A tél kétségbevonhatatlanul itt van. Már nem közeleg: betoppant. Havat is hozott, ha nem is mindenkinek. De a hideggel nem fukarkodott. Ma, vasárnap reggel mínusz nyolc fokot mértem a teraszon. Vacogtató. Jégkristályos-szikrázós.

Ha szikrát rajzolsz, csillagot is rajzolsz egyúttal. Ha ez a tétel rád igaz, úgy az anyatermészetre úgyszintén. A hideg nem átkozni való. Mikor fagyjon, ha nem január elején? Jobb lenne áprilisban korcsolyázni? Csak jégcsarnokban.

A kirajzolódó kristálymintázatokban ott az ég minden csillaga. Éppen úgy szikrázik a „lent” dermedt vízképződménye, mint az ég fényes tüneményei. Máris nem szívhűtő a január Vízkereszt utánra eső szakasza (sem).

Ha már égszikrák: lássuk, mi történt „odafönt,” miről beszélgettünk a mögöttünk hagyandó héten. Mert jó téma akadt bőven.

Pendülő lélekhúrok, az ég legmagasabb szféráiból érkező nemes ihletettség nyomán. Nehéz, felettébb embert próbáló visszafogott tárgyilagossággal írni a Nap és a Vega csillag találkozójáról. Nekem nem ment.

A Nap jó hetet tudhat maga mögött. Ő is. Mert a Vega után újabb illusztris szereplővel ölelkezett össze. A Vénusszal való együttállása a szerelem, a nevetés, a létöröm harmóniát hozó, belső derűt erősítő fényét hozta el.

Az álmok pedig nem dobozolni való értékek. Arra jó bármilyen gyűjtemény, a lemezautótól az ásványokon át a középkori hímzőfonalakig. Álmad/vágyad arra hivatott, hogy megéld, megvalósítsd. Ha kevés a lendület, hát segít a Mars és a Neptunusz quadrat fényszöge. Szívügyük ugyanis.

A teremtés azon kevés/számos témák egyike, amikről mindig lehet újat mondani. Ami valahol mindig ősi bölcsesség. Kevés annyira sokrétűen (félre)értelmezett minőség létezik, mint ő.

Tanulni jó. Jó tanítótól tanulni jó. Nagyon jó tanítótól tanulni nagyon jó. De mi van akkor, ha egy sz@rházi nem éppen fénnyel bélelt tanító akad az utadba? Akinek a szájából mégis aranyrögök bugyognak elő?

És végül két „slágertéma:”

Mutatja-e a képleted az utad végét? Jelölődik-e, mikor teszed le a lantot, hogy nyugodjék? Hogy nyugodj?

De ne zárjuk komorsággal. A szerelem örök. Mindenek feletti. És végre, oly hosszú idő után valahára megállapították tudományos hátterét, vegyülettel, képlettel, hogy megcsutakolhassuk a rá ragadt misztikumtól, mint birkasz@rba fetrengett kölyökpulit.

A jövő héten pedig ilyesfajta szikrák csillagfényére számíthatsz:

Némi kis tisztaságot, felszínes sepergetést eredményez a Merkúr és az Uránusz quadratja. Még az is lehet, ennél többet kínál fel.

Ha már Merkúr: a rettenet ereje hasít a szívekbe. Őmerkúrsága ugyanis gondol egyet és sarkon fordul. Ránk hömpölyög a retrográd Merkúr. Na jó, ennél sokkal árnyaltabb és főleg: tisztább, fényesebb a kép. De a Merkúr fordul.

Kraft. Nem kevés. Végletesen sok. Mindenre is elegendő. Ezért pedig Nap és Plútó eljövendő együtállása előtt emelhetjük térdig kalapunkat.

Telihold is jön ám. Rák. Szép. Érzelmes. Nagyon szép. Nagyon érzelmes.

Szót ejtünk még bizonyos megtenni valókról. Nem friss, de (túlságosan is) aktuális üzenet.

Ugyanide fűződik fel önmagad megtisztelésének mértéke és mikéntje. Vesszőparipám, legalábbis egy a ménesből.

Végül pedig egy súlyos, de tovább nem halogatható téma. Miért megy el ennyi ember 2022-ben?

Vegyes szikrák, sok-sok fénytörés, napjáték, csillagpor. Minden lesz, A-tól Z-ig. A spektrum ritkán ennyire széles, de mit tegyünk: ilyen időket élünk. A mi dolgunk – a te és az én dolgom, közös felelősségünk, hogy kihozzuk a lehető legjobbat belőle.

kép: pixabay.com

jég és csillag ég és tél – a tő és a lényeg ragyogóan egy

Pin It on Pinterest

Share This