Lelőhetem a poént? Igen? Akkor nem. Nem kell mindent és mindenkit és mindig.

Csodálatosan pezsgő korszakunk talán legszebb jelensége a polarizálódás, karöltve az egyensúlyra törekvéssel. Minél szélsőségesebb valaminek a megjelenési formája, annál erősebben bújik elő a másik véglet, de mindig ott a harmónia, ha Nagy Egészként tekintünk rá. Képzeljük el úgy, mint a középállásban megpihenő mérleghintát, napjainkban pont ezt éljük, csak a mérleghinta “szárai” lettek szédítően hosszúak. A játékszer változhat, a játék ugyanaz.

 

Még a struccfarmon díszpolgári címet kapott materialista mélyen homokba ágyazott feje sincs biztonságban, az ő füleibe is beszivárog a kitűnő bányahomok mellett a le nem tagadható szeretet-energia, ami akár csak 10 éve is elképzelhetetlen lett volna. A példák sora szívmelengetően hosszú, mindenki fel tud idézni papírformát borító eseteket. Természetesen az érem másik oldala ott van akkor is, ha nem nézünk rá.

 

A szeretetről nálam cizelláltabb tollú tudorok méterekben mérhető könyvgerincnyit írtak, itt és most csak a “sima”, mezei szeretet és a feltétel nélküli szeretet különbségéről szeretnék megemlékezni, felfigyelve arra, hogy sokan szinte kényszeresen akarnak mindent és mindenkit feltételek nélkül szeretni és rossz érzésük ébred, ha ez a görcsös igyekezet kudarcot vall.

 

A mogyorófagyit például a finom ízéért, az omlós, tejszínes állagáért, a Tihanyi öböl kicsi fagyizójában nyárestén elnyalt gombócok emlékéért elég szeretnünk. Kedvenc csapatunk kedvenc játékosát elég a pályán nyújtott teljesítményéért, aktuális színészideálunkat ragyogó alakításáért szeretnünk; a mi szempontunkból lényegtelen, hogy esetleg a magánéletük miatt méltatlannak találnánk a feltétel nélküli szeretetre őket.

 

Itt is fontos, hogy tudjunk különbséget tenni: saját gyermekünk szeretete nem állhat arányban az általa szállított osztályzatokkal. És nem is éreztethetjük ezt vele akkor sem, ha nem így gondoljuk. Ha életünk párjának emelkedik a BMI-indexe, azzal nem állhat fordított arányban az iránta érzett szeretetünk, szerelmünk. Ha mégis így találnánk, akkor hallgassunk a modern kor egyik szállóigéjére: újratervezés!

 

A lényeg: tudd, hogy minden szeretet gyökere egy, de tudj különbséget tenni, miképpen szereted a párod, a gyermeked és egy nagy evőkanál Nutellát.

 

kép: pixabay.com

igen, itt is jelen a szeretet egyik – elengedő jellegű – fajtája

Pin It on Pinterest

Share This