Jó oka van annak, hogy minden gyermek ellenállhatatlan, magnetikus vonzást érez a térképek iránt. Persze: színesek, érdekes a rajzolatuk, de ennél jóval többet tudnak. Felkeltik, majd ki is elégítik az eredendő kíváncsiság ősi vágyát: látni, tudni, mi hol van, mi merre található. Utak kanyarodnak, hegyláncok fűződnek össze, égkék árnyalatban nyomtatott tavak, folyók sejtetik, micsoda vízi birodalom kínálhatja arrafelé ezernyi titkát. A gyerekkori térképböngészésnél csak egy jobb létezik a műfajban: a földgömbözés.

A kiterített térkép új értelmet nyer, amint műanyag gömbre ragasztják. A sík teret kap, kettőből három dimenzióba emelkedik a szárnyra kapó fantázia. A glóbusz esetében kifejezetten igaz a pikáns, sikamlós felhangú mondás: a méret a lényeg. A könyvtárakban lévő, óriás strandlabda-méretű földgömbök minden, a gyermekkor felső határán innen lévő, normális halandóból azonnali, heves birtoklási vágyat váltanak ki. Na jó, nem csak belőlük. És nem csak a szerzés miatt.

Addig nem látott összefüggések tárulnak fel. Kiderül: Kaliforniától nincs is olyan messze például Szibéria. A sík papírtérképen oly távoli pontokról derül ki közeli voltuk – egyszerűen a másfajta, jobb, mélyebb, teljesebb rálátás miatt. Ha jártál már nevezetes épület környékén, kicsit más formájában is megtapasztalhattad ezt a faktort.

Bronz. Időt álló, nemes fém. Ha kategorizálni kell, „színesfém,” ám a művészet oly sok ragyogó alkotáshoz használta fel, hogy megérdemli a nemes jelzőt, mint anyag. Jellemzően őt választják matériaként: híres épületek előtt szokás apró, kőállványra erősített bronzmakettel kedveskedni. Hivatalosan a vakok és látássérültek érdekében hozzák őket létre, de túlnyomó többségben az amúgy tökéletesen látó tömeg böngyörkézi, simogatja fényesre. Mert vonzza, hogy amit a szeme befog, keze is megérinthesse. Ez is egy emelt szintű rálátás-féleség.

A térkép tehát sokat mutat meg, ám a föld- és éggömbök szemléltető ereje utolérhetetlen. Mert – bár nem annyira elterjedt közismert társához képest – az éggömb is csodajó eszköz. Különösen a belső világítással felszerelt példányok. Ilyen az enyém is, kisgyermekeim legnagyobb örömére. Az éggömbözés remek móka, izzót pedig könnyű cserélni benne…

Az éggömbbel vigyázni kell. Szép és jó, sőt: kifejezetten hasznos. Egy nagy baj van vele: kicsi. Még a méteres átmérőjű is kicsike. Nem önmagában, ahhoz viszont mindenképpen, hogy belebújj. Ezért int óvatosságra az éggömb fürkészése. Mert kívülről látod a csillagzatokat. Ha az éggömb belsejében csücsülnél, pont úgy szemlélnéd a műanyag borításra dolgozott ábrákat, mint egy-egy tücsökciripelős nyári estén teszed odakint. Ezt az élményt jellemzően a planetárium képes megadni. Mivel az éggömb kicsi, trükkhöz kell/érdemes folyamodnod.

Tükör. Ő a te eszközöd. Amikor éggömböt kémlelsz, legyen a kezedben tükör. És a foncsoros üveglapban nézd azt, amit a golyó mutat. Ebben az esetben helyesen, tehát az égen valójában látható irányban dekódolod és rögzíted a csillagképeket. Ellenkező esetben bár az eget is ismered valamennyire, a gömbödet is, feloldhatatlan disszonanciát fogsz tapasztalni. A tükör másképp segít neked, mint Hermionénak a baziliszkusz kővé dermesztő pillantása ellen. Az veszélyes, ez praktikus. És ha már az éggömbnél tartunk, ideje rátérni a mai bejegyzés apropójára.

Rálátás. Tőle indultunk és hozzá érünk vissza. A végtelen, kéklő csillagos ég világában az Oroszlán fényábráját szokás elsőként említeni, ha a rálátás után kutakodik az ember. A nemes égi ragadozó a múltba néz; az ő feje az elmúlt idők, megtörtént események megértését szimbolizálja. Valódi, mély és igaz rálátás a múlt tiszta, immár az érzelmi érintettségtől megtisztított megértése nélkül nem érhető el. Ide érkezik meg július 19-én, szerdán a Merkúr. A megértés bolygója.

Megértés és rálátás.

Rálátás és megértés.

Az Oroszlán fejénél egészen július 28-ig lépdel a Merkúr; éppen a szívéhez, a ragyogó energiájú Regulus csillaghoz érkezve fogja maga mögött tudni a sörényes buksit.

Megértési szintugrás – erről szólnak a következő napok. Extra rálátási lehetőség nyílik. Senki nem fogja erőszakkal szétfeszíteni szemhéjaidat, tehát ne önműködő rendszerre gondolj. A világosságra törekvésed, feltáró szellemi igényed viszont remek kozmikus partnerséget kap.

Térképet böngészni tehát jó, föld- és éggömböt pörgetni még inkább, de tovább is van még. Máris mondom:

Uralt – és nem leuraló -, méltányos kommunikáció. Az Oroszlán-féle nemes, szakrális uralkodói huzalozás megengedi, hogy zsigeri, adott esetben kioktató, lebüntető, mindenáron elégtételt vevő késztetéseiden – föléjük emelkedve – túllépj. Kitűnő a múlt eseményeinek újranézéséhez. Élesebb, precízebb keresőmotort üzemeltet ez az égi pozíció. Magyarul: rájössz eddig fedett tartalmakra. Összeáll a múlt képe. Megérted, mi volt az eddig bujkáló tanítás adott életeseményedben.

A szubjektív, sokszor érzelmi hatásokon túli, valódi lényeget mutatja meg, ami tisztább és összetettebb megértéshez segít. Ez a fajta, összehasonlíthatatlanul magasabb minőségű rálátás pedig igazi választási lehetőséget kínál.

Immár tudsz róla, innentől rajtad áll: élsz-e vele.

kép: pixabay.com

– ha tetszett a bejegyzés,

– ha szeretted olvasni,

– ha örömet okozott,

megköszönöm, ha támogatod a munkám és a következő bejegyzések elkészülését:

https://www.donably.com/ladonyi-janos-asztrozofus

Pin It on Pinterest

Share This