2018. ápr 05. 0

Tényleg a telihold miatt nem alszol?

Szepes Mária találó mondása szerint a csillagok nem kényszerítenek, csak hajlamossá tesznek. A „csak” ebben az esetben „legfeljebb”-ként fordítható és alakítható közérthetővé. A civilizációban élő ember elvesztette kapcsolatának egy fontos részét a természet (beleértve a csillagos eget is) erőivel. Korcsosult és értékválságban fetrengő világunkban elvárjuk egy nőtől, hogy havi egy hónapban konstans módon álljon rendelkezésre, döntsön, irányítsa a céget és hullámzás, ingadozás észlelése esetén már meg is kapja a különböző pejoratív címkéket. Ma döntünk, amikor partnerünkkel, társainkkal összeülünk, megbeszéljük, mit kéne tenni, de már nem nézünk fel az égre, mint a régiek. Nem aknázzuk ki azt a végtelen tudást és bölcsességet, amit Földanyától, az égi erőktől, a természettől kapunk, ám ujjal tudunk mutogatni rájuk: front van, ezért fáj a fejem, telihold van és nem aludtam jól, stb. Miért alacsonyítottuk bűnbakká azt a világot, amiben élünk?

Már nem emlékszünk arra, hogyan kell együttműködni a minket körülvevő erőkkel, a teremtés koronájából a teremtés bal felső hatos koronájává alacsonyultunk, de torz emlékünk él még a rendszer működéséről, így rá tudjuk fogni nyavalyáinkat. Vegyük észre, milyen ritkán tulajdonítunk jó dolgokat a rajtunk – látszólag – kívülálló, természeti erőknek: talán a tavaszi napsütés miatti jókedv tartozik ide, de nyáron már nem haver a napocska, hiszen kiéget mindent és megizzadunk tőle… Ellenben a migrén, alvászavar, ingerlékenység mind-mind a fránya külső erők sara, tehetetlen bohóc-áldozatok vagyunk, kik sodródnak és dobálódnak.

Itt az ideje mindezt végiggondolni és új döntéseket hozni. Hajlamossá tesznek, nem kényszerítenek. Miért ne lehetne jó kedvem, miért ne dönthetnék a jókedv mellett, ha köd vagy eső van éppen? Hiszen az eső és a köd eloszlatására kevesebb ráhatásom van saját kedvem megválasztásánál. Lehet, hogy elvárom (tudatosan vagy tudattalanul – mindegy is) az alvászavarokat és a nyugtalanságot telihold idején és önbeteljesítő jóslattá konvertálom? Keressünk egy kényelmes fotelt, kuckózzunk bele és járjuk végig odabent, mikor és hol működünk ilyen módon; járjuk végig és változtassunk, emlékeztessük magunkat, kozmikus lények vagyunk, a Nagy Egész részei, nem pedig tetű-bolhák egy saras kutya loncsos szőrzetében.

 

kép: www.pinterest.com

Szólj hozzá(nk)!