Nem az a baj, ha összedől a frissen épített házad. Abból még jól is kijöhetsz. A problémák akkor kezdődnek, ha végleges, jóvátehetetlen sorstragédiaként tekintesz körbe a törmelékkupac tetején állva. Ott, füledben a robaj friss, bántó zajával, hunyorogva a porfelhőtől, bevillanhat: nem ezt és nem így tervezted. De valahol homokszem hullott az olajozottnak hitt fogaskerekek közé.

A múlt hibáit ritkán (leginkább soha) nem lehet következmények nélkül megúszni. Gyakran más formában és más forrásból jelentkeznek, de természetüknél fogva zárják a tanulási áramköröket. Mert nem büntetnek és nem kamatostól szívatnak: tanítanak. Lecke a javából. Intenzitása és tétje döntően függ az általad tanúsított magatartástól.

Hitvány alapozás.

Silány beton.

Kispórolt vasalatok.

Másodosztályú, szétfagyott tégla.

Szuvas gerendák és tetőlécek.

Bontott, vetemedett nyílászárók.

Okosba’ vett kazán, toldott-foldott, hobbihegesztő által eszkábált fűtéscsövek.

Guberált vezetékek, hol réz, hol alumínium, hiszen mindkettő vezeti az áramot, nem igaz?

Vajon mit vársz egy ilyen háztól? Bíznál a való életedben egy ilyen tákolt építményben? Csodálkoznál, ha összedőlne? Esetleg hamarabb leégne egy velős zárlat miatt. Amikor megtörténik az elkerülhetetlen, legfeljebb csak odázható összeomlás; természetszerű, hogy mély kudarcként éled meg. A romok tetejéről ritkán nyílik szemkápráztató panoráma.

Lehetőséget is kapsz egyúttal. Tanulj belőle, csináld újra. Építsd fel jobban, több odaadással, körültekintéssel. Ennek éljük az idejét.

Szaturnusz a Vízöntő csillagzat embert formáló csillagaiban hátrál. Erről minden szempontot körüljárva, hosszan és alaposan írtam a július 13-án kiküldött hírlevélben. Azóta eltelt öt hét. Érdemes újraolvasnod és friss szemmel körbe nézned életed jelentős területein. Akad-e, ahol érdemes lenne újraalkotnod ezt-azt?

A helyes választ csak te és senki más nem tudhatja. A te életed, a te sorsod. Ha kell, ha időszerű, változtass, alakíts. Emlékezz: értéket teremtesz. Megéri.

És persze: sohase késő nekikezdeni.

kép: pixabay.com

– ha tetszett a bejegyzés,

– ha szeretted olvasni,

– ha örömet okozott,

megköszönöm, ha támogatod a munkám és a következő bejegyzések elkészülését:

https://www.donably.com/ladonyi-janos-asztrozofus

Pin It on Pinterest

Share This