Nyaralás közben minden a helyére kerül. Pár nap alatt – remélhetőleg – kipörögsz a mindennapok rutinjából és magad mögött hagyod a sablonokat, a köznapi nyomasztódásokat. Kitisztulsz, felfrissülsz és előbb, vagy utóbb, de kétségtelenül felteszed magadnak a kérdést: nem így kéne élni? Nem az lenne a normális, hogy nem évi egy-két-három hétig zajlanak ilyen módon a napjaid, hanem 52-ben kéne? Hogy ez a normális, a megszokott pedig az abszurd?

Életöröm. Ő a kulcs. Felszabadultság; könnyed, nevetős megélés. Ez teszi a kikapcsolódást emlékezetessé. Miért beszélünk egy esős, hűs januári hétköznapon a napillatú nyárról? Az ok az égen kínálja magát, mégpedig egy irányváltás képében. Szerdán, január 18-án délután vált irányt a Merkúr.

Véget és egy időszak. Direkt használtam az „időszak” kifejezést, még ha ez csupán pár hetet fedett is le. A planéta december végén kezdett hátráló mozgásba. Ez a rükverc látszólagos, csupán a Földünkről szemlélve tűnik visszafelé történő mozgásnak. Emiatt azonban hat is ránk. Asztroszlengben retrográd Merkúrnak nevezik és inkább hírhedt, mint híres. Mindenesetre kevés csillagfürkész tapsolja pirosra a tenyerét, ha róla értekezik. Ez önmagában nem gond, de oly sokszor gyalázták már a tolató Merkúrt, hogy lassanként kialakult róla egy rémisztő kép. Pedig mi sem áll távolabb tőle, mint az egyoldalú bajkeverés.

Örülni tudás nélkül nem megy.

Nem nélkülözheted az életörömöt.

A nevetésre való képesség, az életigenlés és a mosoly legalább annyira fontos, mint a friss levegő, a tiszta ivóvíz és a megfelelő hőmérséklet.

Ez a fő üzenet. A Merkúr az óév végén a Vénusz mellől perdült sarkon. Minden retrográd mozgás esetében legfőbb vizsgálandónk, honnan térült, kivel barátkozott akkor az adott égi vándor. A Vénuszt nem kell bemutatnunk. A szerelem bolygója; köthető hozzá minden finom, kellemes, melengető minőség, aminek megélése itt, földi testben lehetséges. Személy szerint jobban szeretem kiterjesztő módon értelmezni és nem leszűkíteni zserbószeletre, lassúzásra és az azt követő szeretkezésre – noha valóban, mind vénuszi minőség. Őrá emlékeztet az irányt váltó Merkúr.

Felszabaduló erő. Olyan motiváció, ami megértésből fakadó tettekre sarkall. Értsd meg, hogy másképp nem megy. Megy, persze, de ha bele nem is törik a bicskád, eséllyel csorbul ki. Azzal pedig nehéz hasítani, vágod? – hogy egy kis szóviccet is csempésszünk a sorok közé. Az életigenlés és a vénuszi mindennapi létöröm alapszükséglet. Amikor direkt irányba indul egy bolygó, azaz „előrefelé” folytatja tovább az útját, jelentős energiákat szabadít fel. Segítségükkel elkotorhatod az öröm és közted álló torlaszt, lebonthatod az üvegtéglákból rakott falat, ami mögött sejtelmesen ott a létörömöd, de – még – nem éred el. Ideje változtatni.

Teljesség és végtelen. Ezt is megmutatja, felkínálja a fordulat. A Bak asztrológiai jelének nyolcadik fokánál vált irányt a Merkúr. Ha egészen pontosan akarom leírni, fok/perc/ívmásodperc formátumban, az éppenséggel így néz ki: 08 fok 08 perc 08 ívmásodperc. Nullák és nyolcasok. Teljesség és végtelen, mégpedig sorminta-szerűen váltakozva. Számmisztika a javából, vedd észre.

A számok az agyra, az elmére hatnak – innen kúsznak a lélek világába. Teljesség és végtelen. A fordulat pontja, számokra lefordítva. Mint egy kódolás. Ha visszafejted, nem mást üzen: mindkettő elérhető. Üzemanyagod hozzá az öröm. Igen, az az öröm, amiről beszélnek, de nem eleget. Gyakran megesik, hogy aki értekezik róla, hiteltelen, mert a két szájszéle lesőharcsa, vagy tükörponty módjára görbed le és bár mosolyog, de látod rajta, hogy saját életében hiánycikk a vénuszi harmónia-öröm. Ide érdemes be- és visszakötni magad. Ez az alapvetés, ha ezt megérted, félig már nyert ügyed van.

Megértés. A kulcs, ami az örömmel együtt nyitja a zárakat és oldja a zárványokat. A megértés égisze alatt idemásolom a Merkúr decemberi fordulatánál írtakat. Ami ott jövő idő, immár múlt. Olvasd vissza, javaslom. Segít teljesebb képet kapni. A többi már rajtad áll. Hajrá!

„Néha jól esik másképp látni valamit, amit ismersz. Az új szemszög frissít – megeshet, más finomság vonja magára a figyelmedet. Elsőosztályú recept rejtett értékekre bukkanni. Ott, ahol nem is gondolnád, hogy lapul bármi, eddig ismeretlen plusz. A módszer remek, kitűnő és a csillagok világának tanulmányozásánál is jól jön. Különösen, ha figyelembe veszel egy nem elhanyagolható előnyt.

Nincs két egyforma égi történés. Soha. Semmikor. Olyan megeshet, hogy valami hasonlít, emlékeztet; magában hord egy-két vezérmotívumot korábbi konstellációkból. Itt azonban meg is áll a párhuzam. Ezért üdvös például a közelgő retrográd Merkúrt is nyitottan, előítéletektől mentesen megvizsgálnod.

Rettegett retrográd. Ez szokott a begyepesedett sztereotípia lenni. Mint rövidlátó nagyi a nyakába madzagolt SZTK-keretes szemüvegét, úgy emeli az „átlagos” asztró-olvasó a meggyőződést lelki szemei elé. Olyan jó, hogy te nem ilyen vagy. Ezt a kört tehát el se kell magyarázni, miért is olyan káros.

A Merkúr 2022. december 29-én, csütörtökön – gyakorlatilag a déli harangszóra hangolva – indul el hátráló útjára. Ez a tolatás persze csak látszólagos; Földünkről szemlélve mutatkozik így. Spirituális üzenete felettébb egyszerű: valamiért vissza kell, akarom mondani: érdemes térned. Ahová visszatolat a planéta, ott a megoldás. De! És ez egy óóóóóriási DE!! Nem kőmagányban, kozmikus visszhangot verve perdül sarkon Hermész égi vándora. Társaságot kapott (a szófordulat a veretes Cobra 11 forgatókönyveiből átemelve). Nem is akármilyent.

Szerelem.

Öröm.

Harmónia.

E három kulcsszó csupán apró töredéke annak a több kötetnek, amit a szépséges Vénusz jellemzőiről lehetne írni. Igen, A Vénusszal áll együtt, simul össze szorosan a Merkúr. Szubjektív dekódolásom: ember, nézd meg, élvezed az életed? Részeltetsz mindennapi létörömben? Hát szerelemben??

Ez a lényeg. A kutya itt van elásva. A retrográd Merkúr nem kisebb kérdést tol az orrod alá, mint azt, hogyan, menyire és miként van jelen életedben (a hétköznapok szintjén!) a vénuszi kellem és öröm és harmónia és szerelem. Ha a válasz igenlő, ne is olvass tovább. Csak az időd pazarolnád; gratulálok, azt az életet éled, amit élned méltó. Le a kalappal! Minden más esetben a következőkről jó tudnod:

Öröm nélkül nem megy. Ez egy alaptétel. Ezt kell megértened. Amíg nem megy, nem fogsz boldogulni. Ez nem fenyegetés, egyszerű tényközlés. Igen, abban igazad van: ideig-óráig el lehet lenni. Évekig is. Az ára azonban nem kicsi: élet élése helyett fenntartod magad, azaz vegetálsz. Nem pusztulsz el, de vajon sok benne a köszönet?

A Merkúr a Bak jelének 24 fok 22 percétől indul el látszólagos hátráló útjára. A direktbe fordulás ideje már a következő naptári esztendőre esik: 2023. január 18-án délután a Bak 8 fok 8 percénél térül egyet és kezd újra direkt irányba, azaz előrefelé haladni. Vedd észre a rejtett szépséget!

Nyolc fok nyolc perc. Dupla végtelen; lásd meg benne. Ha és amikor életed része a vénuszi életigenlés – nemigen tornyosulhat előtted olyan akadály, amit ne tudnál megugrani. Vagy kacagva kikerülni; más, még jobb utat találni. A Bak jelen esetben arra célszerű, hogy ösztönözzön: igenis van és létezik olyan kimenetele a dolgoknak, hogy te önfeledt és boldog éltet élhess. Legfeljebb eddig még nem találtad meg a mikéntjét és a hogyanját. Az első feladat tehát adott: tágítsd a tudatodat, a valóságérzékelésedet és azt, amit el tudsz hinni, be tudsz fogadni – önmagadról és az életedről.

Tudás és szárnyalás. Azaz: Nyilas és Sas. A Nap útján és az Égi egyenlítőn (Ekliptika és Ekvátor) ezt a két fényábrát láthatjuk a forduló Merkúr csillaghátterében. Tudj róla: él benned tudás. Olyan bölcsesség, ami támaszt nyújt. Erre is igaz: csak le kell porolnod. A Sas-féle szárnyalás pedig a méltóságteljes emelkedés, a rálátás és a bele nem ragadással együtt érkező révülés erejét szállítja. Kitűnő energetika.

Javaslom: száműzd a hátráló Merkúrra ragadt fals, téves skatulyázást. Aki azt várja el, hogy megszívassa, hogy kommunikációs és közlekedési galibákat hozzon, meg fogja kapni. Mert elvárja, szinte kiköveteli. Amikor pedig a nyakába szakad, végre diadalittasan nyeríthet fel: igen, én megmondtam! A káanyját!!

Neked többet és szebbet kell, hogy jelentsen. És ez csak rajtad áll, csak rajtad múlik. Az égi történés mindenki számára azonos hozzávalókat kínál. Hozz ki belőle szebbet, főzz jobbat, élvezd és szeresd!”

kép: pixabay.com

Pin It on Pinterest

Share This