-Ráhangolódás. Ma is használjuk a kifejezést. Nap nap után szánkra vesszük. De honnan is ered?

Nem kutattam utána. Elképzelhető, hogy létezik úgynevezett tudományos magyarázat, miért éppen hangolódni szeretünk a másikra. Én meglehetősen újkori, bár ma már anakronisztikus okfejtéssel készültem.

A rádió antennájával a sugárzott analóg jelet fogta. A frekvenciák ismertek voltak. Ha tisztán és élesen szeretted volna hallani az adást, jól tetted, ha a készülék valahol az ablak közelében kapott helyet. Antenna kihúzva, leleményes nemzetünk az alufóliától a rézdrót-költeményeken át a vaskarnisra kapcsolódásig ezer és egy módon igyekezett minőségjavító tuningot alkalmazni.

A művészet azonban eztán jött. Jellemzően két kerek tekerentyű, esetleg tolóka segített hangerőt szabályozni és adót találni. Utóbbival hegedűművészeket megszégyenítő módon lehetett virtuózkodni. Ennek gyümölcse a tiszta, recsegésmentes adás. Ami a szomszédnak sose jött össze, hihi…

Innen ered a „ráhangolódni” ige. Az adásra. Az eredendő alkalmazás szép lassan terjedt. Témára, a másikra – számos minőségre hangolódhatsz. Használod a szót, pedig talán a műbőrtokos Szokol rádió képével csak híradástechnikai tárlatokban találkozol.

A ráhangolódás a vezérfonal. Az eddig többször tárgyalt Vénusz-Plútó együttálláshoz ugyanis betársul a Merkúr. A megértés és megértetés, a gyümölcsöző kommunikáció planétája keddtől csütörtökig csatlakozik a duóhoz.

Itt és most nem fárasztanálak sem az együttállás, sem a Vénusz hátrálásának felhánytorgatásával. A vastagabb, dőlt szövegrész linkeket rejt. Oda kattintva/koppintva felfrissítheted a tudnivalókat.

A három nap lényege éppen a ráhangolódás. A kapcsolatreformlás, a benned élő művészi énrészed felszínre hozatala, avagy a harmóniáért tett erőfeszítések mind-mind olyan minőségek, amikre mélyebben, jobban, pontosabban hangolódhatsz rá.

Megvilágosodás, megértés, kimondás. A Merkúr ezt hozza a buliba; bátran jelenthetjük ki, hogy gazdagon feltarisznyálva indult el otthonról.

Merkúr és Vénusz. Két kapcsolatbolygó áll együtt a Plútóval. Minőségi változtatás, átalakítás emberi relációidban. Az üzenet nem bonyolult, azonban van, amit feltétlenül tudnod kell.

Asztrológiai értelemben a Bak ad otthont az égitestek összejövetelének. Megoldás, fejlődés, előrehaladás. Kimozdulás a holtpontról, előre gördítő átbillenés fénylik a kozmikus háttérvásznon.

A csillagok világában azonban szokásosan izgalmasabb kép fogad. A Nap útjának, az Ekliptikának a körén a Nyilas fényábrája, annak is elengedő keze látható a trió mögött. Az elengedés iránya egyértelműen felfelé mutat. Azaz: a kapcsolatok alakulása, még inkább: tudatos alakítása emelő jellegű.

Nem kikukázás, eldobás, hanem elengedés. Felfelé. De mi a szöszt engedjek el? Például a görcsösséget, az erőltetést, a frissen hámozott makói vöröshagyma hömpölygő bukéját megszégyenítően izzadságszagú kényszer-kapcsolódásokat.

Menni fog. A Plútó erőt ad. Mi mást tehetne? Maximalista, azaz az elérhető legeslegjobb megoldásra törekvő módon késztet az ésszerű kompromisszum feliratú zsákutca elkerülésére. Mert a legjobbat érdemled.

kép: pixabay.com

könnyebb a másikra hangolódni, tisztul az adás

Pin It on Pinterest

Share This