Szombaton fordul meg az eddig egyre lassabban haladó Jupiter és megkezdi négy hónapos látszólagos hátráló mozgását. Ez alatt az egyharmad év alatt mintegy tíz fokot tesz meg „visszafelé”, asztrológiai értelemben végig a Skorpió jelében haladva. Külső héjként megjelenő jelentése szerint a titkokhoz, álmokhoz, belső világunkhoz való visszatérés tudást, bölcsülést hoz; a megoldás valójában bennünk, odabent van, nem külső tudás által érjük el a célt. Ez egy végtelenül leegyszerűsített értelmezés, de primer olvasatnak megteszi.

Biztosra vehetjük, hogy megértjük és hasznosítani tudjuk a felszínre bukkanó tudás-rögöket; ez a négy hónap szellemi út alapvetően, akkor is, ha a Skorpió vizes jegy és az érzelmekről szól elsődlegesen. A hátrálás végig a Kígyó fejének csillagaiban történik, aki a szellemi erők uralását, kézben tartását szimbolizálja. Ami feljön a mélyből, azt transzformáljuk zsigeri, ösztönös minőségből kezelhető, kézben tartható, szellemi kategóriává, ez egy fontos alkímiai folyamat. A tudásért, bölcsességért visszatérve igazán jól kézben tudjuk tartani a gyeplőt; tökéletesen irányítjuk belső paripáinkat a valódi cél felé.

Az igazán érdekes dolgokat a Mérleg csillagkép csillagait vizsgálva láthatjuk meg. A szeretet bölcsességének planétája a jövő oldalon fordul; ettől a serpenyőtől szépen visszaaraszol a júliusi direktbe fordulás hónapjai alatt a csillagkép „legelejére”, a múlt oldalára. Emlékezzünk, a Mérleg csillagkép üzenete élesen eltér a Mérleg asztrológia jelétől, itt a hangsúly a megmérettetésen, az isteni ítéleten van. Persze ne esküdtszékre és büntetőbíróságra gondoljunk; a magasabb ítélet a szereteten keresztül méri meg a földi halandót (régen Mértéknek is nevezték a fényábrát); a szenvedélyek és a szeretet oldaláról került a szív az egyik serpenyőbe, az igazság istennőjének strucctolla pedig a másikba. A következő időszakban felerősödik a szeretet fontossága: általa „mérettetünk meg” és a szeretet bölcsességének bolygója halad újra végig rajta (újra, hiszen direkt irányban most járta végig, ahogyan júliustól ismét átballag rajta „előrefelé” is), így duplacsavaros fényüzenetként jelenik meg az égen a szeretni tudásunk, a szeretethez való viszonyunk kérdése. Nézzünk magunkba, mérjük meg önnön szeretni tudásunkat, mert kulcsfontosságú. Emlékezzünk arra is, mennyi zárványt képes feloldani a szeretet ereje. Használjuk ki a retrográd Jupiter idejét a múltban történtek szeretet általi megtisztítására, hogy a jövőbe már ne vigyük a fekete lelki kukászsákjainkat magunkkal, attól tartva, mikor lyukad ki és ömlik ránk szottyos tartalma.

 

kép: www.pinterest.com

Pin It on Pinterest

Share This