Az emelkedés legjobb útja az átalakítás. Amikor te magad, tudatos döntésed érett gyümölcseként határozol a változtatásról. Magyarul: nem alakulsz, mint satuba fogott pingponglabda és nem változol, mint póznára tűzött, a szél kényének-kedvének kitett, rojtosra tépett zászló. A célérték egyszerű, mentes a sallangoktól: karakán fejlődési transzformáció. Átlátható, nem bonyolult, ám érdemes végigvennünk, mit kell, mit érdemes értened alatta.

Sokkal több a rózsaszín, parfümfelhős ködbe burkolózott ezotériánál.

Jóval magasabbra mutat a „jobb emberré akarok válni” monoton mantrájánál.

Valós eredményt kínál a „csak a pozitív dolgokra összpontosítok” zsákutcába terelő attitűdjénél.

Az előző három tétel akár még szép is lehet. A sajtója mindenesetre kitűnő – mégsem működnek. Hosszú távon, a valódi élet folyamán letesztelve legalábbis nem állják meg a helyüket. Mert pont nem életszerűek; azaz óriási szakadék tátong a csillámporos elmélet és a való élet között. Amit nap nap után látsz és tapasztalsz, drámai módon különbözik a guruk által festett hamis égtől. Ezért nem (igazán) működnek, de „aggodalomra semmi ok,” azaz nyugi, van jó, működőképes, valódi megoldás. Számodra is, természetesen.

Változtass. Ez a jó és járható út. Átfordítás, konkrét, elhatározásból születő szándékkal. Kevésbé látványos, nemigen posztolható és marketingelhető, de nem is akar lájkokat gyűjteni.

Hibák, gyengeségek, hátrányok. Velük érdemes dolgoznod. Első lépésként – kézremegés nélkül – szúrd nyakon a régi reflexet és szabadulj meg a takargatás, a szégyellés és letagadás késztetésétől.

Tanulj belőlük. A helyzet az, hogy hozzád, pontosabban a múltadhoz tartoznak. Megváltoztatni nem tudod őket magukat – a hozzájuk fűződő viszonyulásodat viszont igen, bármikor. Rajtad áll, akarod-e, hogy nemesítő, bölcs tanítómestert faragj belőlük, azáltal, hogy kibontod és feldolgozod az általuk kézbesített, sokszor elsőre nem tetsző üzeneteket.

„Tanulj a hibáidból!” – ez a régi bölcsesség. Önmagában igaz és hasznos, ám jelen korunkban kevés, nem elég (jó). A ma emberének ennél több kell ahhoz, hogy valóban jól boldogulhasson. Ehhez persze nem árt a Kozmosz által kínált eszközök és helyzetek ismerete és felhasználása. Mint éppen most is, a Nap és a Szaturnusz összedolgozása kapcsán. Íme:

Emelő, jobbá tévő erő. A két égitest 120 fokos, úgynevezett trigon fényszögön keresztül kapcsolódik egymáshoz június 28. és 30. között. A Nap a Rák asztrológiai jelében jár, a Szaturnusz pedig a Halak cikkelyében hátrál. Az égi mozzanat leghasznosabb üzenete világos, bárki számára tisztán látható: ami régen visszahúzott, abból építs hajtómotort. Azaz: egykori gátlásaid, hibáid, tévedéseid immár erősségekké alakulhatnak – amennyiben beleteszed a munkát. Önmaguktól köszönik szépen, egy tapodtat nem mozdulnak, azt azonban kifejezetten várják, hogy elszánd magad a nemes(ítő) transzformációra. Íme, három jól ismert, ide vágó példa:

Henry Ford. Szerény iskolázottságát soha nem titkolta. Az őt ért élcelődések, az újságírók gúnyolódása nemigen hozta ki a sodrából. Csupán iskolában szerzett bizonyítványok terén kellett szerénykednie, mert okos és bölcs ember volt. A legendás anekdota szerint az asztalán pihenő három telefonra mutatott, mikor egy sajtómunkás faggatta. Ford elmondta: kérdezzen a kekec firkász bármit is, ő tudja, melyik készülékén melyik emberét kell felhívnia, hogy az elérhető legjobb választ kapja meg. A lexikális műveltségbeli hátrányból a csapat építésének fontosságát, a gyümölcsöző együttműködést hozta ki. Többek közt.

Thomas Edison. A villanykörte atyjaként tartják számon leginkább, pedig ennél jóval több eredmény fűződik a nevéhez. Ha csak az izzót nézzük, ezres nagyságrendű sikertelen kísérlet után alkotta meg a wolframszálas világító testet. Ez a felfoghatatlanul nagy szám nem tántorította el. Ahogyan ő fogalmazta meg: ennyi módját ismerte meg, hogyan nem lehet villanykörtét készíteni. Állhatatosság és kitartás. Emlékezz: Edison idejében prímán működő, biztonságos gázlámpa-hálózat üzemelt. A kortársak enyhén szólva is őrültnek hitték és gondolták holmi elektromosítás miatt.

Viktor Emil Frankl. Megjárta a koncentrációs tábort. Az elviselhetetlen megpróbáltatások és személyes veszteségek tengerén át jutott el a legeslegmélyebb pontra, hová ember eljuthat. És mégis: úgy döntött, él tovább és teszi a dolgát, amiért jött. A megélésekből (jól működő) terápiás módszert faragott.

Közös bennük: a hátrányból – tudatos, felvállalt döntés eredményeképpen – előnyt formáltak. Nem kevés munkával; egyikük ölébe sem pottyant semmilyen eredmény-szilánk sem. Érdemeik miatt írták be fénylő aranybetűkkel a nevüket a halhatatlanság nagykönyvébe. Mint sokan mások – e három férfiú csupán kiragadott illusztráció, keress kedvedre való példakép(ek)et. A következőkben segít az átitatódás:

Meglátod a lehetőséget. Ott, ahol eddig a sikertelenséget és a bukást tartottad számon.

Döntést hozhatsz, amit kivitelezve más, magasabb minőségű életbe válthatsz belépőt.

Apró kiegészítés: a Szaturnusz a Vízöntő csillagzatának embert jelölő csillagainál jár. Ő önti, zúdítja a vizet; egyik korsójából a múltat, másikkal a jövőt tisztítja. Ez a rész azonban magát a cselekvőt, azaz téged jelöl. Te döntesz: hagyod-e, hogy múltad le- és visszahúzzon, vagy tudatosan változtatsz jövőd fényéért.

Egyszerű, tiszta, átlátható erőtér. Csak egy kis jelenlétet, összeszedettséget, világos gondolkodást, azaz józan paraszti eszet kér tőled. A többi – szokásosan – rajtad áll.

kép: pixabay.com

#ladonyijanos

– ha tetszett a bejegyzés,

– ha szeretted olvasni,

– ha örömet okozott,

megköszönöm, ha támogatod a munkám és a következő írások elkészülését:

https://www.donably.com/ladonyi-janos-asztrozofus

Pin It on Pinterest

Share This