Aki egy előrejelzésben meg akar ijeszteni, az vagy tudatosan űzi a „fekete mágiát,” vagy suta, mint a jégre tévedt, túlsúlyos lajhár. Konklúzió: egyikkel sincs, nem szabad, hogy dolgod legyen. Kulcsfontosságú, nem túlhangsúlyozható üzenet – különösen a mostani, jelentős fordulatokban bővelkedő időkben.

Képes vagy eldönteni egy előrejelzésről, hogy az jó-e, vagy sem. Erről írtam egy alapos cikket, itt érheted el: https://ladonyijanos.hu/a-titok-amivel-eldontheted-jo-e-egy-elorejelzes/  

Konkrét szempontrendszerrel, ismérvekkel találkoztál, azaz élesre kalibráltad precíz műszeredet. Használd és működtesd. Kerüld el, előzd meg, hogy egészséges kérdőjelezés, emberhez méltó kritikai érzék nélkül szívj magadba olyasmit, ami rémíteni akar. És nem, nem azzal van baj, ha félni akarsz. Arra is kínálkozik remek megoldás.

Ajánlott módszerek félni szándékozók számára: ütős thriller nézése, bungee jumping, harcikutya hergelése a megszűnő kerítésvég felé sétálva. Habitusodtól függ, mi az, ami kellemes borzongást vagy akár páni félelmet vált ki belőled. Ne a kozmosz és legfőképpen ne az égi történések krónikája töltse be a szerepet. Egyik sem zabszemszorításra való.

A célérték a magasra mutatás. Ennek megértéséhez semmilyen előképzettség nem szükséges, még a józan paraszti ész sem. Föntről olvasott információ magasra kell, hogy mutasson. A fény és a fényesség felé kell, hogy irányítson, motiváljon; ha az szükséges, ösztökéljen.

Ennek ellenére mégis, nap nap után belefuthatunk rettegésgerjesztő asztrookádékokba. Sokat töprengtem rajta, miért történhet meg, végül a következőkre jutottam:

Rossz módszerrel, rossz tananyagból, rossz tanítótól tanult. Félretette egészséges esztétikai érzékét és böfögi föl, amit bevett. Ilyenkor még a jószándékot is feltételezhetjük, de semmit sem ér. Vagy:

Képtelen szabatosan megfogalmazni valamit. (ez amúgy – önmagában – nem lenne baj, csak ne írjon, ne publikáljon) Mint az időjárás-jelentés idején. A meteorológus látja a vastag, csapadékkal csurig töltött felhőket. Nem mindegy azonban, mit és hogyan mond róla.

Nem méltó özönvízre, mindenedet tönkre áztató, sárdagonyát fialó rettenetre fókuszáltatni. Ahogy való: ennyi és ennyi milliméter eső várható, ekkor és ekkor. A gombászok örülnek, az ácsok és tetőfedők kevésbé.

A tényt kell közölni, nem a belőle fakadó félelmeket projektálni. Ha lyukas a tetőd, magadtól is aggódni kezdesz, ha pedig vargányára mész, akkor egy helyett két kosárral indulsz a tölgyesbe. Okos, talpraesett felnőtt vagy, aki képes következtetéseket levonni.

A lényeg: az égi erők együttműködésre késztetnek és nem kényszerítenek térdre, meg nem löknek porba-sárba. Éppen ezért, ha ilyesmit olvasol, fontold meg a nyúlcipő felhúzását.

kép: pixabay.com

– ha tetszett a cikk,

– ha szeretted olvasni,

– ha örömet okozott,

megköszönöm, ha támogatod a munkám és a következő bejegyzések elkészülését:

https://www.donably.com/ladonyi-janos-asztrozofus

Pin It on Pinterest

Share This