Az emberi szó valójában építőanyag. Legfőbb küldetése szerint arra való, hogy hidat építsünk vele és általa. Nem a szó hibája, ha nem sikerül. Ahogyan a házépítésre kitűnő harmincnyolcas Porotherm téglával is agyonütheted haragosodat (tudom, neked nincs olyan, de biztosan ismersz olyasvalakit, aki már holnap indulna a tüzép-telepre, ha kapna mentelmi jogot), de mégsem arra találták ki. Hanem házat építeni. Intenzívebb neptunuszi érdekeltséggel rögtön hozzá szokták tenni a sörfőzdét és a lepárlóüzemet is.

A híd célja átjárást biztosítani két part között. Khmmm. Mikor ide értem az írásban, egy pillanatra megálltam. Lehet, hogy túl pongyola a meghatározás. Ezért aztán irány a böngésző, a wikipédia pedig a következőképpen határozza meg a híd fogalmát:

„A híd olyan építmény, amely közlekedési vagy szállítási kapcsolatot teremt valamely hegyszoros, völgy, út, vasút, folyó, egyéb víztömeg, vagy más fizikai akadály két oldalán elhelyezkedő területek között. A hídnak egyúttal biztosítania kell az áthidalt akadályon zajló forgalom (pl. közútvasúthajózás) számára szükséges szabad teret (űrszelvényt).”

Híd lehet egy darab erős deszka, amit átvetsz a keskeny patakon és pár lépéssel már odaát vagy. Ismersz azonban valódi hídkölteményeket. Ha mégsem ugrik be azonnal ilyen, akkor elég a fővárosból szemezgetned. Mind a Lánchíd, a Szabadság híd és az Erzsébet híd művészi kivitelezésű. A Duna egyik partjáról a másikra nagyjából ugyanolyan eredményesen juthatsz át rajtuk, mint csóri Petőfi hídon. Mégis, szépek. Bennük ott a művészet, koszorús költőnk átkelője pedig pusztán funkcionális.

Évekig a déli agglomerációból biciklivel jártam be angyalföldi ex-munkahelyemre. Odafelé a Szabadság-, visszafelé a Margit hidat választottam a leggyakrabban utamon. Sok száz alkalom után sem unható meg. Mert lélek, mert szikla és spiritusz van bennük.

Ahogyan az emberi szavakban is. A mesterin túli, művészi szóhídépítést a kommunikáció bolygója ösztönzi. A Merkúr csütörtökön és pénteken áll együtt a Lant csillagkép legfényesebb, alfa csillagával. Ő az égbolt egyik legragyogóbbja, a gyémántos-kékes színben tündöklő Vega.

A szó elvarázsol. A Merkúr-Vega együttállás üzenete nem több. De nem is kevesebb. A Lant varászeszköz, nem lakodalmas muzsikus konnektoros, előre programozott szintije, rácelluxozott konzervdobozzal az ittas násznép adományainak. Nemes hangszer. Rezgése a szférák zenéjét hozza el.

Gyönyörködtet, elkápráztat. Utóbbit a szó nemes, akarom mondani: legnemesebb értelmében teszi. Nem kell bölcsészdoktori végzettség a Lant-féle szépen szóláshoz. Ha már a hidaknál lehúztam Petőfit, mert a róla elnevezett átkelő rusnya praktikus, de nem kínál esztétikai élményt, pár bekezdéssel később igyekszem rehabilitálni.

Forradalmár-költőnk egyik védjegye volt népi eredete és ennek megőrzése. Úgy írt, hogy azt mindenki és bárki megértette. Nem iskolai végzettség, de még írástudás sem szükségeltetett Petőfi sorainak megemésztéséhez. Így alakít belőled is minőségi szónokot a Merkúr-Vega találkozó.

Csavar a történetben, hogy tudod, mit mondj. Nyilván, ha hónapok óta gyakorolsz be egy szentestére való köszöntőt, akkor inkább az előadásmódodban vezet kézen fogva. Amennyiben hagyod és engeded a sugallatokat, akkor a kibuggyanó szavak mondatláncokká fűződnek össze. Ékesek, jobban ékesítik az ünnepet, mint az ajándék.

Ezt azért hangsúlyozom, mert éppen e két napban szoktuk elb@szni elrontani az egészet. Az idegeskedéssel. A teljesítménykényszerrel. Legyen meg a halászlé, a bejgli, a kocsonya, a pulyka, a mittudoménmi. De meg kell, hogy legyen, mert egy évben csak egyszer van karácsony. Férfi változatban a talpba bele nem faragható, függőlegesen soha meg nem álló fenyő, a sz@rakodó kontakthibás fényfüzér, a kézben roppanó, tenyeret teleszilánkoló üveggömb és társai sorakoznak.

És jön a feszkó. Jóestét, kéremszépen, itten vagyok, ni. Jöttem jót röhögni, ahogy ti itt most egymásnak estek, sértegetéssel, sírással és sarokba vágott konyharuhával. Valahogy így működik. Működött. Eddig. Máskor.

Feszült, odaszólós, ingerült rávezetés után vajon hogyan lehet kétállású kapcsoló módjára a meghittségre hangolódni? Igen, úgy. Azaz sehogy. Ezért üdvös az idei év. És a Merkúr-Vega kézfogó, mert szelídít. Ha és amennyiben nyitott vagy rá. Elhozza a meghittséget. Nem tuszkolja, szóval nyitottság és fogadókészség nélkül viszi is tovább. Ellenben megfelelő közegben minimum kivirul.

De miért kap ennyi említést a szenteste? Ha már kedden délután, azaz három nappal előbb, december 21-én megszületett a Fény? Erről szól a december 24-én megjelenő bejegyzés.

kép: pixabay.com

varázslatos gondolatokat, szépen formált szavakat, mondatgyöngyöket hoz a Merkúr-Vega találkozó

Pin It on Pinterest

Share This