A csemegézés az ember egyik sajátossága – olyan vonása, ami kell ahhoz, hogy embernek nevezhesse magát. Éppen olyan megkülönböztető vonás, mint a gondolkodás vagy a késleltetett jutalmazás, esetleg az ösztönszintű reakciók át- és felülírása. Mert az állat táplálkozik. Éhes és eszik. Esetleg nem éhes, mégis eszik, mert éppen akkor nyílik rá alkalma. De a szó klasszikus értelmében csak az ember csemegézik.

Maga a szó, ha nem is kiált, de határozottan súg egy kis magyarázatért. Mi is az a csemegézés? Amikor nem éhségkioltási célból viszel be táplálékot. Nem nassolás; az ugyanis kizárólag édes dolgokkal űzhető. Nem is rágcsálás, mert ahhoz sósak kellenek. A csemegézés nem csak a gyomornak szól. Legalább ennyire lényeges benne az esztétika. A több összetevőt gondos figyelemmel válogatod meg. Takarosan rendezed el a tányéron, mintha mandalát raknál finomságokból. Jó ránézni. Ez az egyik alapkitétele, nélküle nem beszélhetünk csemegézésről.

A szertartás pedig innentől veszi kezdetét. Nincs falás; a „zabálás” bántóan rút kifejezését pedig le se akartam volna írni. Csipegetve, egyesével, a falatokat alaposan megízlelve majszolod el. A csemegézés rítus, az érzékeknek szól, ám rajtuk keresztül a lelkedet szólítja meg. Ezért fontos a külcsín is.

Mivel emberi testbe születtél és a Földön élsz, nem való, hogy aszketikus módon csupán táplálkozásra, a szükséges üzemanyag pótlására szolgáljon az étkezés. A mértékkel végzett értékes csemegézés erősíti, emeli emberi voltadat. Állat ilyet nem tud, igaz, nem is dolga.

Jó hír, hogy nem csak étkekkel működik a csemegézés. Az égre nézve éppen így tudsz a kozmikus folyamatok egy-egy eseményéből válogatni, csinos összeállítást készíteni. A mai Hétrenézőben ilyen módon készítünk el egy színes, illatos csemegés tálat. Lássuk, mi történt az elmúlt héten, miről szóltak a sorok:

Mély vízbe csobbanni jó – gondolhatta a Jupiter és a Neptunusz, majd szorosan összeölelkeztek a Halak zodiákusában. Érzelmek, lélek, álmodozás – a méltó jövődért.

Ha már Halak: a Vénusz is megérkezett az asztrológiai jelbe. Kecses, finom és lágy energia szövi át a következő heteket, mély harmóniát plántálva.

A szerelem bolygója azonban két ízben is teret kapott. A Halak jegyébe érkezését követően nem sokkal találkozott a Fomalhaut csillaggal; ő a Déli Hal fényábrájánák alfája. Bőség, termékenység magas szinten – ezt ösztönzik együtt.

A hét másik emblematikus jegyváltása a Merkúrhoz kapcsolódik. A megértés és megértetés, a csillogó szellemiség égi vándora a Bika cikkelyébe érkezik meg. Röviden és velősen: termékeny gondolkodás, gyümölcsöző szavak. Persze ennél jóval több finomság is jár egy Bika Merkúr nyomában.

Gyakran felmerülő, kínzó-gyötrő kérdés: jó helyen vagyok? Jó az, amit csinálok? A helyes válasz pedig gyakran késlekedik, olykor elő se bújik rejtekéből. Pedig csak egy rövid, egyszerű kérdést kéne nekiszegezned: csinálnád-e ingyen is?

Az ember alapvetően igényesnek születik. Mire a fosztóképzőt jogosan érdemli ki a szó mögé, sokat tett érte. Eddigre azonban a tudatosulás útjáról is szépen letévelygett és ki tudja, merre botorkál.

Végül ismét teret kapott a kérdés: miért menekülsz? Van-e értelme? Jó-e az neked – valójában?

A csemegés tállal a kezedben pedig tehetsz egy fejfordulatot. Eddig néztük a múltat, de mit tartogat, helyesebben: mit kínál az előttünk álló hét?

A Merkúr jövő héten is hallat magáról, mégpedig szép és veretes módon. Elérkezik a Kos csillagképéhez. A különösen csengő, Hamal nevű csillaggal áll együtt. Ez a Tekintet, ami nem másra irányul, mint a Tejútra, az Istenek Útjára. Ha annyit hintek csak el, hogy remek és kitűnő energia, akkor felettébb keveset mondtam.

Szintén a Merkúr érintett; nem sokkal később ugyanis találkozik az Uránusszal. Őt úgy is szokás aposztrofálni, mint a Merkúr magasabb megjelenési formája. Amikor ketten együtt fényeskednek a csillagos égen, az szintén szikrázó dolgokat hoz.

Szelíd, ám intenzív cselekvő erő. A Halak zodiákusába érkező Mars ötvözi a finom és határozott változtató energiákat. Jó hír, hogy mélyre hatoló módon teszi mindezt, egyszóval a gyökerek szintjén is képes vagy alakítani, újítani.

Sokakat kínzó kérdés, hogy mit tegyenek, ha nem tudnak meditálni. Megelőlegezem, hogy a vázolt megoldás univerzális és megnyugtató.

Jó tudnod, hogy lehetőséged van az időhiányból előnyt kovácsolni. Mert az idő az egyetlen erőforrásunk, ami a földi létezésben folyamatosan fogy, ezért nagyon nem mindegy, milyen rátával hasznosítjuk.

A következő hétre pedig két meglepetés-témával is készülök. Nem biztos, hogy éppen ez a két írás fogja elárulni, hogy a 42 az 42, de nem is ez a cél. „Mindössze” az elgondolkodtatás.

Csemegézni jó. Tányérból, tálból, égről és betűből egyaránt. Mi mást kívánhatnék így, vasárnap este, mint: jó étvágyat! Pontosabban: jó életvágyat!

kép: pixabay.com

földi csemege, égi csemege egyaránt való és kívánatos

Pin It on Pinterest

Share This