Elkezdte október elejéig tartó látszólagos hátráló útját a Bak asztrológiai jelében járó Plútó. Általánosságban is elmondható, hogy egy retrográd bolygó üzenete fontos és jelentős, hiszen a viszonylag gyakran rükvercbe forduló Merkúrt is alaposan megérzi az ember gyermeke, hát még a Plútót. A legelején oszlassunk el egy vaskos tévhitet: a retrográd mozgás nem rossz. Az van. Akkor is, ha tapsikolunk neki, akkor is, ha b@zmegelünk bosszankodunk. Nem azért indul meg a Földről szemlélve látszólagosan hátrafelé, hogy kitoljon velünk, hanem hogy helyzetbe hozzon. Rá lehet erre is fogni, hogy nem jó energia, meg minden, de akkor a lottó ötöst se vágyja senki, mert az öt szám kihúzásakor talán kap egy infit (infarktus a hivatalos neve – egyszer régen, Tihanyban szólt oda egy árus a szomszédjának: „Géza, ne bosszankodj már annyit, a végén még kapsz egy infit!” milyen igaza volt…). Emlékezzünk a retrográd bolygó alapvetésére: valamiért érdemes visszamennünk, hogy azzal gazdagodva mehessünk tovább előre. Olyan eszközt kapunk birtokunkba a visszatérés és a vele kapcsolatos pluszmunka jutalmául, amivel sokkal jobban, hatékonyabban léphetünk előre. A többletmunka exponenciálisan megtérül, ez is amolyan kőbe vésett égre írt szabály.

 

A Bak jelében járó Plútó olyan – gyökeres – változásokat hoz, amik mélyre hatóak, zsigerig lemennek és a réginek örökre véget vetve építenek újat. Ez van, tetszik, nem tetszik. Érdemes a szelet, ha már fúj, a vitorlánkba fogni és nem holmi szalmaviskókba és sárkunyhókba menekülni, kismalacként remélve, hogy valami majd csak lesz és elmúlik, megoldódik a dolog magától. Bak – megoldás, fejlődés, előrelépés. Lássuk meg, lássuk tisztán, hogy a változás ezt szolgálja, még ha nem is kényelmes és tennünk kell érte, nem csak a fotelből, távirányítót nyomogatva érintetlenül lekövetni. A mostani közel fél év hátráló plútói energiái segítenek az értékeink tudatosításában – mi az, ami valóban fontos. A többi mehet. Elképzelhető, hogy a változások ebben az irányban is kifejtik áldásos hatásukat és sallangmentesítenek bennünket mindattól, amit önerőből nem tudtunk eddig kidobni vagy elengedni, pedig már régen eljött az ideje. Erőteljesebb, fokozott jelenléttel érkezünk meg életünkbe és mélységeinkbe, hogy meglássuk, mi van ott.

Emlékezzünk, hogy a Plútó csillagképi értelemben a Nyilas (fénynemzés, magas bölcsesség) és a Sas (emelkedés, szárnyalás, égbe ragadás) fényábrájában jár. Mindezek a minőségek, a két csillagzat üzenete is erősödik-fokozódik a visszafelé haladó Plútó hatásaként; mind több valódi, belső tudásunkra lelünk rá, ami előre visz és általuk, velük emelkedhetünk magasba, föl és még följebb. Van ám egy másik érdekes aspektusa is a mostani időszaknak. A Plútóhoz közelít a Szaturnusz, hogy egy kicsit összetalálkozzanak, együtt álljanak. A Szaturnusz-Plútó energiáiról érdemes elolvasni, feleleveníteni Zentai Anna remek írását. Mindkét planéta lassú mozgású, de a Plútóhoz viszonyítva bizony a Szati fürge léptű őzsuta: előbbi 249 év alatt tesz meg egy teljes kört az égen, utóbbinak ehhez „mindössze” 30 évre van szüksége. Közel járnak már most is egymáshoz, de mindkettejük retrográd mozgása miatt kicsit eltávolodnak, hogy a naptári évünk vége és a következő esztendő eleje annál izgalmasabb legyen egy kiadós Szaturnusz-Plútó együttállás miatt. Elképesztően jó energiák, hihetetlen lehetőségekkel!

 

kép: www.pinterest.com

Pin It on Pinterest

Share This