Jó, rendben, akkor beszéljünk a következő hónapokról és a sokat emlegetett második hullámról. Nemrég írtam, hogy nem értek a biológiához – a középiskolában tanultaknál mélyebben. Nem is innen közelíteném meg a dolgot, hiszen nem az én asztalom. Ahogyan suszter maradjon a kaptafánál, asztrozófus a csillagos égnél. Nem vagyok jós (sem). A 2020-as év elején tapasztaltakat (azt a bizonyos „világvégét”) nem volt nehéz előre látni, mert írva volt az égre.

Azt kell mondjam – akár az alacsony szinteket, akár a magas szintek lehetőségét tekintve -, maximálisan bejött a prognózisom. Nem azért, mert látnok lennék, csak olvasom a jeleket. Most is. Ezért muszáj írnom, párhuzamosan a fősodratú médiában hallható veszélyemelkedéssel és fenyegetettség-növekedéssel. Nem a riogatás a célom. Ha az év elejének történései készületlenül értek, akkor most jó időben tudsz jó döntéseket hozni. Nem ígérek rövid és tömör írást mára, mert – kis túlzással – Ádámig, Éváig és a kélgyóig visszamegyünk.

Miért jó egy világjárvány? Hülye kérdés, de többféle jó válasz is játszik, attól függően, hogy kinek a szemszögéből nézed a történéseket. Ilyenkor mérhető le az emberiség tűrőképessége. Érdekes, hogy az év elején az egyébként temperamentumos olaszok is – utasításra, persze – bekuckóztak, ma pedig Szerbiában a tüntetéseknek mérhető politikai hatása van. Te magad is megdöbbensz, mennyi mindent bírsz el, mennyire képes vagy idomulni és hozzászokni-hozzáedződni a változásokhoz. Ez jó is és rossz is egyszerre, hogy címkézzünk kicsit. Rajtad áll (megint csak), melyik mellett döntesz.

Emlékszel az ovira és az iskolára? Utóbbiban alsó tagozattól az egyetemig rád ragasztották a poroszos oktatási rendszer rothadt bogáncsát. Mi is ez? Mária Teréziától származik a mondás: „a birodalomnak jó katonákra és alattvalókra van szüksége.” Ennek szellemében alakították ki az egész edukációt racionálisan (Racio Educationis). Ebben vergődtél te is, én is – mindannyian. Ez a rendszer szisztematikusan beléd plántálta, hogy nálad okosabbak, kiválóbbak dirigálnak neked. Ha mégis buták, korlátoltak és ostobák, akkor is ők diktálnak, mert tekintélyszemélyek, akiket a rendszer föléd helyezett és kuss van. Amit mond, megcsinálod, akár tantónéni, akár főnök, akár parancsnok. Ha lázadozol, megaláz, pellengérre állít és kőkeményen megbüntet a rendszer. Ismerős?

Velejárója a gondolkodásról való fokozatos leszokás (emlékszel? kamaszként még csak-csak lázadtál…), a kérdőjel elfelejtése és a betagozódás egy sz@r rendszerbe. Nem véletlenül dívik ennyire kis hazánkban a szív- és érrendszeri megbetegedés, a hátfájás és a rák. Ez a gondosan felépített gépezet nagyszerűen ülteti el benned, hogy nincs lehetőséged változtatni. Maximálisan, személyes határaidat feszegetve kényszerít most rá tőled teljesen idegen dolgok megtételére, learatva a többszáz éves munka újabb gyümölcseit.

Ez van, ebben nőttél fel, ezt tekintheted adottságnak, amiből főzni kell most. DE! Miért ne változtathatnál? Ha az év első fele bebizonyította, hogy addig számodra hihetetlen dolgokhoz idomultál, vajon miért ne állíthatnál a vektoron úgy, hogy az téged szolgáljon? Gondold végig, kérlek: ha más képes volt ezt-azt letuszkolni a torkodon, miért ne dönthetnél úgy, hogy a következő időszakban nem bábként létezel? Engedjetek meg egy személyes adalékot!

Tartozom nektek egy vallomással: imádom a kürtöskalácsot. Na nem a villannyal készültet, hanem az igazi, faszenen sült verziót, abból is a fahéjas a kedvencem (ez a csemege „amúgy” színtiszta Tejút-analógia). Pár hete a piacon, miközben nyálcsorgatva bámultam a sütőfán forgó kelt tésztát, beszélgettünk a két székely fiatalemberrel az otthoni karanténhelyzetről (ahol kijárási tilalom volt érvényben). Érdekelt, a szabad székely szellem miként vészelte át ezt a szituációt.

Rám nézett nagy, kék szemével a fiatalember és teljes természetességgel mondta, hogy nyomtatott kétszáz cédulát, szerzett rá pecsétet és minden intézni valójához írt egyet-egyet, így szabadon járt-kelt, mint a madár. Ezt olyan kedves hangsúllyal mesélte el, mintha arról kérdezném, hogy tényleg meg fog-e sülni a kalács ott, az izzó szén fölött tekeregve. Kicsit táposnak éreztem magam…

Emlékezz: a magyar ember a jég hátán is megél. Gúnyos-elismerő hangvétellel szokás rólunk, nemzetről emlegetni, hogy utolsóként megy be a forgóajtón, majd elsőként jön ki. Miért ne kovácsolhatnál ebből most tőkét? Ha változtatni kell, miért ne tehetnéd azt úgy, hogy téged szolgáljon? Újra rögzítsük: a „miért ne” jön föntről. A „hogyan igen” pedig belőled. Aki karámléceket szegez köréd, attól ne várd el az útmutatót, miként ugorhatod át, vagy merre áss alagutat, ahol laza a talaj. Erre neked magadnak kell rájönnöd. Újabb DE! Mindezt nem szükséges egyedül megtenned és megélned.

Most válik egyre jelentősebbé az emberi kapcsolat, a társas együttműködés. Az egyik fő égi mintázat a Jupiter, a Plútó és a Szaturnusz együttállása a Bak asztrológiai jelében. Most eltekintenék a mélységekbe nyúló elemzéstől (ahogyan korábban is volt már téma, úgy a jövőben is lesz), inkább tekerjünk egyet a nézőkén, hogy jobban, élesebben és tisztábban láthassuk meg a benne rejlő üzenet legfontosabb részét. A változás elkerülhetetlen. Talán kívülről ér nyomás, de a lényeges történések benned, belülről kiindulva zajlanak le. A döntést te hozod meg, miként reagálsz.

Ami nagyon-nagyon, talán mindennél fontosabb: nem kell egyedül haladnod ezen az úton! A Jupiter csapatjátékos. Olvassuk így a hármas találkozó üzenetét: együtt, mélységi változásokat eszközölve nem csak komoly értékekkel gyarapszunk, de minden nehézséget könnyedén győzünk el. Igen, könnyedén. Igen, minőségi átalakulást megélve. A történelem közelebbi és távolabbi szeletei is gazdagon kínálják a jó példákat, tekintsük őket ragadósnak. Amúgy ellenpéldából, mint ellenjavallatból is akad bőséggel: miként és hogyan puhányultak el a mozdulatlanságtól és a gondolkodásról lenevelésig csavart jóléttől jobb sorsra érdemes embercsoportok.

Talán már te is látod a fellegeket. Jönnek és némi eső is várható. Ha a kunyhód szalmából épült… Igen, akkor olvasd újra a három kismalacot és emlékezz arra is: a farkas időközben kommunikáció- és marketing szakon mesterdiplomát szerzett évfolyamelsőként, summa cum laude minősítéssel. Neki ez a dolga. Már nem ordasnak látod, sőt. Itt érdemes felidézned a sorok között olvasás fontosságát. Aktuális. Álljon itt pár gyakorlati, praktikus előkészület. Legyen embered minden fontos dologra. Építs kapcsolatokat, hogy ha bemerevednek a szokásos beszerzési források, kitől szerzel ennivalót, tojást, zöldséget, gyümölcsöt.

Találj rá a termelőidre. Erősítsd a kölcsönösséget és legyél te is valakinek vagy valakiknek az embere, akit hívhatnak bizonyos típusú megoldandó élethelyzetek esetén. Alakíts ki olyan bizalmi hálót, aminek szövése sűrű és megtart, történjen bármi is. Ha különcnek tartod magad, most egy jó kis önlegyőzős gyakorlatot kaptál. Keríts egy papírt, amire hálózat-szerűen rajzolod föl, mikor, miben kire számíthatsz. Egy következő papírra pedig rögzítsd, kinek tettél ígéretet a másik oldalon, hogy jössz, ha szükség van rád.

A rendszerből nem vehetsz ki többet, mint amit beletettél, de attól szép, hogy ha az ismerősöd és te is beleteszel egy-egy energiaegységet, az egész „gépezet” minimum tízzel erősödik. Az informális háló erős. Erősebb annál, hogy hatósági intézkedések szétszaggassák. Emlékezz a székely kürtöskalács-sütő fiatalember példájára. Miért ne működtethetnéd a leleményességet az épülésre úgy, hogy egyébként az égvilágon senkit és semmit nem rövidítesz meg általa?

Analógia: az adócsalás bűn. Az adótervezés legális. Egy ügyes könyvelő a törvény minden betűjét betartva igen komoly előnyhöz juttathat abszolút legális és pihentető álmot engedő módon. Miért ne működhetnél most eképpen? A csillagos ég, a kozmosz erői nem a bólogató birka-energiát támogatják. Találj rá az optimumra, ahol valódi egyensúlyt tudsz megélni és hozd ki a lehető legtöbbet a „második hullámból.”

Tudnod kell, hogy az elkövetkező idők jelentős részében (különösen a következő hullám várható időszakában) az említett hármas együttállás a Halak zodiákusában járó Neptunusszal sextil fényszög kapcsolatban is fog állni – hol erősebben, hol kisebb intenzitással. A változások, a megélések, a jövődet érintő döntések mind-mind mély lelki hatást is ébresztenek. A hatvan fokos sextil a működőképes dolgok megalkotását, a megértést, a szintézist támogatja. Ez a bizonyos újabb rendkívüli helyzet segít jóval többet megtanulni önmagadról, mint amit gyalog hétköznapokból épített évtizedek alatt sem tudnál összeszedni. Figyeld, milyen hatásra mely húrjaid pendülnek meg. Komoly önismereti eszközt kaptál.

Jóval mélyebb megértésen keresztül kapcsolódhatsz össze önmagaddal és tudd azt is: lesz rá időd. Az újabb lelassulást ne akard elmismásolni, átaludni sörmámorban, netán felfekvésessé sorozatozva a huplisra ült kanapén. Merj letekinteni a mélységekbe, mert ott a lelked kulcsa. Útmutatót kapsz önmagadhoz, az indulataid, félelmeid – érzelmi reakcióid meg- és felfejtése öles léptekkel vezet egy magasabb önismereti szintre. Ez pedig majd a harmadik hullámnál fog jól jönni, de erről később.

Kezdj most építkezni. Készülj, mert mi a legrosszabb, ami történhet? Fölöslegesen dolgoztál az előrelátás jegyében. Legfeljebb időd ment rá, de annak is bőven megtérülő haszna van, mert csiszol, mégpedig jobb emberré. A következő időszakban az elmélet visszaszorul, helyét a praktikum, a gyakorlat, a vizsgán való teljesítés mérhető eredményei veszik át. Itt nincs rizsázás, melléduma.

Az számít, amit leteszel az asztalra. Gyűjts eszközöket, építs kapcsolatokat és tudd, hogy a legjobb énedet hivatott kihozni ez a nagyszerű, de változó idő. A július 24-én immár harmadik alkalommal jelentkező kiscsoportos Főnixébresztő online workshopon erről a témáról is beszélünk és számos egyszerű, praktikus, bárki által bármikor használható eszközt is megtanulunk, melyek elvehetetlenül (hiszen tudásról van szó) szolgálnak a következő időkben. Beszélünk majd a félelem kezeléséről és egy remek módszerről, mellyel a zsigeri aggodalom legordasabb méregfoga is azonnal kihúzható. Ennek tükrében lásd meg: izgalmas, mozgalmas, de inspiráló idők köszöntenek rád.

képek: pixabay.com

felkészülhetsz rá és akkor nem üt be a ménkű

Pin It on Pinterest

Share This