Engedd meg, hogy három percben levezessem, miért kerüld el az igen/nem/nem tudom – nincs véleményem típusú kérdéseket. Ha a kérdést nem is tudod, a válaszadást mindenképpen, így a csapdába sem sétálsz bele. Hivatalosan az egyszerűsíts a cél. Ne kelljen kifejtős módon válaszolnod, mert úgy drámaian csökkenne minden felmérés eredményessége. Ez az álca. Te mögé látsz.

A praktikum fátylán túl pillantja meg szemed a dobozolást, mint terelő szándékot. Az igen/nem/nem tudom – nincs véleményem hármasa erre tökéletes. Ráadásul elterjedtsége okán lassanként normálisnak is fogadod el. Talán még meg is könnyebbülsz, hogy ikszelésekkel megszabadulsz az űrlapoktól. Valójában a terelők dörzsölik a markukat, mert ostor és puli helyett hatékonyabb eszközre leltek.

Nem, nincs szó összeesküvésről. Nem vizionálok pincehelyiségben aszúesszenciát kortyoló, rosszarcú embereket, akik marionettként mozgatják a szálakat. Egyszerűen csak egy létező jelenséget többen használnak, így az egyre erősödik, mindinkább legitimmé válik. Nem mondom, hogy rossz a módszer, sőt. Üzemeltetői oldalról briliáns, a működtetési szint magasságát (alacsonyságát, ami azt illeti) most vegyük ki a képletből.

Válaszadói vagy választ nem adói oldalon az emberi öntudat dönt. Ha a fáról lemászott majomtól eredezteted magad, úgy számodra – is – kiváló, hogy igen/nem/nem tudom – nincs véleményem. Kérlek, ha most ezt magadra vetted és bólogatsz, nézd meg a hüvelyk- és a kisujjadat. Amennyiben szembe tudod fordítani őket, nyugodtan olvass tovább.

Alapvetés: az ember kozmikus lény. Lemászott a fáról, persze. Én is lemásztam cseresznyeszüret végeztével. Kényelmetlen odafönt, miután az utolsó édes bogyó is gyomromba/szedővödörbe (ide rendre kevesebb) vándorolt. A kozmikus ember csillaggyermek, ez pedig nem engedi meg számára a lealacsonyító lebutítást. Magyarul: kikéri magának, hogy 360 fokos véleményspektruma az igen/nem/nem tudom – nincs véleményem trióba préselhető legyen. Mit tesz tehát?

Akkor és csak akkor ad választ ilyen módon, ha maradéktalanul egyetért, nem ért egyet vagy – őszintén – nem tudja, nincs véleménye. Minden más esetben kitér a helyzetből. Nem kimenekül; elmondja, nyíltan kommunikálja: ez méltatlan számára. Nem veszi fel a sárba dobott kesztyűt. Miért? Mert tartozik ezzel önmagának.

Te is kozmikus lény vagy. Te is csillaggyermekként élsz a Földön. És igen, ezzel te is tartozol önmagadnak. Tavasszal átbeszéltünk egy hasonlóan fontos témát, érdemes visszapillantanod (ehhez kattints a vastag és dőlt szövegre).

Kérlek, írd meg kommentben, hogy egyetértesz-e a bejegyzésben írtakkal.

Igen

Nem

Nem tudom – nincs véleményem

kép: pixabay.com

– ha tetszett a bejegyzés,

– ha szeretted olvasni,

– ha örömet okozott,

 

megköszönöm, ha támogatod a munkám és a következő bejegyzések elkészülését:

https://www.donably.com/ladonyi-janos-asztrozofus

legyen tered elmondani a véleményedet – ha nincs, sétálj arrébb

Pin It on Pinterest

Share This