A vagányság erény. A vagányság éppúgy poláris minőség, mint egy kétállású billenőkapcsoló: vagy vagány vagy, vagy nem vagy vagány. Ez a nyelvtörőnek is beillő mondat a lényeg, amit kibontunk és égi kontextusba is helyezünk. Mindenekelőtt azonban tudnod kell róla, hogy a „vagány” szó egy nem fokozható melléknév. Azaz: nincs vagányabb és legvagányabb. Hoztam rá egy kitűnő párhuzamot egy egészen kivételes humorú embertől.

Déri János 1992. áprilisában hunyt el. Az azóta eltelt időt nevezhetjük emberöltőnek is. Még az előző társadalmi rendszer végnapjaiban tett kijelentését szeretném felidézni. Az egyik rendőri vezető azt találta nyilatkozni, hogy „demokratikusabb lesz a rendőrség.” Ez az állítás vágta ki a biztosítékot Dérinél, aki a következő, elévülhetetlenül értékes gondolatot mondta ki: „valami vagy demokratikus vagy nem az. A >demokratikus< nem fokozható melléknév.” Igen, ezt az okfejtést vettem kölcsön a legnagyobb megbecsüléssel néhai Déri Jánostól – és ültettem át a vagányságra. Mert igaz rá. El is mondom, miért.

Merész, bevállalós. Ezt a két jelzőt írja a „vagány” szóra a wikiszótár. A szinonimaszotar.hu pedig a következőket sorolja fel, mint rokonértelmű szavak: merész, rettenthetetlen, halálmegvető, vakmerő, bátor, kalandvágyó, tökös, hősies, bevállalós, elszánt, heroikus, oroszlánszívű, rátermett, félelmet nem ismerő. Ezek után az én meghatározásom kiegészül még azzal, hogy vagányként nehezen körülhatárolható többlet-előnyt birtokol(hat)sz. Ez a lényeg. A legenda pedig gyönyörűen illusztrálja.

Sándorra mindaz a jelző, amit az előbb olvastál, igaz és érvényes. Sándor soha nem ijed meg a saját árnyéktól és ritka tökös. Sándor nevét többen ismerik, mint ahányan nem. Sándort egyszer komoly megoldandó feladat elé állították. Sándor azonban nem habozott: a csomót rövid szemlélés után egészen egyszerűen átvágta. Sándor ismertebb neve egyébként Nagy Sándor. A bog ismertebb neve egy jelzős szerkezet: gordiuszi csomó.

A vagányság képes rá – nem csak megengedi, egyenesen ösztönzi -, hogy az eléd kerülő gordiuszi csomókat idő- és idegölő bontogatás, meddő bogozgatás helyett egy erélyes, jól irányzott csapással egyszer s mindenkorra levágd. Mogyoróhéjba préselve így működik egy földi, emberi testbe született vagány. Ebből szinte automatikusan adódik a következő, fénylő láncszem:

Ha itt, csodaszép, kéklő Földünkön fellelhető a vagányság, akkor kell, hogy a végtelen, csillagos égbolton is ott munkálkodjon valahol. A hermészi tételt még senki nem cáfolta meg, tehát ami lent megtalálható, az fönt is és viszonosságban. Az égi vagány pedig nem más, mint a Plútó bolygó.

A Plútó bolygó, hosszú ú-val és hosszú ó-val írva és „bolygó”-ként definiálva, ellentétben azzal, hogy némelyek „törpebolygónak” vélik és rövid ékezettel karmolják le becses nevét (Pluto – brrrrr). Erről régebben írtam egy nem teljesen indulatmentes bejegyzést, itt tudod visszaolvasni: https://ladonyijanos.hu/a-pluto-torpebolygositasarol/

A Plútó lényegiségének megértéséhez kifejezetten jól jön. Most azonban a Naprendszer tizedik bolygójának közelgő érdekességei miatt kellett írnom róla. Ezek pedig a következők:

Vízöntő. Szabadság, tisztázás és még egy csokor, üdvösebbnél üdvösebb fogalom. Pontosan ide, a Vízöntő asztrológiai jelébe fog 2023. március 23-án, tehát egy hónap múlva megérkezni a Plútó. Erről csak annyit szeretnék elöljáróban megemlíteni, hogy senki emberfia, aki itt és most, fizikai testben él a Földön, nem tapasztalta még meg – jelen életében – a Vízöntő Plútó energiáját. Az égitest ugyanis közel negyed évezred (249 év) alatt kerüli meg a Napot. Ebből adódik a jelen ismereteink szerint „megélhetetlen” matuzsálemi kor, ami miatt bátorkodtam leírni: ez a Föld mind a nyolcmilliárd lakosának abszolút új tapasztalást hoz. És itt még nincs vége a közeljövő plútói érdekességeinek.

Fordulás és hátra arc. Ez 2023. május 2-án történik majd meg a Plútóval. Szakszerűen fogalmazva: retrográd irányba fordul. Ez csupán annyit tesz, hogy Földünkről szemlélve látszólagosan hátrál – olyannyira, hogy 2023. június 11-én vissza is lép – átmenetileg – a Bak asztrológiai jelébe. Ez mind-mind olyan égi történés, melynek földi megélésével először találkozik az emberiség, legalábbis a jelenleg itt játszó milliárdok. Izgalmas, na. De nem csak a hatásvadász, bulvárízű kijelentések miatt. Hanem azért, mert valóban igaz. Az üzenete tőegyszerű: két út áll előtted.

Kicsit hasonlít a Mátrix piros és kék pirulájára. Vagy változol, vagy változtatsz. Amikor változol, passzív, befogadó módon működsz. Élesebben fogalmazva elszenveded a változást, ami formál és alakít. Ellenben változtatva aktív, ráható, cselekvőként jóval magasabb fokú szabadsággal dönthetsz arról, mi történjen veled. Erről is részletsebben írtam a könyvben (https://ladonyijanos.hu/a-konyvrol-a-stellalarol/), most nem traktálnálak a hosszasabb kifejtéssel. Fontos szál, de mellékszál. Nem úgy, mint a következő intelem:

Kerüld a rágörcsölést, a túlzásba vitt stresszelést. Nem az életed múlik rajta, legalábbis nem a feléd száguldó intercity módján, ha éppen a sínek között tört rád az elbambulhatnék. Akkor igenis azonnal ugorj, mert minden más esetben kilapulsz és a szétszórtság soha nem tapasztalt tüneteit produkálod. A Plútó itt említett három, a következő hónapokban esedékes változása jelentős égi fordulat, de! És ez a „de” talán a legfontosabb:

Minden égi történésnek meg kell találnod az érted munkálkodó szálát. Itt is, most is. Abból indulj ki, hogy igenis létezik. Ezzel a természetes elvárással bizton rátalálsz. A három kiragadott plútói élményről már tavaly decemberben, a Csillagfaggatón is tettem említést, ennek videóját itt tudod visszanézni: https://www.youtube.com/watch?v=EasigBQhnQ0

Van időd.

Bőséges idő áll rendelkezésedre.

Nem, nem égett még a körmödre a gyertya.

Egy hónap. Még a legelső említett lépés, a Plútó Vízöntőbe érkezése is csak egy hónap múlva történik meg. Tudj róla, rendelkezz előre ismeretből kristályosodó tudással. Egyelőre a lényeg „csupán” a képbe kerülés; most még bőven megteszi felkészülés gyanánt. Ígérem, mindig minden emblematikus plútói mozzanatról – előre – tudósítani fogok, hogy kihozhasd mindazt magadból és a lehetőségekből, amik kínálják magukat.

kép: pixabay.com

Pin It on Pinterest

Share This