Nem kell ahhoz művésznek lenned, hogy ihletett állapotba kerülj. Ehhez persze jó tudni, mit jelent a misztikus – kicsit talán túlmisztifikált – „ihlet” kifejezés. A wikiszótár szerint:

„1. Alkotásra ösztönöz, lelkesít; egy külső hatás, illetve az ez által keltett öröm, hangulat szellemi vagy művészi alkotásra, tevékenységre késztet egy személyt.

  1. Létrehozni segítegy művet, alkotást; egy hatás, érzés, hangulat egy művet, alkotást, színészi-előadóművészi játékot sugall.”

forrás: https://wikiszotar.hu/ertelmezo-szotar/Ihlet

Ezt a definíciót azért ne vedd készpénznek, de még lejárt bankkártyának sem. Tartalmaz igazságot, meg kell adni, még ha kerékbe töri is a magyar nyelvet. Az ihlet spirituális értelemben ennél kiterjesztőbb és megengedőbb. Valahogy így érdemes érzékeltetni, konkrét folyamatleírás helyett érzetekkel, képekkel:

Megkopogtatja a válladat a sugallat.

Bevillan, megálmodod, összeáll a kép – mindig mosollyal társulva.

A lelkedből fakadó hangok félretolják, elrugdossák útjukból agyalásod meddő torlaszait.

Mintha másvalaki odaföntről vezetné a kezedet, irányítaná alkotási mozzanataidat.

Olyan ember még nem élt a földön, aki meg ne tapasztalta volna, milyen isteni érzés ihletett állapotba kerülni. Legfeljebb nem tudatosította, hogy felvillant a nagy, zöld ihlet-lámpa, esetleg nem nevezte nevén. Te is, én is ismerjük, szeretjük és kedves, visszatérő barátként köszöntjük az ihletet. A jó hír, hogy már nem csak becsomagolt, hanem útra is kelt, nemsokára zörget az ajtófélfán. A következőket érdemes tudnod róla, azaz az égi eredőről:

Nap-Merkúr-Neptunusz hármas együttállás a Halak asztrológiai jelében. Egzakt március 15. és 17. között. Ne érjen meglepetésként, ha régről nyúl utánad egy-egy ötletszál, helyénvaló jelenség. A három égitest kézfogója a magasabb szintű értelmezési körén, a csillagképek fényes világában újabb értelmet nyer. A Halak kettős fényábrájának visszaúszó halacskájánál találkoznak. Visszatérés, visszakanyarodás, de soha nem visszacsúszás és visszazuhanás. Mélyből felbukkanó, akár elfeledtnek hitt késztetések emlékeztetnek: dolgod van velük. Ez azonban nem traumatikus. Itt érkezünk el az ihlet következő fontosságához:

Nem kell keserű epét innod, sem rothadó varjú zacskóba zárt tetemét szagolgatnod, mint annak idején a költő tette.

Szükségtelen száraz kukoricára térdepelned, eret vágnod, hajad tépned.

Felesleges áldoznod a szenvedéskultusz ocsmány oltárán.

Nem ezektől kapsz ihletet. Illetve adhatnak, hogyne, bőségesen akad rá példa. Azt azért alaposan gondold át, hajlandó vagy-e megfizetni az árát? Miért ne választhatnád az örömmel bélelt verziót?

Az ihlet ugyanis – felsőbb, égi, isteni eredete okán – kellemes, kedves és szép minőség. A három égi vándor együtt tudatosítja: ami lent és bent, az nem kell, hogy megijesszen, sőt. Felszínre hozása okozhat katartikus élményt, ám az egylényegű a fényes sikerrel. Nem okoz nehézséget sem a mechanizmust megérteni, sem saját megérintettségedet visszafejteni. Egyvalamiről azonban újra beszélnünk kell a kozmikus történés kapcsán, mert megérdemli az extra figyelmet.

Csütörtök. A hét középső napja. Ekkor ugyanis az alapból szuper erőkről már csak szuperlatívuszokban méltó beszélni. A Mars száll be a buliba, nem is akárhonnan, nem is akárhogyan.

Csodanap. Így jellemeztem a március tizenhatodikán működő és fényeskedő energetikát. Érdemes visszaolvasnod, leporolnod a róla szóló gondolatokat, itt találod a bejegyzést: https://ladonyijanos.hu/egy-csodanaprol/

A vég mindig egy, akárhány szót írjunk is le. Százról szól a mondás, ezt többszörösen túlteljesítettük. A lényeg egy: éld meg az ihletettséget megérdemelt csodaként. Hagyd és engedd, hogy vezesse ceruzád, ecseted, vakoló- vagy fakanaladat – életedet.

kép: pixabay.com

Pin It on Pinterest

Share This