Fény és világosság kell ahhoz, hogy eredményesen takaríthass. Mély sötétben kiglancolni a lakást – ez az, ami nem működik. Egészen egyszerűen látnod kell a sarkokat, foltokat, szennyezett felületeket, alamuszi módon, egyetlen éjszaka alatt „odakeletkezett” pókháló-szövevényeket. Leginkább az ablakokra, az üveges terasz- és erkélyajtókra igaz a tétel. Az ő esetükben gyakorlatilag nélkülözhetetlen az intenzív, áradó fény. Mert mi történik, ha mégis egy koromsötét késő estén akarod őket kristálytisztára varázsolni?

A látvány ígéretes. Csillog, szinte elhiteti veled, hogy szebb, tisztább és fényesebb, mint annak idején, a síküveggyár termelőüzemében, születése pillanatában volt. És tényleg: pompás, foltmentes, talán még büszkén el is mosolyodsz. Örömöd azonban nem tart soká, csupán egy alvási cikluson át kísér el. Ott áll ugyanis a másnap reggel, csípőre tett kezű ténsasszonyként, ajtóhoz támasztott képzeletbeli sodrófával (székelyeknek laskasíritővel).

A felkelő nap első sugarai világítják meg és pukkasztják ki a tisztaság illúzióját. Amiért előző este kepeszkedtél, az egy nagy rakás folt, maszat, paca, csík és förtelem. Pedig olyan jól nézett ki. És igen, valós időt, energiát, verejtéket; tisztítószert és lelkesedést pazaroltál el. A semmiért.

Az égen sincs másképp – az ablaktisztítós spricni, a mikroszálas törlőkendő és egyéb „felületoptimalizálási segédeszközök” csupán kellékek. Erősítik a példát, mert vagy takarítottál már, vagy ha személyesen nem is, láttad, hallottad, hogyan zajlik. Ez az analógia betalál, kézen fogva vezet a Vízöntő-Oroszlán tengely megértéséhez. A csütörtök kora esti telihold felfejtésének első lépése ugyanis nem más.

A telihold minden égi jelenségek legismertebbike. Az is látja, észleli, aki amúgy soha, semmikor nem pillant fel (legfeljebb hanyatt vágódás idején). Fényes, kerek tányér, sajt, aranygong – ezer és egy képet társítanak a megtelő Hold látványához. Ha minimálisan törekszünk a precizitásra, akkor így határozhatjuk meg, mi is a telihold: Nap és Hold egzakt szembenállása. Íme, a pontos adatok:

A Nap a Vízöntő, a Hold pedig az Oroszlán asztrológiai jelének 5 fok 14 percénél jár 2024. január 25-én, csütörtökön este, 18 óra 54 perckor (budapesti időre hangolva). Ez a kozmikus tényszerűség fedi le a telihold idő- és térbeli koordinátáit. A számokban mérhető adatoknál azonban jóval érdekesebb a két égitest farkasszemezésének szimbolikája.

Rálátás és pucolás. Oroszlán és Vízöntő. Itt simulunk össze a takarítós szállal. Az Oroszlán cikkelyében járó Hold egyfajta lelki éleslátást biztosít. Megmutatja, pontosabban fogalmazva: érezteti, hol tegyél rendet. A Vízöntő cégére alatt vándorló Nap hajlamosít tettekre váltani a belső szándékot. Ő maga is rálátás-indikátor, egyben a cselekvő én(ed) megjelenítője. Telihold idején, holdtöltés energetikában nehéz teljes passzivitásban tespedni. Apró, ám nem elhanyagolható tény teszi még színesebbé a hétfő esti látványt:

Amire megnyílsz, azt tisztán látod. Csak a befogadás őszinte, csermelyesen tiszta, érzelmekkel átitatott vágyára van szükséged. A telihold rábólint és nyitókódot aktivál. Felkínálja, hogy a szemeden túl belső látásoddal is szemlélj.

Olyan jó látni az isteni, emelő minőséget. Erről mesél a Nap pillanatnyi csillagpozíciója. A nevezetes Oculus csillagnál jár. Erről egy friss cikk mesél bővebben: https://ladonyijanos.hu/egi-fenyt-furkeszo-szem/

A lényeg: érzel és látsz.

Érezve látsz.

Látsz, de nem csak a szemeddel.

Feltárul mindaz, amit az elme nem tud letapogatni.

Olyan birodalmak kapuja nyílik meg, ahol gyakran jársz, ám ritkán emlékszel rá.

A Nappal szemben mosolygó Hold a Rák csillagzat befogadó oldalán lépdel. Ám itt megnyílásról és nem magamutogató kitárulkozásról beszélünk. Elsősorban belső lélekfolyamat. Az igazi alkímia a fényüzenetek varázskombója, amit ugyan meg lehet próbálni szavakkal is érzékeltetni, de nem érhető el teljes siker. Ez a finomság épp olyan, mint maga a kerek Hold. Ódákat írhatnak róla, megénekelhetik gitárral, tábortűz mellett – de látni s érzeni kell. Egyszerre.

kép: pixabay.com

– ha tetszett a cikk,

– ha szeretted olvasni,

– ha örömet okozott,

megköszönöm, ha támogatod a munkám és a következő bejegyzések elkészülését:

https://www.donably.com/ladonyi-janos-asztrozofus

Pin It on Pinterest

Share This