Tavasz van – immár egy hete valódi, azaz csillagászati értelemben is. Amit az égről olvasunk le, pontosabban a Nap mozgásából dekódolunk. Március 20-án délután a Kos jelébe lépő Nap tűzte ki a tavasz friss lobogóját. Ez szép és jó, mi több: gyönyörűnek is nevezhetjük. Az elmúlt hét azonban szemkápráztató színekkel töltötte ki a körvonalakat.

Mert csodás tudnod, hogy tavasz van. Akár naptárilag, március elsejétől, akár valóban, március huszadikától. De érezni, megélni ezerszer ragyogóbb. A mögöttünk hagyott hét ebben kínált csodakosarat. Húsz fok feletti, árnyékban mért hőmérséklet, de hol találni árnyékot, ha hetek óta hiánycikk a felhő és a csapadék? Ennek ugyan a természet kevésbé örül, ellenben emberként, humán testben és programmal érkezve bátran örvendezz. Egy esetleges búskomor attitűd ugyanis nem generál esőfelhőket és éltető záport, ám beleköp abba, ami szép, jó és élvezni való.

A tavasz berobbant. Valahol olvastam a „berúgta az ajtót” kifejezést, de az szerintem méltatlan. Nem passzol a tavasz életújulós, madárdalos voltához. Rúgja be a kocsmaajtót Rambó, hogy végre lemeccselje a „ki a tökösebb legény” fordulóit Rockyval. Ja, majd inkább szilveszterkor… Most zsendülés, induló élet, pattanó rügyek ideje kényeztet.

Élvezd a természet, az élet kivirágzását. A tavasz az induló, emelkedő életöröm energiáját kínálja ezüsttálcáján. Egészen más a nyárvégi, édes gyümölcsöket felszolgáló, érett gyönyörkoncentrátum, mint a mostani. Egyik szebb a másiknál, csak ne akard őket versenyeztetni.

A tavasz a fiatalság erejét cseppenti – mindenkibe. A kilencedik ikszen túli aggastyánba éppúgy, mint a tinibe. Nehéz lenne kivonni magad a hatása alól, terméketlen harcra pedig okos ember nem pazarol energiát. Élvezd, éld meg. És néha nézz fel az égre. A csapadékmentes idő egyik áldása, hogy nap nap után, minden éjjel láthatod a csillagok ragyogó világát. Lássuk, miről meséltek az elmúlt héten:

A Merkúr és a Jupiter állt együtt. Közös munkásságuk most meglehetősen rövidre sikeredett – de csak órával mérve. Nem pazarolták azonban az időt, rengeteget végeztek együtt. A gyémántok ott lapulnak – hol is? Benned. Megtalálod őket némi önmagaddal szemben megengedett őszinteség alkalmazásával.

A Merkúr tevékenyen indította a tavaszt, mert egy kicsit a Neptunusszal is szövetkezett. A lélek mélységeinek, érzelemvilágodnak a mondandóját hozta felszínre. Jó tolmácsként, közvetítőként dolgozott azért, hogy az üzenetek a maguk szépségében, torzítatlan formában jussanak el hozzád.

Ne is távolodjunk el tőle túlságosan, mert szapora lépteivel két bolygótalálkozó után még arra is maradt energiája, hogy a Kos asztrológiai jelébe érkezzen meg. Kos Merkúr – sok mindent lehet rá mondani, azt azonban, hogy unalmas lenne, semmiképpen sem. Lelkesítő, inspiráló energia, aminek éppen ideje egy bimbózó tavaszi emelkedéskor.

Emlékeztettelek egy rendezetlen tartozásodra. Nyugi, nem jön a végrehajtó, a csengőfrász kimenőt kapott. Nem pénzzel vagy adós. Ellenben tartozol magadnak. Mivel is? Azzal, hogy élj. Persze nagybetűs értelemben. Ritkán időszerűbb felfrissítened a tényt.

A bőség az alapbeállítottságunk. Szintén az új korszak, a friss évkör emelte felszínre, hogy a fogyó fókák és (túl)szaporodó eszkimók hiányt és szűkösséget plántáló vizionálása miért nélkülöz minden valós alapot.

A gyakran pufogtatott elfogadásról is beszélgettünk kicsit. Különösen arra kihegyezve: meddig tart az elfogadás, ami jó és üdvös és honnan kezdődik a beletörődés, a ráhagyás mocsara? Ingoványos talaj, a szó minden értelmében. Nem árt tisztában lenned a fogalmakkal és a működési mechanizmusokkal. Görnyesztőre rakott hátizsákokat kanyaríthatsz el a válladról.

Végezetül pár személyes gondolatot is megosztottam veled. Arról, hogyan jön az ihlet, mi szolgál forrásául és miért olyan csodás a szikrákból írni, gondolatokat, sorokat, bekezdéseket faragni.

Lássuk, mit tartogat az előttünk álló hét:

Kos újhold érkezik a héten. Ha nem is menetrendszerű, de számíthatsz rá – nem akármilyen módon támogatja a valódi megújulást.

A Nap-Merkúr együttállások nem ritkák. A mostani sem unikum, legalábbis a szó köznapi értelmében. A fűszerezése, égi környezet azonban kifejezetten különlegessé emeli.

A Mars-Szaturnusz találkozóról hálás lesz írni. Azért, mert – gyanítom – sokan sok-sok rosszat hordanak majd el róla. Pedig dehogyis. A pincében persze jelen lehet a doh, de az épületeknek jellemzően emeletei is épültek. Minél magasabbra mész, annál jobb a levegő és a kilátás.

A jövő hét hozza el az év – számomra legalábbis – egyik legkedvesebb napját. Mi más lehetne, mint április elseje, a bolondok napja?

Pár gondolatot a spirituális „vakcinaterápia” is megér. Nem kell hozzá tű, de az eredmény hatásos és tapasztalható.

Újra egy kis különbségtétel: az őszinteség és a tahóság közötti határvonalat fedezzük fel. Mert a kettő nem csúszhat össze.

Végül pedig az út szabadsága mutatja majd meg a szabadság útját. Majdnem olyan frappáns ezt leríni, mint a tokaji borok híres jelmondatát: a borok királya, a királyok bora.

Száz szó is csak egyféleképpen végződhet. Immár kétségbevonhatatlanul itt a tavasz. Minden érzékszervedre hat, bebújik a bőröd alá. Csiklandoz, játszani hív. Esténként meg csillagokat nézni, merengeni. Éld meg. Emlékezz: ők valamivel régebben ott fényeskednek, mint ahogy megszülettél. Vélhetően teutánad is ott árasztják a világosságot. Alattuk ülve/fekve/állva ugyan mitől is kéne félned? Ugyehogy?

kép: pixabay.com

ez már a hamisítatlan tavasz, nézzük bárhonnan is

Pin It on Pinterest

Share This