Mindegy, mennyi bejglit ettél. Felesleges a kilókon, kalóriákon, derék-körméreten, repedő ruhákon aggódnod. Attól nem lesz jobb, csak egyet teszel vele. Azt, amit az együgyű favágó, mikor precízen duruzsoló Stihl fűrészével lenyesi maga alatt az ágat. Mit gondolsz, mi történik vele?

Zuhanás, esés, pottyanás. Magasságtól függ az intenzitás és a végeredmény. Pár kék-zöld folttól az új inkarnációig bármi megeshet, akár a rettegett tolószék is. Gyanítom, nem favágással keresed a kenyered. Ettől függetlenül: kerüld, hogy magad alatt nyesegesd a fát. Például a terméketlen bűntudat-generálással, önutálattal és január elejei hideg csömörérzettel. Ezekre annyi szükséged van, mint tatunak a fésűre.

Mindegy, miből mennyit ettél. Ha rakódott rád valami, az ott van. Ki tudod tapintani és a mérleg meg is mutatja. Lépj tovább. Ne törődj bele, de idén virradt fel az ideje, hogy lecsatlakozz a január elejei össznépi kínnyomorról. És akkor még az inflációs számokat és az emelkedő árakat nem is említettük. Ha most arra gondolsz, hogy egy kiba…bérlevelezett asztrozófus vagyok, a való világtól hermetikusan elzárt elefántcsont-toronyban, akkor – kivételesen – nincs igazad. De okkal mondom, amit mondok:

Az évváltás, az áremelkedés és a hideg akkor is megtörténik, ha te anyaszült meztelenül, füleidre egy pár mirelit cseresznyét akasztva ütemen kívül táncolsz a pályaudvar várócsarnokának mértani középpontján. És akkor is, ha semleges szemlélődő attitűddel éled meg a 2024-es év indulását. Merthogy magára a változásokra – ez esetben – nincs ráhatásod. A válaszreakcióidra annál inkább. Létezik is rá fogalom:

Reaktív. Aki befordul olyasmi miatt, ami rajta kívülálló okok miatt történik, azt reaktívnak nevezzük. Láss tisztán: a sütiktől (és más finomságok jóvoltából) felszedett plusz nem ide tartozik. Azokat képes vagy ledolgozni, annak rendje s módja szerint. A többi viszont – akár tetszik, akár nem – megtörténik. Veled épp úgy, mint nélküled. Ezért pazarlás búslakodni, vétek bosszankodni. Hidd el, többet érsz, többet érdemelsz:

Miért ne indulhatna – kivételesen – jól az esztendő?

Miért kéne újrajátszanod az előző évek siralmas forgatókönyvét?

Ki mondta, hogy ez olyan mély keréknyom, amiből esélyed sincs kimoccanni?

Emlékezz: reakcióid megválasztása szabad és teljesen ingyen van. Rajtad áll, rajtad múlik.

Mert nem mindegy, milyen szájízzel indítod a naptári újévet.

Nagyon nem.

kép: pixabay.com

– ha tetszett a bejegyzés,

– ha szeretted olvasni,

– ha örömet okozott,

megköszönöm, ha támogatod a munkám és a következő bejegyzések elkészülését:

https://www.donably.com/ladonyi-janos-asztrozofus

Pin It on Pinterest

Share This