoz. Alaposan, többször megismételve a vakarózó-súrlódó mozdulatsort. Két erős kéz meglepő gyengédséggel húzza össze őket apró kupacba. Mint elhagyott erőmű vezetékei, úgy kondorodnak mindenfelé a szőrszálak. Megfontolt mozdulattal teszi le a marok a szürke kérgű bükkfatönk legközepére. Harsány, szemet hunyorogtató villanás: a délelőtti, erősödő napfény borotvaéles acélpengén csillan. Fejsze az, a legjavából, Finnország egyik patinás műhelyében kovácsolva. Rövid merengés: régen még finoman felületkezelt fanyélbe illesztették volna; ma – a XXI. századhoz igazodva – mattfekete kompozit markolat sugallja: soha, semmikor, semmilyen körülmények között cserben nem hagy ez a szerszám. Az imént még gondosan szorgoskodó kezek közelítenek a nyélhez, majd végtelenül határozottan, a kézhát dagadó ereinek rajzolatával alátámasztva markolnak rá. A mozdulat lassú, megfontolt emelkedést mutat, egészen a fej fölötti holtpontig. Pillanatnyi szünet. Láb egészen enyhén roggyant. A fejsze lesújt. Majd újra és újra. Hangos csapások, egészen picit beremegő kép, ahogy talajba nyúló, élő gyökereivel vezeti el a fatönk a mozgási energiát. Végül szerváló teniszezőhöz illő hangos nyögést hallatva egy minden addiginál intenzívebb mozdulattal utoljára sújt le a rideg fejsze. Halk, megkönnyebbült sóhaj. Tekintet komótosan, mintha zsinóron húznák, a bükkcsonk vízszintes felszínére közelít. Egészen aprócska, ide-oda szóródott, vékonyka fekete szálacskák. Véget ért a szőrszálhasogatás.

Pár egyszerű kép, semmi több. Egy rövid, alig harminc másodperces jelenet az erdészház melletti tisztás széléről. Mostantól semmi mást nem kell tenned, mint magad elé idézni, újra levetíteni a snitteket. Ez és nem más a szőrszálhasogatás. Jó okkal kezdtük vele a mai bejegyzést. Az indíttatás az égre van írva, fénnyel. Ezt a magas üzenetet fordítjuk le és értelmezzük a következőkben.

Szűz Merkúr. Róla szól a valódi mese. És nem, ez az égi állás nem azonos a szőrszálhasogatással. Ha mégis felfedezni vélsz némi párhuzamot, akkor másutt ásták el a kutyát. Magyarul: alacsony szinten működteti az illető az adott kozmikus energiát. Mint amikor a csúcskategóriás gamer laptopot egyszerű (barbár módon kivitelezett) diótörésre használja a tulajdonosa – és csodálkozik, miért megy oly’ hamar tönkre. Lássuk, mit hozhatsz ki – optimális hozzáállással – a következő időszakból.

Időszak. Ezzel a szóval zártuk az előző és kezdjük a mostani bekezdést. A Merkúr – többek közt – gyors mozgásáról, fürgeségéről közismert. Ennek látszólag ellentmond, hogy július 28-án késő estétől egészen október ötödikén hajnalhasadás előttig rója útját a Szűz asztrológiai jelében. A jelenség magyarázata az úgynevezett retrográd mozgásban oldódik fel. A Napot és a Holdat kivéve Naprendszerünk többi bolygója olykor-olykor hátráló mozgásba kezd. Látszólagosan, Földünkről szemlélve. Valójában éppen úgy menetelnek, forognak és teszik a dolgukat, mint addig és az után is. Ebben a pár emblematikus időben – a Föld Nap körüli nagyobb sebessége miatt – tűnik úgy, hogy megállnak, hátrálnak, majd újabb „tétovázást” követően ismét előrefelé mennek tovább. Ez fog történni a Merkúrral is, nem túlságosan sokára. Arról a cselekményszálról külön írok majd: mind a hátrálásról, mid a direktbe fordulásról. Most azonban merüljünk el a Szűz Merkúr hazai vizein.

Hazai vizek, igen. Az Ikrek jegye mellett itt uralkodik a planéta. Ennek kibontása egyszerű: jobban érzi magát, tehát erősebben érezteti (alap)hatásait. Ez pedig a rendre és rendszerre vonatkozik. De – mint azt az előbb végigmoziztuk – nem szőrszálhasogató módon.

Mindennek rendelt és szentelt ideje van. Eljön a pillanat, mikor felvirrad egy-egy cselekvés napja. Éppen így le is áldozik bizonyos folyamatoké. Olyankor a lezárás, befejezés, elengedés esedékes. A Szűz erőtere segít ráhangolódni mai korunk egyik egyszerű, egyben legnagyobb csodájára. Arra, amit a régiek a maguk bölcsességében oly’ természetesen és ösztönösen működtettek. Azaz: mindent a maga idejében. Se korábban, de egy perccel sem később. Ezt nevezhetjük akár égi hangolású ritmusnak, ami ideális ütemezést kínál a földi vándoroknak. Ennél persze több mindent tartogat a Szűz Merkúr gazdag csemegés kosara:

Rendszeren gondolkodás.

Összefüggések meglátása/felismerése/tovább gondolása.

Strukturált értelem.

A kirakós darabkái a helyükre csusszannak. Az utolsó, eddig rakoncátlankodó szökevény puzzle-k is beilleszkedve teszik teljessé a képet. Ki kivel van, mit és miért csinál. Felfénylő motiváció-szálak, kirajzolódó szervezetek, mintázatok. Némi odafigyeléssel, csipetnyi jelenléttel és késhegynyi megértési vággyal megdöbbentően messzire jutsz a megértés területén. Is.

Letisztulás. Ezt a fogalmat a legtöbben az Uránuszhoz és a Vízöntőhöz kötik – és igazuk is van. Ellenben a magasra célzó Szűz nem hagyhatja figyelmen kívül. Egészen egyszerűen ide lyukadsz ki, nem is történhet másképp. Amint a helyére teszed a dolgokat és megfigyeled a kapcsolódásokat, értelmezed az összefüggéseket, az is világossá válik, mivel van dolgod. Ez pedig automatikusan tárja fel, mi mindennel nincs. Tőlük pedig időszerű elköszönnöd. Üzleties megfogalmazással nevezhetjük a portfóliód (le)tisztítására való időszaknak az október elejéig kínálkozó heteket.

Amivel pedig dolgod akad, azt csináld. Állj bele, vállad fel, add önmagad és a világ értésére: ez és ez értelmes munkát kínál nekem. Munkát, persze nem egzisztenciális értelemben. Nem állásról beszélünk, mert ott – ahogy a neve is mutatja – nincs haladás, fejlődés, valódi előrelépés. Munka, amit elvégezve többé válsz, jobb emberré nemesedsz. Értelmet nyernek cselekedeteid, gondolataid, szavaid. Nem utolsó sorban pedig felsejlik egy – túlságosan – ritkán használt (kulcs)fogalom is:

Alázat. Önként vállalva, tehát semmiképp se keverd össze a megalázkodással. Ég és föld a különbség. Alázat, azaz önmagad, önérzeted önkéntes, szabadon választott alárendelése egy magas és nemes cél, ügy, eszme, szándék megvalósítása érdekében. És nem más emberért, ez is fontos. Szűz Merkúr idején kristályosodhat ki benned legtisztábban, mit is jelent a vegytiszta, ragyogó alázat. Vele messzire, nélküle gyakorlatilag sehová nem juthatsz.

Változás. A Szűz változó minőségű asztrológiai jel (létezik még kardinális és fix). A következő időszak kínálja magát a változásra. Befogadva és működtető módon. Utóbbira szoktuk használni a „változtat” kifejezést. Közös bennük, hogy alapos átgondolást (de nem meddő túlagyalást) követően működik a legeredményesebben. Amikor megérted, miért, hogyan, miként, kivel módosíts a jelenlegi állapotokon. Eszközkészletedből természetesen az együttműködésre törekvő kommunikáció sem hiányozhat.

Megértés és megértetés. Szavak és gondolatok szinkronban. Látod és érzékeled a másikat. Nem ellene küzdesz. Célod a konszenzus elérése, megteremtése. Ebben is ragyogó partnerre lelsz egy veretes Szűz Merkúr égi égisze alatt.

Akár a végtelenségig ragozhatnánk a Szűz Merkúr előnyeit. Meg is érdemelné, mert bőséggel kínálja őket. A türelmeddel és a figyelmeddel viszont semmiképpen nem akarok visszaélni. Ha csak annyit viszel magaddal, hogy mi is a szőrszálhasogatás, valamint miként állíthatod magad mellé az égi állás energetikáját, már jól jártunk. Te is, én is, mindenki. Is.

kép: pixabay.com

– ha tetszett a bejegyzés,

– ha szeretted olvasni,

– ha örömet okozott,

megköszönöm, ha támogatod a munkám és a következő bejegyzések elkészülését:

https://www.donably.com/ladonyi-janos-asztrozofus

Pin It on Pinterest

Share This