Ha kizárólag cukormázas, csillámpónis ömlengést olvasol egy-egy égi állás kapcsán, ideje gyanakodnod. Ha valaha kézbe vettél aprópénzt, emlékszel: van fej és írás. Ez az árnyalt üzenet jelenik meg a Vízöntő csillagkép jövő vizébe érkező Szaturnusz kapcsán. Csak egy kicsit fokozottabban.

Jó hír, örömhír, kedvező fordulat. Ezt szeretjük hallani, olvasni, befogadni. Ha a végtelen kéklő égbolt világából a szakorvosi rendelőbe teleportálunk, már borotvaélesen látod is a jelenséget. Alaposan végig vizsgált a doki és te várod, hogy nyugtasson meg. Hogy kimondja a mély, kellemesen zengő hangján: minden a legnagyobb rendben van, jó eséllyel gúvad majd a szemed és lilul a fejed, mikor száz gyertyát kell majd elfújnod. De ha nem így történik…

Fejcsóválás, szomorkás, együttérző, még inkább sajnálkozó tekintettel. Enyhén lehajtott koponya, mélyről feljövő sóhaj és fehérköpenyes főszereplőnk így szól: „attól tartok, nagyon rossz hírt kell közölnöm.” Mi történik ilyenkor?

Jeges, rémült, szívszorító pánik-bénultság ömlik végig rajtad. Mint akinek felolvassák a jogerős halálos ítéletét azzal a záradékkal – egy cseppnyi aktualitást is belefűzve -, hogy nem kaphatsz kegyelmet. Még ha vaskos tősgyökér*-troll is a doki, aki aztán egyik kezével a combját, másikkal a válladat csapdossa, micsoda vaskos poént sütött el – a dermedési trauma életed végiéig elkísérő lélekfagyási sérüléseket okoz. És nem, valóban nem oldja fel, hogy csak elfogyott a kezelőorvosod cigije, pedig úúúgy rágyújtana és ez a rossz híre, te pedig makkegészséges vagy.

Teljesen természetes, emberi mivoltunkkal összhangban lévő működés, hogy a jót, az igenlést, a bólogatást szeretjük. Ám – ellentétben a juhokkal – nem nyájállaként éldegélünk. Az emberi öntudat felelősséggel is jár. Ezek egyike a különbségtétel. Ha a belgyógyász elsüti a „van egy jó és egy rossz hírem” kezdetű kaporszakállas viccet, akkor te el fogsz keseredni a rád váró láb-amputáció miatt és nem vigasztal, hogy jó áron talált vevőt a bal papucsodra. Ez eddig tiszta sor, semmi titok nincs a működési mechanizmusban. A csavar eddig csak felkészült, most lép színre:

Amikor asztrológiai, asztrozófiai előrejelzést olvasol, szeretnéd tudni, miért lesz neked jó. Igen, akad egy réteg, aki imád pánikolni. Az ő igényeiket elégíti ki az általam csak „riogató asztrológiának” nevezett vadhajtás. Egy pillanatra viszont kérlek, képzeld magad az átlag publikáló asztroszaki helyébe:

Elérés, lájk, megosztás, kommentek. Egy-egy írás után ezek az objektív mérőszámok, semmi más. Lehet maga a poszt világszínvonalú és egy hatodikos sebtében összecsapott fogalmazásával egyenértékű – tökmindegy. Mivel az irodalmi érték nem mérhető, marad a közönség reakciója. Azt számokká konvertálva mutatja meg a Nagy Testvér, bocsánat: a közösségi média. És a legtöbb asztroszerző nem hülye. Azaz képes levonni a következtetéseket, mit is szeret a „népe,” ebből pedig egyenesen következik a jól körvonalazható jelenség:

Hajlamos azt írni, amit hallani, olvasni akarnak. Azt kínálja fel újra és újra, ami a múltban sikeres volt. Mint a rutinos koncertzenész: tudja, melyik dalokat fogadja a leghangosabb ováció. Lehet, nem tartja őket – művészi oldalról – sokra, mégis elő kell venni és játszani, hogy jó visszajelzéseket kapjon és legközelebb is megtöltse a művházat/sportcsarnokot. Ezt hívják az igények kiszolgálásának. A zene világában az égvilágon semmi kivetnivaló nincs benne. Ha viszont a kozmikus mozzanatok tudósítóira kacsintunk, azonnal veszélyessé válik a dolog:

Hol a teljes körű tájékoztatás igénye? Egy kicsit belebújok az ördög ügyvédjének szerepépbe: sokan vallják, hogy a spiritualitás világa nem objektív és hiányzik belőle a tényszerűség. Ha bizonyos megközelítésből nézve így is van, méltatlan visszaélni vele. A tálaláson ugyanis rengeteg minden múlik. Szinte minden:

Nem jó az egyoldalú kinyilatkoztatás. Se a riogatós világvége, békaesővel és rettenettel való rettegtetés. De az se, hogy most feltétlenül rád talál az igaz szerelem, pont, miután a te öt számidat húzták ki szombat este és egyébként is közben valaki a fürdőszobaajtóra lógatott köntösöd zsebébe csempészte a Bölcsek Kövét. Egyik sem igaz, egyik sem jó, egyik sem állja meg a helyét. Se közép-, se hosszú távon. Mert az igazán jó, a működő modell a tájékoztatva felkínáló attitűd:

Így közelítünk a Vízöntő csillagzat jövő vizéhez érkező Szaturnuszhoz is. Elmesélem, mit érdemes tudnod róla, te pedig szabadon választhatod ki, mi tetszik, melyik analógiát választod magadénak. Íme, az első változat. A következő bekezdésben az alacsony szintek optikáján át vesszük górcső alá ezt az égi eseményt:

Egyre szűkülnek a lehetőségek. Ami régen működött, mára becsődöl. Mindent szétrág az értékválság. Nincs valódi biztonság, a jövő koromsötét alagútnak látszik, amibe csak úgy félvakon belebotorkál az ember – akár még rókacsapda is csonkolhatja a lábát. A nehézségek fokozódnak, a blokkok egyre erősebbek. A gátak és akadályok mintha megkapták volna a mesterséges intelligencia legújabb vezérlő változatát, olyan leleményességgel fekszenek keresztbe újra és újra. Az ember életkedve is elemegy tőle, na.

Ideje szemüveget cserélni és a béka tompora alól kikászálódva felülni legalább a teniszbírói székbe:

Egyszerűsíts. Sallangmentesíts. A több nem jobb. Eszközeid: elveid, értékeid. Ruganyos gerinced megtartó ereje. Velük tudsz fordítani, építeni. A közmondás szlogenné válik: segíts magadon, Isten is megsegít. De most fontos a sorrend. Azaz: előbb tegyél magadért, majd – ezt látva – lép színre a Sors, a Vezettetés, a Teremtő – nevezd bárhogy a felsőbb erőt. És bizony nem csak megsegít, de az általa biztosított hátszéllel tuti, hogy célt érsz. Következzen néhány további jellemző:

Egyre tisztábban mutatja magát az előre vezető út.

Meglehet, nem a legkönnyebb és nem a legnépszerűbb. Sose búslakodj. Példák sora kínálkozik olyan emberhősökről, akik így emelkedtek fel. Amikor a cikk vázát skicceltem fel, három úr neve ugrott be: Arnold Schwarzenegger, Gera Zoltán (a labdarúgó, nem a színművész) és Novak Djokovics. Terjedelmi okokból nem részletezem, miért őket kértem fel illusztrációnak. Olvass utána az élettörténetüknek – ott a fényes magyarázat. És akkor térjünk rá a számok és adatok tisztázására:

Kicsit több, mint egy év. Azaz 2024. február közepétől 2025. február végéig jár a Szaturnusz a Vízöntő jövő vizét szimbolizáló csillagokban. Fontos: asztrológiai értelemben természetesen mindvégig Halak. Az égen látható, valóban fényeskedő, magasabb szintű és minőségű üzenetek csillagképi világában viszont Vízöntő. Róla a következőket érdemes tudnod:

Emberalak, aki két korsóból zúdítja a vizet. Egyikből a múlt, másikból a jövő felé. Ismétlésképp kitűnő, ha újraolvasod az embert formáló csillagokban haladó gyűrűs bolygó krónikáját: https://ladonyijanos.hu/a-vizonto-embert-formaloi-csillagairol/

A Szaturnusz lassú mozgású bolygó, 29 és fél év alatt tesz meg egy teljes kört a Nap körül. Az asztalos legnagyobb gyalujával faragva ez bizony közel három évtized. Mondhatjuk emberöltőnek is. Éppen azért is bír fokozott jelentőséggel ez a jövő vizes időszak. Ha úgy tetszik: a következő emberöltőnyi jövőd alapozhatod meg. Így vagy úgy, de mindenképpen megtörténik. Ezért jobb, ha ismered a lehetőségeket és tudatosan választva működteted szaturnuszi energiáidat.

A Küszöb Őre. Leggyakrabban ezt a hangzatos címkét biggyesztik a planétára. Az oka egyszerű: a Naprendszer bolygói közül ő az utolsó, akit szabad szemmel láthatunk. Most azonban érdemes egy kicsit más értelemben venni ezt a küszöbőreséget. Valahogy így:

Légy résen, légy éber. Légy jelen, de ne a tamáskodó gyanakvással. Csak azt a minőséget engedd életedbe, ami méltó és való. Értéked szerint határozd meg, ki és mi lépheti át a küszöbödet. Ami méltatlan, az jobb, ha kint marad. Ha mégis be akar sunnyogni, akár rá is csaphatod az ajtót. Már majdnem a „B” betűs igét írtam le, na.

Az elején leírtakból kiindulva: nem táplálok különösebb illúziókat. Gyanítom, ez a cikk nem válik slágerré. Mert nem azt foglaltam össze, amit hallani szeretnél, ami a szívednek legkedvesebb jutalomfalat. Egy ilyen kozmikus esemény kapcsán nem is tehettem volna meg felelősen.

Dönts. Határozz jól és bölcsen. Porold le valós értékrendszeredet és tudd: a jövőd kulcsa a zsebedben lapul. Ideje kézbe venned és beröffenteni az emelő-építő változtatások motorját.

* a „tősgyökér” kifejezés az általam nagyra becsült és nem kevésbé nagyra tartott Horti Gábor szellemi terméke; ezúton is hálás vagyok, hogy megalkotta.

kép: pixabay.com

– ha tetszett a cikk,

– ha szeretted olvasni,

– ha örömet okozott,

megköszönöm, ha támogatod a munkám és a következő bejegyzések elkészülését:

https://www.donably.com/ladonyi-janos-asztrozofus

Pin It on Pinterest

Share This