Mintha követnének az utcán. Előbb csak lopva, majd egyre látványosabban, hirtelen mozdulatokkal pillantasz hátra. Próbálod, hogy a nyakad tekeredése gyorsabb legyen a mögötted osonó árnynál. Még az is jobb, ha látod a surranó végzetet, mint hogy sejtelem kúszik utánad, kapualjakba rejtőzve.

Telnek a percek, nő a rettegés. Ez az a nap. Erről álmodtál mindig, mikor csuromra izzadtan, félreverő szívvel ébredtél. A legeslegrosszabb. A rémálom. És tessék: lelépett a falról a rá mázolt ördög. A szíved dermedt jégcsap. Eljutottál a félelem olyan bugyrába, ami már szinte apatikus. Igen, inkább jöjjön. Érjen utol, essünk túl rajta. Ha ezt írták meg, hát eddig tartott.

Szívhez szóló, megható beszédek, virághegyek. Jó látni, mennyien sírnak majd. Talán a bűnüldöző szervek el is kapják a tettest és jó sokáig töprenghet, megérte-e bevállalnia végzeted szerepét. Torz módon még élvezed is az utánad maradó űr előnézetét.

Tetszik a film? Mi lenne, ha megnyomnád a piros gombot? Nem a két függőleges vonalat; a „pause” most nem elég. Stop kell, minden más kevés.

Miért riogattalak ilyen borzasztó képsorokkal? Okkal tettem. Az okot úgy hívják: telihold. Az ő felbukkanása abszolút tervezhető. Pénteken (reggel vagy délelőtt, ez habitus kérdése) 9 óra 57 perckor egzakt. Mi is a telihold, túl a nagy, fényes sajtkorongon? A Skorpió asztrológiai jelében járó Nap és a Bika zodiákusában vándorló Hold szembenállása.

Célszerű lentről felfelé haladni. Előbb tanuld meg egy új nyelv alapjait, majd csak utána színezd és cikornyázd a megszólalásaidat. Így szoktam égi mozgásokat is felfejteni. Ma kivételt teszünk. Az erősíti a szabályt a mondás szerint. Érdekes, hogy eredetileg jóval értelmesebben szólt: az „erősíti” helyett a „gyengíti” szó szerepelt benne.

A telihold tűpontos idejekor égi kísérőnk, a Hold az Algol csillaggal áll együtt. Tudod, ő a Halálcsillag. A rettenet ereje lakozik benne, visszakézből vágja le a fejedet, vagy még ennél is rosszabb dolgokat cselekszik. Bizony. Vagy talán mégsem? Ő a Perseus csillagkép bétája, azaz második legfényesebb csillaga. A mitológia szerint ő Medúza Gorgó levágott feje.

E kétes hírű hölgy pillantása kővé dermeszt. Perzeusz, a hős, isteni háttértámogatással választotta el nyakától e fejet, majd zsákba pakolva távozott vele. A riogatós hagyományos asztrológia besz@rat félelmet publikál bármely Algol-aktiválódásnál. A csillagos ég legrettenetesebb, legkártékonyabb, leginkább ártó csillagának bélyegzik meg.

A vélekedés egyöntetű, tehát ideje gyanakodnod. És igen, valóban, görög van a falóban, a helyzet éppen nem felel meg a propaganda által sugallt képnek. Végtelenül leegyszerűsítve az Algol a hal bűzlő fejének levágását szimbolizálja. Azt a gyors, tökölődéstől mentes mozdulatot, amivel pontot teszel (végleg, örökre, egyszer s mindenkorra) olyan minőségek végére, amik addig kővé dermesztettek. Nyilván utóbbi kifejezést nem baziliszkuszi értelemben kezeljük, szimbolikusan gondolj rá.

A péntek délelőtti telihold felidézheti legintenzívebb és legmélyebben benned lakó félelmeidet. Készülj rá és kapd el ő(ke)t! Kivételesen remekbe szabott lehetőség, hogy jó esetben eltüntesd, félutas megoldásként jelentősen elhalványítsd gúzsba kötő erejüket.

Mit tehetsz? Írd le, mondd ki, mitől rettegsz leginkább. Nyugi, nem teremted meg. Sőt. A mágia alaptétele, hogy a démon hatalmát nevének kimondásával törheted meg. Megfigyelhetsz egy tőegyszerű egyenes arányosságot is: a démonod hatalmának csökkenésével nő a szabadságod. A hozzá társított kép a játszótéri libikóka: minél lejjebb jut az egyik ülőke, a másik annál magasabbra.

Ha már mágia: elvégezhetsz egyszerű ceremóniát is. A félelmekkel telerótt papírt elégetheted. Ez aktus, ami pecsétként szolgálja elmédet. Agyad ugyanis emlékezni fog rá, hogy megtettél valamit. A háromdimenziós valóságban, fizikai síkon írtál papírt, gyújtottál mécsest, néztél lángra lobbanó sorokat. Később – helyzet esetén – jóval könnyebb emlékeztetni magad: nincs. Már kikukáztam.

Megszűnik a kővé dermedés. Életed hős Perzeuszaként levágtad személyes Medúza Gorgód fejét. Adódhat úgy, hogy mész az utcán. Újra hallod a surranó neszeket magad mögött. Talán a félelem is kúszni kezd a bokádon. De már nem sz@rsz be lazítja el a székletedet. Már nem engeded át magad a jeges halálrettegésnek. Ha kaparásznak is az ujjai, jóval gyengébb a marka; épp annyira, hogy könnyedén lesöpörhesd magadról.

Ha még nem említettem volna: elképesztően különleges a péntek délelőtti telihold. A Nap útjának csillagképei ragyogó üzenetet festenek. A Hold ezen a körön a Bika csillagzatában jár, éppen a Fiastyúk csillaghalmaza felé tart. Az érzelmi kiteljesedés segítségével lépsz rá a bőség és harmónia útjára. Ide csatolódik vissza az előző szakasz üzenete: vajon működhet mindez, ha legmélyebben belül rettegsz – bármitől is?

A Fiastyúk, másik nevén Plejádok csillaghalmazát a régiek az Istenek Szerelmi Fészkének titulálták. Itt keresztezik egymást a bolygópályák. A névadásban ott a lényeg: a teremtő erők lépnek nászra. Amit megálmodsz, megvalósíthatod. Ügyelj azonban szíved és lelked hangjára. Rájuk figyelve agyad mormoló őrlését háttérbe tudod szorítani. Ez segít belső hallójárataidon belül döntési központodba juttatni, mire vágysz istenigazából.

Az érte tett lépések pedig el is vezetnek hozzá. A szemközt álló Nap a Mérleg csillagzatának jövő serpenyőjében lógázza a lábát a telihold idején. Nem rest, legfőképpen nem tétlen. Abban a pillanatban pattan ki és siet serényen a segítségedre, amint bólintasz a vágyaidra. A Nap cselekvő éned megjelenítője. Akkor munkálkodik intenzíven, mikor célt adsz neki. Belső, igaz álmaidnál jobb és magasztosabb cél pedig elképzelhetetlen.

A telihold rókájának harmadik bőre az asztrológia szintje. Itt Bika Hold, Skorpió Nap áll szemben egymással ez az oppozíció műszóval illetett fényszög kiegészülésre, teljességre törekszik). Érzelmek segítenek teremteni. Álmokból valóságot faragsz. Amit kerülj: a hitetlenkedés. Ilyen beállítottságú, Isten ne adja: szkeptikus attitűdű ismerőseidet talán kíméld meg pénteken a kapcsolódástól. Tudom, helyesebb lenne fordítva írni: természetesen magadat kíméled meg. Az ilyen kétlábúak szájában ugyanis gyakran lapul metszőolló. Amint megszólal, ezzel próbálja szárnyaidat nyesegetni. Erre azonban még annyira sincs szükséged, mint kampányoló politikusnak a poligráfos hazugságvizsgálatra.

Nem kispályázik a telihold. Soha nem szokása; unalmas, monotonon mormolt vízállásjelentésre hasonlító Nap-Hold szembenállást még nem látott a világ. Amit azonban most produkál, nehéz überelni. Fontos: ne érzed, nem érezheted, hogy súlyt pakol a vállaidra. Ez lehetőség. Nem több. Kitűnő, remek lehetőség; a legjobbak egyike. De ha most lemész egy ólmozott plafonú betonbunkerbe és Pöttyös Pannit olvasol, teljesen rendben van. Jön másik lehetőség. Minden égi állás egyszeri, ez is. De kerüld el, hogy a veszteség érzelmét bármilyen vékony szállal is a teliholdhoz kötöd. Mert ez szép és magasztos égi állás. A barátod, aki soha nem követelőzik, csak ad. Mint egy igazi, hű barát.

kép: pixabay.com

szép és gyönyörű, a tenger pedig “csak” hullámzik és nem szörnyeket dédelget

Pin It on Pinterest

Share This